4+1 φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, 1 στους 3 ενήλικες αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας. Παρότι μετά από μια κουραστική ημέρα, οι περισσότεροι αναζητούν το κρεβάτι τους, πολλές φορές ο ύπνος είναι διακοπτόμενος και ελαφρύς ή δεν κοιμόμαστε καθόλου, με αποτέλεσμα να παραμένουμε ξύπνιοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αυτό οφείλεται στο άγχος, που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, στους ρυθμούς της ζωής, που επιτάσσουν διαρκή εγρήγορση ή ακόμη μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας. Η σημασία ενός καλού ύπνου είναι κρίσιμη, καθώς είναι η ώρα που ο οργανισμός μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα και να «επουλώσει τις πληγές του».

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι, να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία και να απολαύσουμε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Άσκηση

Αν η άσκηση πραγματοποιηθεί την κατάλληλη ώρα της ημέρας, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Η άσκηση συμβάλλει στην ελάττωση των καρδιακών παλμών και σύμφωνα με τους ειδικούς, επιδρά στην μείωση των επιπέδων στρες, με αποτέλεσμα ο ύπνος να σταθεροποιείται, χωρίς τα ενοχλητικά διαλείμματα κατά την διάρκεια της νύχτας. Η καταλληλότερη ώρα για γυμναστική, είναι το πρωί ή νωρίς το απόγευμα. Παρόλα αυτά, ήπιας μορφής άσκηση, όπως η γιόγκα, ακόμα και λίγο πριν κοιμηθούμε, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, γιατί βοηθά στην χαλάρωση και την αποβολή του στρες.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, καθώς πέραν όλων των σημαντικών του ιδιοτήτων, συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και την μείωση του στρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, άτομα με έλλειψη μαγνησίου, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο τους, με δυσκολία τόσο στο να κοιμηθούν, όσο στο να διατηρήσουν σταθερό ύπνο. Πέρα από την λήψη σκευασμάτων (μόνο με οδηγία του γιατρού), υπάρχουν και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως το σπανάκι, οι σπόροι κολοκύθας και τα αμύγδαλα, που μπορούμε να εντάξουμε στην διατροφή μας.

Φυσικό φως

Η ελλιπής έκθεση στο φως του ήλιου, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, επηρεάζει πληθώρα βιολογικών αντιδράσεων, που πραγματοποιούνται στον οργανισμό και είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του. Η έλλειψη φυσικού φωτός στο μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας, οδηγεί σε κακή ποιότητα ύπνου, με πολλές επιπτώσεις  στην υγεία. Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο, πάντοτε πρέπει να γίνεται με προσοχή και μέτρο, ώστε να αποφευχθούν οι βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας του.

Τρυπτοφάνη

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ, που απαιτείται για την σύσταση της σεροτονίνης και της μελατονίνης, των «πρωτεϊνών του ύπνου». Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη, έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στην βελτίωση του ύπνου και την μείωση των επιπέδων του στρες. Μερικές τροφές, πλούσιες σε τρυπτοφάνη είναι το κοτόπουλο, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί (κάσιους, καρύδια) και οι σπόροι κολοκύθας.

Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια είναι γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες. Βοηθούν στην μείωση του στρες και κατ’ επέκταση στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Οι ειδικοί, προτείνουν απλά να μυρίσουμε κάποιο αιθέριο έλαιο, πριν τον ύπνο, όπως λεβάντα ή τριαντάφυλλο. Σταδιακά, η αϋπνία θα μειωθεί και ο ύπνος θα γίνει πραγματικά ξεκούραστος.

Για τον κάθε άνθρωπο, οι ικανοποιητικές ώρες ύπνου διαφέρουν. Ορισμένοι δηλώνουν πως καλύπτονται με μόλις 4-5 ώρες ύπνου. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες, ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση η υγεία μας, αλλά και να ξεκουράζεται το μυαλό. Όταν ο ύπνος είναι μειωμένος ή ασταθής, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων, ενώ την επόμενη ημέρα απουσιάζουν η ενέργεια και η ευεξία.

 

ύπνοςαϋπνίαεπίμονη κούραση