13 συνήθειες που συνδέονται με την μακροζωία

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το προσδόκιμο ζωής καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική.

Ωστόσο, τα γονίδια παίζουν πολύ μικρότερο ρόλο από ό,τι αρχικά πιστευόταν. Αποδεικνύεται ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι βασικοί.

Η μακροζωία μπορεί να φαίνεται πέρα ​​από τον έλεγχό σας, αλλά πολλές υγιεινές συνήθειες μπορεί να σας οδηγήσουν σε μια ώριμη, μεγάλη ηλικία.

Αυτά περιλαμβάνουν την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού, την άσκηση, τον αρκετό ύπνο και τον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ.

Συνολικά, αυτές οι συνήθειες μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σας και να σας βάλουν στον δρόμο για μια μακρά ζωή.

  1. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής:  Ο περιορισμός  των θερμίδων σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και να προστατεύσετε από ασθένειες.
  2. Τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς, γιατί είναι διατροφική δύναμη και μελέτες δείχνουν οτι έχουν έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, φλεγμονές, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, επίπεδα λίπους στην κοιλιά, ακόμη και σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Μπορούν  να σας βοηθήσουν να είστε υγιείς και να  ζήσετε περισσότερο.
  3. Δοκιμάστε τον κουρκουμά: Περιέχει κουρκοουμίνη που λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της  πιστεύεται ότι βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, της καρδιάς και των πνευμόνων, καθώς και προστατεύει από καρκίνους και ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.Ορισμένες μελέτες σε ζώα  δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής.
  4.  Τρώτε πολλές υγιεινές φυτικές τροφές: Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φυτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια , μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών και να προάγει τη μακροζωία.
  5. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι: Μόλις 15 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσουν να επιτύχετε οφέλη, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιπλέον 3 χρόνια ζωής. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να παρατείνει τη  διάρκεια ζωής σας. Η άσκηση για περισσότερα από 150 λεπτά την εβδομάδα είναι καλύτερη, αλλά ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν.
  6. Μην καπνίζετε:  Το κάπνισμα συνδέεται στενά με ασθένειες και πρόωρο θάνατο.  Συνολικά, οι καπνιστές μπορεί να χάσουν έως και 10 χρόνια ζωής και να έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους που δεν καπνίζουν ποτέ τσιγάρο.
  7. Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ:  Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με νόσο του ήπατος, της καρδιάς και του παγκρέατος, καθώς και με γενικό αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου,   Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης αρκετών ασθενειών, καθώς και με μείωση κατά 17-18% στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.  Το κρασί θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης.  Για να διατηρήσετε την κατανάλωση μέτρια, συνιστάται στις γυναίκες να στοχεύουν σε 1–2 μονάδες ή λιγότερες την ημέρα και το πολύ 7 την εβδομάδα. Οι άνδρες πρέπει να διατηρούν την ημερήσια πρόσληψη σε λιγότερες από 3 μονάδες, με μέγιστο τις 14 την εβδομάδα.
  8. Δώστε προτεραιότητα στην ευτυχία σας:  Το να νιώθετε ευτυχισμένοι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη μακροζωία σας.  Στην πραγματικότητα, τα πιο ευτυχισμένα άτομα είχαν 3,7% μείωση στον πρόωρο θάνατο σε μια περίοδο 5 ετών μελέτης.  Η ευτυχία  πιθανότατα έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στη διάθεσή σας αλλά και στη διάρκεια της ζωής σας.
  9. Αποφύγετε το χρόνιο στρες και το άγχος γιατί μπορεί να μειώσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής σας.  Για παράδειγμα, οι γυναίκες που υποφέρουν από στρες ή άγχος έχουν έως και δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρκίνο του πνεύμονα. Ομοίως, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι έως και τρεις φορές υψηλότερος για τους ανήσυχους ή αγχωμένους άνδρες.   Μελέτες δείχνουν ότι τα απαισιόδοξα άτομα έχουν 42% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τα πιο αισιόδοξα άτομα. Ωστόσο, τόσο το γέλιο όσο και η θετική προοπτική για τη ζωή μπορούν να μειώσουν το άγχος, παρατείνοντας πιθανώς τη ζωή σας.
  10. Φροντίστε τον κοινωνικό σας κύκλο:    Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η διατήρηση υγιών κοινωνικών δικτύων μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε έως και 50% περισσότερο. Στην πραγματικότητα, έχοντας μόλις 3 κοινωνικούς δεσμούς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περισσότερο από 200% . Μελέτες συνδέουν επίσης τα υγιή κοινωνικά δίκτυα με θετικές αλλαγές στην καρδιά, τον εγκέφαλο, την ορμονική και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
  11. Να είστε πιο ευσυνείδητοι:   Η ευσυνειδησία αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να είναι αυτοπειθαρχημένο, οργανωμένο, αποτελεσματικό και προσανατολισμένο στο στόχο. Τα ευσυνείδητα άτομα μπορεί επίσης να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερες ψυχιατρικές παθήσεις, καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών ή αρθρώσεων.  Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι τα ευσυνείδητα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να αναλάβουν επικίνδυνους κινδύνους ή να αντιδράσουν αρνητικά στο άγχος — και πιο πιθανό να ζήσουν επιτυχημένη επαγγελματική ζωή ή να είναι υπεύθυνα για την υγεία τους. Η ευσυνειδησία μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής με βήματα τόσο μικρά όπως το να τακτοποιήσετε ένα γραφείο, να τηρήσετε ένα σχέδιο εργασίας ή να είστε στην ώρα σας.
  12. Πιείτε καφέ ή τσάι:  Τόσο ο καφές όσο και το τσάι συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.  Για παράδειγμα, οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.   Ομοίως, ο καφές συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους και παθήσεις του εγκεφάλου, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.    Επιπλέον, τόσο όσοι πίνουν καφέ όσο και τσάι επωφελούνται από 20-30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.   Απλώς θυμηθείτε ότι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος και αϋπνία
  13. Αναπτύξτε ένα καλό πρότυπο ύπνου:  Η ανάπτυξη  μιας ρουτίνας ύπνου που περιλαμβάνει 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε  περισσότερο.  Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της λειτουργίας των κυττάρων και βοηθώντας το σώμα σας να επουλωθεί.  Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι η μακροζωία συνδέεται πιθανώς με τακτικά πρότυπα ύπνου, όπως το να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.  Η διάρκεια του ύπνου φαίνεται επίσης να είναι ένας παράγοντας, καθώς τόσο η πολύ μικρή όσο και η υπερβολική ποσότητα είναι επιβλαβής.

 

 

μακροζωίαfront-storiesδιατροφή για μακροζωίασυνήθειες για μακροζωίααλκοόλ και μακροζωίαάσκηση για μακροζωία