15 συμβουλές για να δημιουργήστε ένα πιο υγιεινό υπνοδωμάτιο

Κάντε έλεγχο υπνοδωματίου

Το 2018, οι Αμερικανοί περνούσαν κατά μέσο όρο 8,82 ώρες την ημέρα στον ύπνο. Αυτό δεν περιλαμβάνει άλλες ασχολίες κρεβατοκάμαρας. Οπότε το πιθανότερο είναι ότι η κρεβατοκάμαρά σας πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο. Η υγεία του υπνοδωματίου απαιτεί περισσότερα από τη μέτρηση της θερμοκρασίας του — αλλά αυτό είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Ο φωτισμός, οι επιλογές υφασμάτων, η ικανότητα καθαρισμού του δαπέδου και η ποιότητα του αέρα είναι μόνο μερικά από τα πιο δημοφιλή σημεία που πρέπει να επισκεφτείτε.

Έχει γεράσει το στρώμα σας;

Ένα στρώμα καλής ποιότητας πρέπει να διαρκεί 9-10 χρόνια. Όταν έρθει η ώρα για ένα νέο, αναζητήστε:

  • Ένα κατασκευασμένο από 95% ή περισσότερα πιστοποιημένα οργανικά υλικά
  • Ένα μοντέλο χωρίς χημικά. Τα επιβλαβή υλικά περιλαμβάνουν αφρό πολυουρεθάνης, VOCs (πτητικές οργανικές ενώσεις), επιβραδυντικά φλόγας, PVC και βινύλιο.
  • Μπορεί να ακούγονται — και να μυρίζουν — καλά, αλλά μείνετε μακριά από στρώματα με άρωμα και αντιμικροβιακή επεξεργασία.

Δροσίστε το

Το χαρούμενο μέρος των περισσότερων υπνοδωματίων είναι περίπου 60 έως 67 F. Το σώμα σας μειώνει φυσικά τη θερμοκρασία του για να σας προετοιμάσει για ύπνο. Ο ελαφρώς ψυχρός αέρας μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία. Εάν εξακολουθείτε να είστε ανήσυχοι, φορέστε κάλτσες ή βάλτε κάτι ζεστό στα πόδια σας. Αυτό θα βοηθήσει τα αιμοφόρα αγγεία σας να διαστέλλονται και να εξισορροπούν τη θερμοκρασία του σώματός σας. Επίσης, μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες πυροδοτούν το σώμα σας για να παράγει καφέ λίπος που καίει ενέργεια. Αυτό ενισχύει το μεταβολισμό.

Σκόνη στο δωμάτιό σας

Με όλα τα κλινοσκεπάσματα, τις κουρτίνες και τα χαλιά, το υπνοδωμάτιό σας είναι ένας σημαντικός συλλέκτης σκόνης. Και σε αυτή τη σκόνη ζουν ακάρεα: μικροσκοπικοί οργανισμοί που μοιάζουν με έντομα που ευδοκιμούν στο στρώμα και τα μαλακά έπιπλα σας. Τρέφονται με νεκρές κηλίδες δέρματος — γνωστό και ως τρίχωμα — από ανθρώπους και κατοικίδια. Δεν είναι μόνο χονδροειδείς, αλλά αποτελούν επίσης κύριο έναυσμα για το άσθμα και τις αλλεργίες. Και γίνεται χειρότερο όταν ξεσκονίζετε και σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα.

Ακάρεα

Αλίμονο, κανένας καθαρισμός δεν θα απαλλαγεί από αυτά τα μικρά buggers. Αλλά μπορείτε να τα περιορίσετε:

  • Πλένετε όλα τα κλινοσκεπάσματα μία φορά την εβδομάδα σε ζεστό νερό.
  • Διατηρήστε τα επίπεδα υγρασίας στο 50% ή χαμηλότερα με αφυγραντήρα ή AC.
  • Ξεσκονίστε με ένα υγρό πανί ή σφουγγαρίστρα.
  • Αφαιρέστε τις υφασμάτινες κουρτίνες που αγαπούν τη σκόνη και τα έπιπλα από ύφασμα με μαξιλάρια.
  • Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο HEPA (υψηλής απόδοσης σωματιδίων αέρα) ή σακούλα μικροφίλτρου διπλής στρώσης στην ηλεκτρική σας σκούπα. Φορέστε μάσκα.

Αποφύγετε το χαλί

Χρησιμοποιήστε γυμνά πατώματα κρεβατοκάμαρας αντί για μοκέτα που φιλοξενούν ακάρεα. Όχι μόνο μειώνουν τα αλλεργιογόνα, αλλά είναι πιο εύκολο να διατηρηθούν καθαρά.  

Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Το σώμα σας ανταποκρίνεται στο φως και στο σκοτάδι για να ακολουθήσει τους φυσικούς ρυθμούς της νύχτας και της ημέρας. Ακόμη και μικρές ακτίνες φωτός από το τηλέφωνο, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας μπορούν να σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Όχι μόνο αυτό: Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κοιμούνται με τηλεόραση ή τεχνητό φως είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος. Και μια παιδιατρική μελέτη του 2014 χαρτογράφησε μια άμεση σχέση μεταξύ των τηλεοράσεων στα παιδικά δωμάτια και των μικρότερων διαστημάτων ύπνου.

Χαμηλώστε όλα τα φώτα

Η νυχτερινή φωτεινότητα μπερδεύει το σώμα σας. Αναβάλλει την απελευθέρωση μελατονίνης, που είναι το σήμα του για ξεκούραση. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να κρεμάσετε κουρτίνες συσκότισης ή σκιές για να εμποδίσετε τη ροή του φωτός. Μια μάσκα ύπνου μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κρατήσετε το σώμα σας στο σκοτάδι.

