19 συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια σας

Μασάτε τον πάγο: μπορεί να πιστεύετε ότι ο πάγος είναι ακίνδυνος αλλά μπορεί να ραγίσει ή ακόμα και να σπάσει τα δόντια σας.

Παίζετε σπορ χωρίς προστατευτικό στόματος:  Είτε παίζετε ποδόσφαιρο, χόκεϊ ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα επαφών, μην μπείτε στο παιχνίδι χωρίς προστασία για την τα δόντια σας. Πρόκειται για ένα κομμάτι πλαστικού που προστατεύει την άνω σειρά των δοντιών. Χωρίς αυτό, τα δόντια σας θα μπορούσαν να σπάσουν ή ακόμα και να χτυπηθούν όταν το παιχνίδι γίνει σκληρό

Δίνετε μπιμπερό στα μωρά ενώ κοιμούνται:  Καλύτερα να το αποφύγετε γιατί όλη νύχτα τα δόντια έρχονται σε επαφή με σάκχαρα.

Σκουλαρίκι στη γλώσσα:  μπορεί να είναι μοντέρνα, αλλά το δάγκωμα στο μεταλλικό στήριγμα μπορεί να σπάσει ένα δόντι. Επίσης, όταν το μέταλλο τρίβεται στα ούλα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα ούλα που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Το στόμα είναι επίσης καταφύγιο για τα βακτήρια, οπότε τα τρυπήματα αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων και πληγών. Επίσης, με το τρύπημα της γλώσσας υπάρχει κίνδυνος διάτρησης κατά λάθος ενός μεγάλου αιμοφόρου αγγείου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία.

Τρίβετε τα δόντια σας:  Αυτή η συνήθεια, μπορεί να τα φθείρει με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως προκαλείται από το άγχος και τις συνήθειες ύπνου και αυτό καθιστά δύσκολο τον έλεγχο. Η αποφυγή σκληρών τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη ζημιά από αυτήν τη συνήθεια. Το να φοράτε στοματικό προστατευτικό το βράδυ μπορεί να αποτρέψει τις ζημιές που προκαλούνται από το τρίψιμο ενώ κοιμάστε.

Σταγόνες ή καραμέλες για τον βήχα: Ακριβώς επειδή οι σταγόνες και οι καραμέλες για τον βήχα πωλούνται στο φαρμακείο, δεν σημαίνει ότι είναι υγιείς. Τα περισσότερα είναι γεμάτα με ζάχαρη. Έτσι, αφού καταπραΰνετε το λαιμό σας με παστίλιες, φροντίστε να βουρτσίζετε καλά τα δόντια.

Τσίχλες και καραμέλες: Όλες οι γλυκαντικές λιχουδιές προάγουν τη φθορά των δοντιών.

Σόδα:  Οι σόδες μπορούν να έχουν έως και 11 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ανά μερίδα. Επίσης, περιέχουν επίσης φωσφορικά και κιτρικά οξέα, τα οποία «τρώνε» το σμάλτο των δοντιών.

Άνοιγμα πραγμάτων με τα δόντια σας:  Ανοίγετε μπουκάλια, πλαστικές συσκευασίες ή άλλα πράγματα με τα δόντια σας; Είναι μία κακή συνήθεια που μπορεί να τα κάνει να σπάσουν. Τα δόντια σας πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για φαγητό.

 Αθλητικά ποτά: Συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Όπως η σόδα ή η καραμέλα, τα ζαχαρούχα αθλητικά ποτά δημιουργούν μια όξινη επίθεση στο σμάλτο των δοντιών σας.

Χυμός φρούτων: Μπορεί να περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι χυμοί είναι επίσης φορτωμένοι με ζάχαρη. Μερικοί χυμοί μπορούν να έχουν τόσο ζάχαρη ανά μερίδα όσο η σόδα.  Αναζητήστε χυμό που δεν έχει πρόσθετη ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να μειώσετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη αραιώνοντας το χυμό με λίγο νερό.

Σνακ:  Το σνακ παράγει λιγότερο σάλιο από ένα γεύμα, αφήνοντας τροφές στα δόντια σας για ώρες περισσότερο. Αποφύγετε το σνακ πολύ συχνά, επιλέξτε σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άμυλο – για παράδειγμα, μπαστούνια καρότου. Αν μπορείτε πλύνετε τα δόντια σας.

Μάσημα μολυβιών: Μασάτε το μολύβι σας ή την άκρη του στυλό όταν επικεντρώνεστε στην εργασία ή τις σπουδές; Όπως και το σπάσιμο στον πάγο, αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο ή ράγισμα των δοντιών.

Πίνετε πολύ καφέ: Το σκούρο χρώμα και η οξύτητα του καφέ μπορούν να προκαλέσουν κιτρίνισμα των δοντιών με την πάροδο του χρόνου. Ευτυχώς, είναι ένας από τους ευκολότερους λεκέδες για θεραπεία με διάφορες μεθόδους λεύκανσης.

Το κάπνισμα:  Τα τσιγάρα, καθώς και άλλα προϊόντα καπνού, μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια και να τα κάνουν να πέσουν ως αποτέλεσμα της ασθένειας των ούλων. Ο καπνός μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο του στόματος, των χειλιών και της γλώσσας. Αν ψάχνατε για έναν ακόμη λόγο να σταματήσετε, σκεφτείτε το χαμόγελό σας.

Το κόκκινο και το λευκό κρασί: Τα οξέα στο κρασί τρώνε στο σμάλτο των δοντιών, δημιουργώντας τραχιά σημεία που κάνουν τα δόντια πιο ευάλωτα στη χρώση. Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης μια βαθιά χρωστική ουσία που βοηθά το χρώμα να κολλήσει στα δόντια.    Το να ξεπλύνετε με πολύ νερό μετά ή να βουρτσίσετε με οδοντόκρεμα με ήπιο λευκαντικό μπορεί να καταπολεμήσει τις κηλίδες των κόκκινων και λευκών κρασιών.

Βουλιμία και πρόκληση έμετου:  Η  νευρική βουλιμία μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη βλάβη στην υγεία των δοντιών. Τα ισχυρά οξέα που βρίσκονται στον εμετό μπορούν να διαβρώσουν τα δόντια, καθιστώντας τα εύθραυστα και αδύναμα. Αυτά τα οξέα προκαλούν επίσης κακή αναπνοή. Η βουλιμία μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία σοβαρών προβλημάτων υγείας.

δόντιαοδοντίατροςχαλασμένα δόντια