18 τρόποι για να απαλλαγείτε από τον λόξυγκα εύκολα και γρήγορα

 Ο λόξυγκας είναι ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος – ο μυς που χωρίζει το στήθος σας από την κοιλιά σας και παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Κάθε συστολή ακολουθείται από ένα ξαφνικό κλείσιμο των φωνητικών κορδονιών σας, το οποίο παράγει τον χαρακτηριστικό ήχο “hic”.

Ο λόξυγκας μπορεί να προκύψει μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αλκοολούχα ή ανθρακούχα ποτά ή από ξαφνικό ενθουσιασμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λόξυγκας μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης ιατρικής πάθησης. Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια περίοδος λόξυγκα διαρκεί συνήθως μόνο λίγα λεπτά. Σπάνια, ο λόξυγκας μπορεί να συνεχιστεί για μήνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και εξάντληση.

 

Συχνά ο λόξυγκας χτυπάει στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Στο γραφείο, σε μία συνάντηση, στον κινηματογράφο. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε εύκολα και γρήγορα:

1.  Καλύψτε το στόμα σας: Δοκιμάστε να κρατήσετε τα χέρια σας πάνω από τη μύτη και το στόμα σας, αλλά συνεχίστε να αναπνέετε κανονικά. Η επιπλέον δόση διοξειδίου του άνθρακα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον λόξυγκα.

2.    Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας: Δοκιμάστε να πατήσετε την παλάμη του χεριού σας με τον αντίχειρα του άλλου χεριού σας – όσο πιο δύσκολο, τόσο το καλύτερο Η δυσφορία είναι μια απόσπαση της προσοχής που επηρεάζει το νευρικό σας σύστημα και μπορεί να σας απαλλάξει από τον λόξυγκα.

3.    Κρατήστε την αναπνοή σας: Την επόμενη φορά που θα έχετε λόξυγκα, πάρτε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε τη. Όταν υπάρχει συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονές σας, το διάφραγμα σας χαλαρώνει.

4.    Βγάλτε έξω τη γλώσσα σας: Όταν κανείς δεν παρακολουθεί, βγάλτε έξω τη γλώσσα σας. Αυτή η άσκηση γίνεται από τραγουδιστές και ηθοποιούς επειδή διεγείρει το άνοιγμα μεταξύ των φωνητικών χορδών (το γλωττίδα). Αναπνέετε πιο ομαλά, ανακουφίζοντας τους σπασμούς που προκαλούν λόξυγκα.

5.    Κλείστε τα αυτιά σας: Κολλήστε τα δάχτυλά σας στα αυτιά σας για 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Όπως κάνετε όταν δεν θελετε να ακούσετε κάτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να πατήσετε τις μαλακές περιοχές πίσω από τους λοβούς των αυτιών σας, ακριβώς κάτω από τη βάση του κρανίου. Αυτό στέλνει ένα σήμα «χαλάρωσης» μέσω του νεύρου του κόλπου, το οποίο συνδέεται με το διάφραγμα.

6.    Πιείτε λίγο νερό: Πάρτε εννέα ή 10 γρήγορες μικρές γουλιές νερού στη σειρά (σε ποτήρι). Οι ρυθμικές συσπάσεις του οισοφάγου υπερισχύουν των σπασμών του διαφράγματος.

7.    Συνδυάστε τα δύο προηγούμενα: Εάν μπορείτε να φράξετε τα αυτιά σας ενώ πίνετε το νερό, τόσο το καλύτερο. Βάλτε τα δάχτυλά σας στα αυτιά σας και πιείτε με ένα καλαμάκι.

8.    Καταπιείτε κάτι γλυκό: Μια κουταλιά ζάχαρης είναι μια δημοφιλής θεραπεία για τους λόξυγκες.

9.    Ή καταπιείτε κάτι ξινό: Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι. Η ξινή γεύση του θα μπορούσε να σταματήσει τον λόξυγκα.

10. Φάτε λίγο φυστικοβούτυρο: Μια μεγάλη κουταλιά φυστικοβούτυρου είναι μια κλασική θεραπεία εάν σκέφτεστε πώς να απαλλαγείτε από τον λόξυγκα.

11. Καταπιείτε μικρή ποσότητα καυτής σάλτσας: Αυτό πιθανότατα λειτουργεί επειδή η θερμότητα και το κάψιμο αποσπούν την προσοχή ώστε να εστιάσουν το σώμα σας, αντί για τη διαδικασία του λόξυγκα.

12. Φάτε λίγο μέλι: Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, ανακατεμένο με λίγο ζεστό νερό, στο πίσω μέρος της γλώσσας σας και καταπιείτε το.

13. Πιθανή λύση και η σοκολάτα:  Η διαδικασία για το πώς να απαλλαγείτε από τους λόξυγκες γίνεται λίγο πιο δύσκολη με αυτήν τη μέθοδο. Φάτε ένα κουταλάκι του γλυκου σκόνη σοκολάτας (πχ κακάο).  Η κατάποση της κουταλιάς δεν είναι εύκολη – αλλά θα πρέπει να θεραπεύσει τους λόξυγκες.

14. Μασήστε λίγο άνηθο: Εδώ είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος. Μασάτε αργά ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους άνηθου. Αυτή η παραδοσιακή θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει επειδή η κατάποση των σπόρων διεγείρει το νεύρο του κόλπου για να σταματήσει ο λόξυγκας.

15. Αναπνεύστε σε μια χάρτινη σακούλα: Την επόμενη φορά που θα σας πιάσει λόξυγκας, αναπνεύστε αργά και βαθιά σε μια μικρή χάρτινη σακούλα.  Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και να κάνει το διάφραγμα να συστέλλεται βαθύτερα  Αν και αυτή η θεραπεία είναι τελικά μη αποδεδειγμένη, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, σύμφωνα με την  Mayo Clinic .

16. Κάντε μασάζ στο λαιμό σας: Αυτή είναι μια από τις πιο περίεργες τεχνικές για το πώς να απαλλαγείτε από τους λόξυγκες. Δοκιμάστε να τρίψετε ή να τρίψετε τις καρωτιδικές αρτηρίες στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του λαιμού σας για πιθανή  ανακούφιση από λόξυγκα.

17. Αγκαλιάστε τα γόνατά σας: Καθίστε άνετα πριν βάλετε τα γόνατά σας στο στήθος σας και κρατήστε τα εκεί για δύο λεπτά. Τραβώντας τα γόνατά σας συμπιέζει το στήθος σας και θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσουν οι σπασμοί του διαφράγματος,

18. Πιείτε ένα λεμόνι: Μία φέτα λεμονιού  είναι μία δημοφιλής θεραπεία για τον λόξυγκα. Δαγκώστε την, πιπιλείστε την. Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο  New England Journal of Medicine , αυτή η θεραπεία θεραπεύει  14 από τα 16 άτομα  με λόξυγκα.

 

Στις  περισσότερες περιπτώσεις ο λόξυγκας εξαφανίζεται μόνος τους χωρίς ιατρική περίθαλψη. Εάν μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση προκαλεί τους λόξυμά σας, η θεραπεία αυτής της ασθένειας μπορεί να εξαλείψει τους λόξυγκες. Οι ακόλουθες θεραπείες μπορεί να ληφθούν υπόψη για λόξυγγες που διήρκεσαν περισσότερο από δύο ημέρες.

 

 

Πηγή: readersdigest

 

λόξυγκας