4 παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η Νο. 1 αιτία θανάτου στις ΗΠΑ για άτομα οποιουδήποτε φύλου. Μπορεί  όμως να προληφθεί. «Δεν είναι αναπόφευκτο οι άνθρωποι να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο», λέει ο καρδιολόγος Luke Laffin, MD. «Μπορούμε να το ελέγξουμε».  Χρειάζεται δουλειά και εγρήγορση, αλλά, ναι, είναι απολύτως εφικτό.

Για να σας βοηθήσει να φτάσετε στο σωστό μονοπάτι, ο Δρ Laffin δίνει τέσσερις σημαντικές αλλαγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκλειδώσετε την καλύτερη προληπτική φροντίδα για την καρδιά σας.

Τι είναι η καρδιακή νόσος;

Ο όρος «καρδιοπάθεια» καλύπτει πολλές παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά. Συνηθέστερα, αναφέρεται σε αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο . Σε αυτήν την κατάσταση, έχετε συσσώρευση πλάκας είτε σε:

  • Στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες παρέχουν αίμα στην καρδιά.
  • Περιφερικές αρτηρίες, οι οποίες παρέχουν αίμα στα άκρα και τον εγκέφαλό σας.

Αυτή η συσσώρευση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να το αποτρέψετε. «Άλλες καρδιαγγειακές ασθένειες – προβλήματα καρδιακού ρυθμού και καρδιακής βαλβίδας ή καρδιακή ανεπάρκεια – μπορεί να μην μπορούν να προληφθούν», λέει ο Δρ Laffin.

Παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις

Σύμφωνα με μια μελέτη Annals of Internal Medicine του 2015 , περίπου οι μισοί θάνατοι από καρδιακές και αγγειακές παθήσεις στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να προληφθούν. Η μείωση των κινδύνων για καρδιακές παθήσεις είναι το πρώτο βήμα. Αυτοί οι παράγοντες καρδιακής νόσου περιλαμβάνουν:

  • Παχυσαρκία: Ένας δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30 σας θέτει σε κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο. Η κατανομή του σωματικού λίπους έχει επίσης σημασία. «Αυτή η κεντρική παχυσαρκία, γνωστή και ως εφεδρικό ελαστικό, αυξάνει τον κίνδυνο», σημειώνει ο Δρ Laffin. «Αυτά τα λιποκύτταρα μπορεί να οδηγήσουν σε μελλοντικές καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος».
  • Υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση: Η υπερβολική χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες σας, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά ή τον εγκέφαλό σας. «Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Ονομάζεται «ο σιωπηλός δολοφόνος» επειδή πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ότι το έχουν», λέει ο Δρ Laffin.
  • Διαβήτης: «Η διασφάλιση ότι ο διαβήτης ελέγχεται καλά βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας και της αθηροσκλήρωσης (όταν η πλάκα φράζει τις αρτηρίες σας),» σημειώνει ο Δρ. Laffin. Η συσσώρευση πλάκας περιορίζει τη ροή του αίματος στην καρδιά και σε άλλα όργανα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
  • Κατανάλωση αλκοόλ: Ο Δρ Laffin λέει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. «Αν πίνετε τρία ή περισσότερα ποτά σε μια συνεδρία, η αρτηριακή σας πίεση θα είναι υψηλότερη την επόμενη μέρα. Επομένως, είναι καλύτερο για τις γυναίκες να μην πίνουν περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες να μην πίνουν περισσότερα από δύο».

Πώς να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις

Για να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, ο Δρ Laffin συνιστά την καλλιέργεια υγιεινών συνηθειών για την καρδιά σε αυτούς τους τέσσερις τομείς.

1. Διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή συνεχίζει να είναι η σύσταση για την υγεία της καρδιάς. Περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφίμων που καταναλώνονται παραδοσιακά σε χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτό μεταφράζεται σε μια δίαιτα γεμάτη με:

  • Φρούτα.
  • Λαχανικά.
  • Ολικής αλέσεως.
  • Υγιή λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο.

«Μια μελέτη του New England Journal of Medicine του 2018 έδειξε ότι αυτός ο τρόπος διατροφής βοηθά τη βελτίωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής σας πίεσης. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο», σημειώνει ο Δρ Laffin.

Άλλες δίαιτες, όπως ο τρόπος διατροφής με βάση τα φυτικά τρόφιμα, μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο. «Αλλά υπάρχουν λιγότερα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι είναι χρήσιμα στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών», προσθέτει. «Μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά πρέπει επίσης να είναι βιώσιμη. Σκεφτείτε 30 και πλέον χρόνια στο μέλλον. Δεν βοηθάει να κάνετε μια περιοριστική δίαιτα και, στη συνέχεια, δύο χρόνια αργότερα, να επιστρέψετε στην κατανάλωση ανθυγιεινών φαγητών».

Διαβάστε ακόμα: 12 λόγοι για να αγαπήσετε τη μεσογειακή διατροφή.

2. Φυσική δραστηριότητα

«Η καρδιά είναι ένας μυς που χρειάζεται άσκηση. Η λήψη του καρδιακού ρυθμού σε μια ζώνη αερόβιας προπόνησης διατηρεί αυτή την καρδιακή άντληση, ή συστολική, λειτουργία», λέει ο Δρ Laffin. «Αλλά το πιο σημαντικό, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και σταθερότητα βάρους».

Ο Δρ Laffin συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Μέτρια ένταση σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε μια συνομιλία ενώ είστε σε δράση — επομένως ένα γρήγορο περπάτημα ή ένα ελαφρύ τζόκινγκ μετράει.

Διαβάστε ακόμα:  Η τακτική μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

«Και αφού έχετε κάνει την αερόβια σωματική δραστηριότητα συνήθεια, αρχίστε να προσθέτετε προπόνηση με αντίσταση χρησιμοποιώντας ελαφριά βάρη », λέει. «Ακόμη και δύο έως πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιακών παθήσεων».

3. Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της αθηροσκλήρωσης. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά να τα παρατήσετε. Μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη μέσα σε μήνες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια μέθοδος διακοπής του καπνίσματος θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς. Η διακοπή ή η αποφυγή της συνήθειας είναι απολύτως απαραίτητο για την προστασία της καρδιάς σας.

4. Φαρμακευτική αγωγή

Δεν είναι μόνο οι παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η γενετική μπορεί επίσης να γείρει τη ζυγαριά προς όφελός σας (ή εκτός). «Για παράδειγμα, αν προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας και γίνετε δραστήριοι και αυστηροί με αυτό που τρώτε, μπορείτε να μειώσετε την κακή χοληστερόλη κατά περίπου 25% έως 30%. Αλλά τα υπόλοιπα οδηγούνται γενετικά», εξηγεί ο Δρ Laffin. «Και δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε παράγοντες κινδύνου όπως η γενετική, το οικογενειακό ιστορικό και η γήρανση. Σε κάποιο σημείο, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων».

 

Διαβάστε ακόμα: 

Πώς οι ώρες που κοιμόμαστε επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

 

καρδιακές παθήσειςυγιεινή διατροφή