4 τρόποι για να αναγνωρίσετε εάν πραγματικά πεινάτε

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που αρκετοί άνθρωπιο δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν είναι πώς να γνωρίζουν πότε είναι πραγματικά πεινασμένοι. Ακολουθούν τους κανόνες δίαιτας και τα προγράμματα γευμάτων για τόσο καιρό που δεν ξέρουν πλέον πότε είναι η κατάλληλη ώρα για φαγητό. Δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αναγνωρίσουν εάν πεινούν επειδή είναι τόσο συνηθισμένοι να το καταπιέζουν που η απάντησή τους έχει αμβλυνθεί.

Ενώ μερικοί από εμάς έχουμε αυτό το αίσθημα βουητού (ή ακόμα και έναν ενοχλητικά συγχρονισμένο θόρυβο) στο στομάχι μας για να μας δείξει ότι είναι ώρα να φάμε, άλλοι δεν το νιώθουν. Ή μπορεί ακόμη και να αισθάνονται την ανάγκη να περιμένουν πολύ για να αισθανθούν πεινασμένοι, οπότε έχουν πεινάσει πολύ και τείνουν να τρώνε πάρα πολύ πολύ γρήγορα.

Είναι κάτι που βιώνετε;

Αν ναι, τότε  διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε και κυρίως, δείτε 4 τρόπους για να αναγνωρίσετε την πείνα εκτός από το γουργουρητό στομάχι.

 

Επίπεδα ενέργειας (κουρασμένος, πεινασμένος)

Αν σκεφτούμε για λίγο το φαγητό από καθαρά βιολογική άποψη (και όχι από κοινωνική ή συναισθηματική άποψη), ο ρόλος του είναι να παρέχει ενέργεια ή καύσιμο, για να επιτρέψει στο σώμα μας να λειτουργεί.

Όταν το σώμα σας μειώνει τα καύσιμα, τα πράγματα αρχίζουν να επιβραδύνονται και μπορεί να παρατηρήσετε μια πτώση στα επίπεδα ενέργειας. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να είναι ώρα για ανεφοδιασμό και ότι πρέπει να φάτε. 

Αφού φάτε, προσέξτε να παρατηρήσετε εάν υπάρχει αύξηση στο επίπεδο ενέργειάς σας. Εάν υπάρχει, τότε αυτό σας λέει ότι πεινάσατε και έπρεπε να φάτε, ακόμα κι αν δεν είχατε αίσθηση στο στομάχι σας.

Ικανότητα συγκέντρωσης  (θολή)

Η πείνα είναι ένας πολύ ισχυρός μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να μας κάνει να βγαίνουμε συνεχώς έξω και να αναζητούμε φαγητό για να επιβιώσουμε. Όταν το σώμα σας αναγνωρίσει ότι έχει χαμηλή κατανάλωση καυσίμων και χρειάζεται να βγείτε έξω και να αναζητήσετε περισσότερα, θα κάνει ό,τι μπορεί για να το κάνει αυτό προτεραιότητα για εσάς. Μπορεί να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη της θέλησης για να ξεπεράσετε προσωρινά την παρόρμηση, αλλά κάποια στιγμή το σώμα σας θα κάνει ό,τι μπορεί για να σας κάνει να εστιάσετε στον ανεφοδιασμό.

Έτσι, εάν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να συνδεθείτε με το σώμα σας και να δείτε αν προσπαθεί να σας πει κάτι. Εάν έχουν περάσει περισσότερες από λίγες ώρες από την τελευταία φορά που φάγατε, μπορεί να προσπαθεί να σας πει ότι πεινάει.

Αίσθημα ζαλάδας ή τρέμουλο

Όταν το καύσιμο από το προηγούμενο γεύμα ή το σνακ αρχίζει να τελειώνει, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας πέφτει και αυτό στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλό σας ότι είναι ώρα να ανεφοδιαστείτε με καύσιμα.

Εάν αφεθεί για πολύ, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας θα συνεχίσει να πέφτει και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε τρέμουλο και ανυπομονησία – ένα σημάδι ότι το επίπεδο καυσίμου του εγκεφάλου σας πέφτει πολύ χαμηλά – λίγο σαν έναν από αυτούς τους συναγερμούς που μπορεί να λάβει ένας πιλότος εάν προσπαθεί να πετάξει περισσότερο από όσο σχεδίαζε.

Αυτό είναι γενικά ένα σημάδι ότι  πρέπει να φάτε αμέσως.

Η διάθεσή σας (Πεινασμένος)

Ο εγκέφαλός σας είναι ένα πολύπλοκο όργανο με πολλές δουλειές να κάνετε κάθε μέρα και όλη αυτή η δουλειά απαιτεί πολύ καύσιμο. Ένα από τα πολύπλοκα καθήκοντα που αναλαμβάνει ο εγκέφαλός μας κάθε μέρα είναι η ρύθμιση των συναισθημάτων μας.

Όταν είμαστε καλοφαγωμένοι και ξεκούραστοι, τα συναισθήματά μας παραμένουν υπό έλεγχο. Αλλά όταν κουραζόμαστε και πεινάμε, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο δύσκολο να ελεγχθούν. Απλά πρέπει να σκεφτείτε πόσο συναισθηματικά γίνονται τα παιδιά σας όταν είναι πραγματικά, πολύ κουρασμένα. Λοιπόν, το ίδιο ισχύει και για σένα αν πεινάς πολύ. Ο θυμός είναι ένα από τα πιο δύσκολα συναισθήματα για τον έλεγχο του ανθρώπου, επομένως είναι λογικό ότι όταν ο εγκέφαλος πεινάει, δεν πρόκειται να έχει την καλύτερη απόδοση.

Τότε είναι που τα μικρά πράγματα που συνήθως δεν θα σε ενοχλούσαν γίνονται εκνευριστικά, και μπορεί ακόμη και να «πεινάσεις».

Συμβουλές

Εάν είστε νέοι στην υγιεινή και με μέτρο διατροφή και την προσέγγιση χωρίς δίαιτα, ξεκινήστε κάνοντας check-in με τον εαυτό σας κάθε 2-3 ώρες. Προσέξτε για σημάδια που το σώμα σας προσπαθεί να σας πει ότι πεινάτε.

Μόλις τρέφετε με συνέπεια το σώμα σας όπως χρειάζεται κάθε μέρα, θα αρχίσει να πιστεύει ότι θα του δώσετε αυτό που χρειάζεται και τα φυσικά εσωτερικά σας σημάδια πείνας θα αρχίσουν να αποκαθίστανται.

 

γουργουρητό στο στομάχιπως να σταματήσω την πείναπείνα