Δοκιμάστε το Φενγκ Σούι

Απολαμβάνετε την πλεονάζουσα, τακτοποιημένη αίσθηση ενός δωματίου ξενοδοχείου; Ο τρόπος που τακτοποιείτε τα έπιπλα συχνά παίζει επίσης ρόλο στην ελκυστικότητά του. Πολλοί διακοσμητές χρησιμοποιούν αρχαίες κινεζικές αρχές φενγκ σούι για να δημιουργήσουν ειρηνική ενέργεια σε ένα δωμάτιο.

  • Τοποθετήστε το κρεβάτι σας μακριά από την πόρτα
  • Απαλλαγείτε από έπιπλα που δεν χρειάζεστε.
  • Το ίδιο για επιπλέον καθρέφτες και διακόσμηση. Πάρα πολλά πράγματα συνωστίζονται στο δωμάτιο.

Κατοικίδια στο κρεβάτι

Περισσότεροι από τους μισούς λάτρεις των σκύλων και των γατών μοιράζονται το κρεβάτι τους με τα γούνινα μωρά τους. Αλλά εάν έχετε άσθμα ή αλλεργίες, τα επεισόδια που προκαλούνται από τρίχωμα ζώων και υσ σωματικά μπορεί να σας κάνουν να υποφέρετε.  Εάν έχετε αλλεργίες, κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από την κρεβατοκάμαρά σας όσο το δυνατόν περισσότερο και μακριά από έπιπλα. Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν καθαρίζετε.

Αρώματα και ύπνος

Σε μια δημοσκόπηση του 2011, 3 στους 4 ανθρώπους ισχυρίστηκαν ότι τα σεντόνια με φρέσκο ​​άρωμα τους έκαναν να ανυπομονούν να πάνε για ύπνο. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι θαυμαστές με καθαρή μυρωδιά ανέφεραν ότι κοιμούνται επίσης καλά. Ορισμένες μυρωδιές έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στον ύπνο. Ανάψτε ένα αρωματικό κερί για λίγο ή ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο στο μαξιλάρι σας. Δοκιμάστε:

  • Γιασεμί
  • Λεβάντα
  • Βαλεριάνα. Εάν δεν σας αρέσει η μυρωδιά, δοκιμάστε το άρωμα τριαντάφυλλου.
  • Βανίλια

Σβήστε τον ήχο

Μια κύρια αιτία κακού ύπνου βρίσκεται έξω από το υπνοδωμάτιό σας: ο περιβαλλοντικός θόρυβος. Αυτό μπορεί να είναι οδική ή εναέρια κυκλοφορία ή ήχοι “περιβάλλοντος”  όπως τα παιδιά που παίζουν ή οι συνομιλίες των γειτόνων. Οποιαδήποτε διαταραχή που ακούτε μπορεί να προκαλέσει στρες στο σώμα σας και να επηρεάσει την υγεία σας. Μετρήστε τους ήχους πιο κοντά — όπως το ροχαλητό του συντρόφου σας — και ίσως είναι καιρός να αγοράσετε έναν  ένα σετ ωτοασπίδων.

Φρεσκάρετε

Μπορεί να μην σκέφτεστε τα φυτά εσωτερικού χώρου ως υλικό κρεβατοκάμαρας, αλλά  μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα και να φέρουν ηρεμία στο δωμάτιό σας. Δοκιμάστε φρέσκες εκδοχές του αγαπημένου σας αρώματος, όπως γιασεμί ή λεβάντα. Ή φέρτε φυσικούς μαχητές τοξινών. Το φυτό φιδιού, που ονομάζεται επίσης και η γλώσσα της πεθεράς, αλλάζει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο ενώ κοιμάστε. Και οι ερευνητές της NASA ανακάλυψαν ότι ο αγγλικός κισσός απαλλάσσει τα αλλεργιογόνα στον αέρα όπως η φορμαλδεΰδη και το βενζόλιο.

Ζωγραφίστε το μπλε

Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε μπλε υπνοδωμάτια ξεκουράζονται καλύτερα. Όχι, δεν είναι μάρκετινγκ από την National Blue Association. Είναι στα μάτια σας — τα γαγγλιακά κύτταρα σας. Αυτοί οι υποδοχείς στον αμφιβληστροειδή σας παίρνουν χρώματα και ανταποκρίνονται καλύτερα στο μπλε. Επιφέρει ηρεμία, η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό σας ρυθμό. Το μπλε δεν είναι το χρώμα σας;  Άλλα ψυχρά χρώματα όπως το γκρι και το ασημί και τα ουδέτερα μπορούν επίσης να κάνουν το ίδιο. Αν προτιμάτε ζεστούς τόνους, δοκιμάστε ένα άνετο απαλό κίτρινο.

Κοιμηθείτε μόνος/η

Ένα λεγόμενο “διαζύγιο ύπνου” μπορεί να ακούγεται περίεργο. Αλλά μπορεί να είναι πολύ απλό — και υγιές. Περίπου το 25% των ζευγαριών που ζουν μαζί κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια. Και το 10% πηγαίνει σε διαφορετικά δωμάτια την ώρα του ύπνου. Γιατί; Περίπου το 26% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι ξεκουράζονται καλύτερα όταν κοιμούνται μόνοι – ειδικά οι γυναίκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι που ροχαλίζουν είναι άνδρες.