18 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στα 117

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας εντοπίζονται πλέον στην περιοχή της Αττικής, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στα νεότερα κρούσματα είπε ότι αυτά ανέρχονται σε 18 και συνολικά τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 117, συμπεριλαμβανομένου και του 66χρονου που απεβίωσε στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Από τα κρούσματα αυτά 82 είναι εισαγόμενα, 25 είναι επαφές τους και 10 χαρακτηρίζονται «ορφανά», που σημαίνει ότι εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο στην κοινότητα και δεν γνωρίζουμε την πηγή μετάδοσης.

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι 15 πιθανά κρούσματα διερευνώνται, ανέφερε ότι 3 ασθενείς, ένας επιπλέον από χθες, νοσηλεύονται πλέον σε ΜΕΘ, και 2 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα μέτρα εντείνονται και εξήγησε ότι κλειδί στον έλεγχο διασποράς του ιού, αποτελούν οι συναθροίσεις: «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη».

Ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι σε σχέση με άλλες χώρες, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και ως ένα βαθμό τα έχουμε καταφέρει χωρίς βέβαια να λέμε ότι ο ιός δεν έχει διασπαρθεί στην κοινότητα. «Έχουμε κύκλους μετάδοσης του ιού στην κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά αλλά τόνισε ότι «προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μαζί, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι μένουμε σπίτι μας με ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και διευκρίνισε ότι οι μη ευπαθείς ομάδες που περνούν σχετικά ήπια την ίωση που προκαλεί ο κορονοϊός δεν θα έχει πλέον νόημα να εξετάζονται για αυτόν: «Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε το αποτέλεσμα αν είστε υγιείς και έχετε ήπια συμπτώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ανοσοκαταστολή, είναι σημαντικό όταν εμφανίζουν πυρετό και βήχα να επικοινωνούν με τα νοσοκομεία τα οποία θα διαχειρίζονται τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται για τον κορονοϊό αλλά και αν απαιτείται η μεταφορά τους σε αυτά.

Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Τσιόδρας, κλείνουν για 15 ημέρες παιδότοποι, θέατρα χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια και γυμναστήρια ενώ για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα αποφασίσει αρμοδίως το υπουργείο Πολιτισμού.

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον κοροναϊό στην Ελλάδα κατέληξε σε απόλυτη εναρμόνιση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, συστήνει τα ακόλουθα:

Εάν ένας θάνατος προέλθει από επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον COVID-19 συνιστάται η αποφυγή νεκροψίας- νεκροτομής και η έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού θανάτου από τους θεράποντες γιατρούς.

Σε περιπτώσεις, όπου ο θάνατος ενδέχεται να οφείλεται σε λοίμωξη από τον COVID-19, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί, η απόφαση για τη διενέργεια πλήρους ιατροδικαστικής διερεύνησης με νεκροψία-νεκροτομή ή μερικής διερεύνησης θα πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση, σύμφωνα με την επιστημονική κρίση του ιατροδικαστή, βάσει του τεχνολογικού και άλλου εξοπλισμού που διαθέτει ο εκάστοτε χώρος του νεκροτομείου, με γνώμονα πάντα την αποφυγή της διασποράς και την επιμόλυνση του προσωπικού.

Μόνο έπειτα από την αρνητική εξέταση των μεταθανάτιων επιχρισμάτων για COVID-19 θεωρείται ασφαλής η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

Για τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής σε περιστατικά COVID-19 απαιτείται ειδικό σύστημα εξαερισμού, χώρος απομονωμένος από άλλες δραστηριότητες, καθώς και ειδικός εξοπλισμός για το προσωπικό.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα της χώρας μας, ακόμα και μεγάλα νεκροτομεία, όπως αυτό των Αθηνών, δεν προκύπτει να διαθέτουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις», αναφέρει η ΕΙΕ και σημειώνει ότι «δεν συνιστάται η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής σε κανένα επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα».

Ο πρόεδρος της ΕΙΕ Δρ. Γρηγόρης Λέων δήλωσε ότι: «μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί σε διεθνές επίπεδο ελάχιστες διαδικασίες νεκροψίας- νεκροτομής, κυρίως στην Κίνα, καθώς για τη διενέργεια απαιτούνται ειδικά μέσα. Οι εν λόγω εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι η κυρίως βλάβη διαπιστώνεται στους πνεύμονες, ενώ βλάβες σε άλλα όργανα, για παράδειγμα σε καρδιά, νεφροί ή σπλην, διαπιστώθηκαν σε ανθρώπους που είχαν άλλα συνοδά νοσήματα. Επιπλέον, έρευνα απαιτείται ώστε να διαπιστωθεί αν οι βλάβες στα υπόλοιπα όργανα ήταν συνεπεία του ιού ή λόγω των υποκείμενων νόσων».

Κατέληξε ότι: «οι συστάσεις της ΕΙΕ συμπληρώνουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ οι οποίες είναι σύμφωνες με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα. Είναι σημαντικό όλο το επιστημονικό προσωπικό της χώρας να τις λάβει υπόψη για να υπάρχει μία ορθή μεταθανάτια διαχείριση αυτών των περιστατικών».

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Κοροναϊόςκρούσματαιατροδικαστές