14 συμβουλές για να αποφύγετε τις μολυσματικές ασθένειες

1/ Να τρώτε καλά: Χρειάζεστε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσετε τις μολυσματικές ασθένειες. Μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας μπορεί να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα στα καλύτερά του. Οι καλές διατροφικές συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Αυτό βοηθά επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα. 

2/ Κοιμηθείτε καλά: 
 
Ενώ κοιμάστε, το σώμα σας παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τις φλεγμονές και τις ασθένειες.

3/ Εμβολιαστείτε
: Τα εμβόλια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υπό έλεγχο μολυσματικών ασθενειών όπως η ηπατίτιδα Α και Β, η πολιομυελίτιδα, η παρωτίτιδα, η ιλαρά, ο κοκκύτης και η γρίπη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας είστε ενημερωμένοι.
4/ Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες:  Διατηρήστε τις πολυσύχναστες περιοχές και τα δωμάτια όπως κουζίνες και μπάνια καθαρά. Είναι πιο πιθανό να έχουν μικρόβια ή βακτήρια. Πλύνετε τους πάγκους πρώτα με σαπούνι και νερό και μετά καθαρίστε με απολυμαντικά μαντηλάκια και όχι με αντιβακτηριακά μαντηλάκια. Αυτά τα προϊόντα είναι καλά για τα χέρια σας, αλλά δεν σκοτώνουν τους ιούς. Να φοράτε πάντα γάντια όταν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό και να πλένετε τα χέρια σας μετά.
5/ Πλένετε τα χέρια σας: Μπορεί στα χέρια να έχετε μικρόβια απλώς αγγίζοντας ακάθαρτες επιφάνειες ή πράγματα που συνήθως αγγίζουν άλλα άτομα, όπως πόμολα θυρών, αντλίες βενζίνης, μετρητές και πληκτρολόγια υπολογιστών. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Απλώς σαπουνίστε τα χέρια σας και τρίψτε τα μεταξύ τους κάτω από ζεστό νερό για περίπου 20 δευτερόλεπτα  στη συνέχεια στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα ή αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα.
6/ Χρήση απολυμαντικού χεριών: Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για την καταπολέμηση των μικροβίων όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό, αρκεί να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ και να μην περιέχει μεθανόλη, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής. Αλλά μην σκεφτείτε το απολυμαντικό χεριών ως υποκατάστατο για το πλύσιμο των χεριών σας.
7/ Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας:  Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι άγγιζαν το πρόσωπό τους κατά μέσο όρο 23 φορές την ώρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην είσοδο μικροβίων στο σύστημά σας μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματός σας. Είναι επίσης ένας ακόμη καλός λόγος για να κρατάτε τα χέρια σας καθαρά.
8/ Μην μοιράζεστε αντικείμενα: Η κοινή χρήση πραγμάτων μπορεί επίσης να επιφέρει μικρόβια και ασθένειες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα προέρχονται από την κοινή χρήση αντικειμένων που περιλαμβάνουν σάλιο (όπως οδοντόβουρτσα, lip gloss) ή αίμα (όπως ξυράφια ξυρίσματος, νυχοκόπτες). Φροντίστε να έχετε δικά σας αντικείμενα και σκεύη διατροφής. Μην μοιράζεστε. 

9/ Χειριστείτε τα τρόφιμα με προσοχή: Η κουζίνα έχει πολλά μικρόβια. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού και να ξεπλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Κρατήστε τα ωμά τρόφιμα μακριά από μαγειρεμένα τρόφιμα, αλλάξτε τα σκεύη και τις σανίδες κοπής που αγγίζουν τα ωμά τρόφιμα και σκουπίστε τους πάγκους όπου έχετε βάλει ωμά τρόφιμα.Κατά το μαγείρεμα, βεβαιωθείτε ότι όλα τα τρόφιμα έχουν μαγειρευτεί στη σωστή θερμοκρασία (180 βαθμούς για το κοτόπουλο, 145 βαθμούς για τα περισσότερα κρέατα όπως ψητό ή μπριζόλα).  Μετά τα γεύματα, βάλτε το υπόλοιπο φαγητό στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

 

10/ Τηρείτε τις αποστάσεις Μην σταματάτε να διατηρείτε αποστάσεις (1,5 – 2 μέτρα)  από άτομα που δεν ανήκουν στο οικογενειακό σας περιβάλλον. Αυτό σας βοηθά να κρατάτε μακριά από τυχόν σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει.

 

11/ Φορέστε μάσκα: Για την καταπολέμηση μολυσματικών, αερομεταφερόμενων ασθενειών όπως ο COVID-19, το CDC συνιστά κάλυψη προσώπου όταν βρίσκεστε στο κοινό ή κοντά σε οποιονδήποτε δεν ζει μαζί σας.

12/ Σεξ ναι. Αλλά με ασφάλεια: Το να μην κάνετε σεξ είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Αλλά μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα για να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί. Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει και οι δύο να υποβληθείτε σε εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε HIV ή άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή λοιμώξεις. Κάντε σεξ μόνο με τον σύντροφό σας. Εάν κάνετε σεξ με κάποιον άλλο, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε κάθε φορά προφυλακτικό.

13/ Προσέχετε τα κατοικίδια σας:  Οι γάτες και οι σκύλοι που βγαίνουν έξω μπορεί να φέρουν τσιμπούρια και ασθένειες που σχετίζονται με αυτά, όπως η εγκεφαλίτιδα και η νόσος του Lyme. Προγραμματίστε τακτικές εξετάσεις με τον κτηνίατρο και παρακολουθήστε τους εμβολιασμούς, κρατήστε τα κλινοσκεπάσματα και το κουτί απορριμμάτων του κατοικίδιου ζώου σας καθαρά και μην το αφήνετε να τρώει ωμές τροφές ή να πιει έξω από την τουαλέτα.

14/ Απαλλαγείτε από τα παράσιτα: Τα τρωκτικά και τα έντομα μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, επομένως το να τα κρατάτε έξω από το σπίτι σας είναι σημαντικό για την υγεία της οικογένειάς σας. Βεβαιωθείτε ότι οι κάδοι τροφίμων και σκουπιδιών είναι καλυμμένοι, σφραγίστε τρύπες ή ρωγμές στους τοίχους του σπιτιού σας και απολυμάνετε οποιεσδήποτε περιοχές βλέπετε σημάδια παρασίτων (όπως περιττώματα). Εάν έχετε προβλήματα που δεν μπορείτε να χειριστείτε μόνοι σας, καλέστε έναν εξολοθρευτή για βοήθεια.

 

σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξειςμικροβιακές λοιμώξειςμολυσματικές ασθένειεςπροκαλούν λοιμώξεις