Καφεΐνη: Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Είναι τα οφέλη της καφεΐνης που ανοίγουν τα μάτια όταν είμαστε κουρασμένοι ή η πλούσια γεύση και άρωμα του καφέ, που μας κάνει να τον  λαχταρούμε τόσο παθιασμένα; Είναι πιθανό ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων του να τον κάνει επιλογή των περισσότερων ανθρώπων.

Ωστόσο, δεν είναι πολλοί αυτοί που σκέφτονται και τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα που έχιε η καφείνη που υπάρχει στον καφέ, το τσάι αλλά και σε κάποια αναψυκτικά.

Ακολουθούν 10 βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για την καφεΐνη.          

Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η καφεΐνη θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος . (2015:  Journal of the National Cancer Institute  και Epidemiology) Οι ερευνητές στις μελέτες ανέφεραν ότι συνδέεται η υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης με χαμηλότερο κίνδυνο για μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η καφεΐνη διευκολύνει την προπόνηση

Σύμφωνα με τον Michael Duncan, PhD, καθηγητή Επιστήμης της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Coventry στο Ηνωμένο Βασίλειο ο καφές, μπορεί να ενδυναμώνει την προπόνηση (και σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο ίδιος και δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, Health & Aging τον Δεκέμβριο του 2014)

Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου

Υπάρχει ένας λόγος που μπορείτε να αγοράσετε μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά που συνδυάζουν ιβουπροφαίνη , ακεταμινοφαίνη ή ασπιρίνη με καφεΐνη: Για μερικούς ανθρώπους , αυτοί οι συνδυασμοί λειτουργούν καλύτερα από το παυσίπονο μόνο. Τέτοια προϊόντα κυκλοφορούν συχνά ως θεραπείες για πονοκεφάλους ή εμμηνορροϊκές κράμπες.  Σε ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκαν στη βάση δεδομένων Cochrane of Systematic Reviews , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια εφάπαξ δόση 200 χιλιοστόγραμμα (mg) ιβουπροφαίνης συν 100 mg καφεΐνης ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από ένα εικονικό φάρμακο παρέχοντας μετεγχειρητική και ανακουφιστική ημικρανία για έξι ώρες.

Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας

Η κατανάλωση καφεΐνης συσχετίστηκε με καλύτερη μνήμη και καλύτερη εκτελεστική λειτουργία (σχεδιασμός, οργάνωση και διαχείριση χρόνου) σε υγιείς μεγαλύτερους ενήλικες (μέση ηλικία 74 ετών) σε μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2015 στο Alzheimer & Dementia . Οι ερευνητές, από το νοσοκομείο Brigham and Women στη Βοστώνη, διαπίστωσαν ότι οποιαδήποτε συνηθισμένη κατανάλωση καφέ ήταν χρήσιμη. Άλλες μελέτες που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η καφεΐνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο καφές, με μέτρο, μπορεί να έχει οφέλη για την καρδιά

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης εγκεφαλικού και στεφανιαίας νόσου , λέει η Susanna C. Larsson, PhD , αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη , Σουηδία. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη παρατήρησής της που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine τον Σεπτέμβριο του 2015, η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής, του πιο συνηθισμένου τύπου ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.

Το Less Is More για τα ενεργειακά ποτά

«Τα ενεργειακά ποτά τύπου σφηνάκι μπορούν να περιέχουν έως και 500 mg καφεΐνης ανά ποτό-περίπου πενταπλάσια ποσότητα καφεΐνης σε ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ », λέει ο Lauri Wright, PhD , επίκουρος καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας της Νότιας Φλόριντα και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας . “Ένας υγιής ενήλικας μπορεί να καταναλώνει με ασφάλεια δύο ενεργειακά ποτά την ημέρα, αλλά δεν τα προτείνω σε άτομα κάτω των 18 ετών”, λέει ο Δρ Ράιτ.

Όμως τα ενεργειακά ποτά, και τα αναψυκτικά παράγονται για να παρέχουν ενέργεια με ελάχιστα θρεπτικά οφέλη», προειδοποιεί η Rania Batayneh, MPH, διατροφολόγος.   “Ορισμένα ενεργειακά ποτά μπορούν να περιέχουν έως και 70 γραμμάρια  ζάχαρης  – ισοδύναμα με 17,5 κουταλάκια του γλυκού”, λέει.

 

Ενεργειακά ποτά και τραυματισμοί στο κεφάλι που συνδέονται με τους εφήβους

Mια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στο  PloS One αποκάλυψε ότι οι έφηβοι που κατανάλωσαν πέντε ή περισσότερα ενεργειακά ποτά την περασμένη εβδομάδα είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματική εγκεφαλική βλάβη (TBI) το προηγούμενο έτος σε σύγκριση με τους εφήβους που δεν έπιναν αυτούς τους «ενισχυτές». Ομοίως, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών αναμεμειγμένων με αλκοόλ αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης TBI μέσα στο προηγούμενο έτος.

Η μελέτη δεν απέδειξε εάν η κατανάλωση ενεργειακών ποτών προδιαθέτει τους εφήβους σε εγκεφαλικούς τραυματισμούς ή αν η ύπαρξη TBI οδήγησε τους εφήβους να καταναλώσουν ενεργειακά ποτά – πιθανώς ως μηχανισμό αντιμετώπισης.

Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάρρωση ενός έφηβου από TBI, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης  Michael Cusimano, MD , νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο St. Michael και καθηγητής νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά. “Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης και αλλάζουν τη χημική κατάσταση του σώματος, η οποία μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην πορεία τους μετά από εγκεφαλικό τραυματισμό”, σημειώνει ο Δρ Cusimano.

 

Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που πίνουν τακτικά καφέ με καφεΐνη μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής του όγκου και θανάτου από τη νόσο, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στο Journal of Clinical Oncology .

Μια άλλη μελέτη παρατήρησης, που δημοσιεύτηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention  τον Απρίλιο του 2016, συνέκρινε τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ σε περισσότερους από 9.000 ενήλικες και διαπίστωσε ότι «… η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, μειώνεται ο κίνδυνος», σύμφωνα με τον  Stephen Gruber, MD, PhD , διευθυντή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Norris Compressive Cancer Center στο Λος Άντζελες.

 

… Και επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος

Μια μελέτη παρατήρησης από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2013 στο  American Journal of Epidemiology ,  βρήκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφέ με καφεΐνη και του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του στόματος.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη την ημέρα είχαν περίπου το μισό κίνδυνο θανάτου από καρκίνους του στόματος σε σχέση με εκείνους που έπιναν περιστασιακά μόνο ένα φλιτζάνι. Δεν βρέθηκε συσχέτιση για την κατανάλωση τσαγιού.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να σας κάνει να νιώθετε “έξαψη»

«Η καφεΐνη είναι φάρμακο και όπως κάθε άλλο φάρμακο, μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες», προειδοποιεί ο Μπατάιν. «Σε δόσεις άνω των 500 mg – περίπου την ποσότητα σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ – η καφεΐνη έχει βρεθεί ότι προκαλεί νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αϋπνία , στομαχικές διαταραχές , μυϊκού τρόμου και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ».