5 μπαχαρικά για γεύση στο φαγητό και οφέλη στην υγεία

Γκαράμ Μασάλα

Αυτό το ζεστό και αρωματικό μείγμα ινδικών μπαχαρικών, του οποίου το όνομα κυριολεκτικά σημαίνει “ζεστό μείγμα”, δίνει ένταση αλλά και ένα άρωμα γλυκύτητας στα πιάτα σας. Είναι φτιαγμένο με διαφορετικούς συνδυασμούς κόλιανδρο, μαύρο πιπέρι, κάρδαμο, κανέλα, κύμινο, γαρίφαλο, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο. 
Είναι υπέροχο στην ινδική κουζίνα, αλλά μην σταματήσετε εκεί. Δοκιμάστε το όταν μαγειρεύετε ψάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί, λαχανικά, σούπες και πατάτες. Είναι επίσης υπέροχο με βρασμένο ή ψητό κουνουπίδι.

Για την υγεία:  επειδή προσθέτει πολύπλοκες γεύσεις, μπορείτε να μειώσετε το αλάτι ή το λίπος που χρησιμοποιείτε.

Καπνιστή πάπρικα

Αυτό το μπαχαρικό έχει πλούσια, καπνιστή γεύση. Είναι φτιαγμένο με διαφορετικούς τύπους πιπεριών τσίλι που ψήνονται και αλέθονται. Χρησιμοποιείστε το σε σούπες, μαγειρευτά, πιάτα με ρύζι, σάλτσες ντομάτας και σάλτσα. Είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη για μαρινάδες.

Για την υγεία: Περιέχει καψαϊκίνη , η οποία την κάνει καυτερή, είναι αντιοξειδωτικό , οπότε βοηθά στην προστασία των κυττάρων του σώματός σας από βλάβες.

Μπαχάρι

Αυτό το ισχυρό, γλυκό και αρωματικό μπαχαρικό από την Κεντρική Αμερική έχει γεύση σαν ένα μείγμα μεταξύ γαρίφαλων, κανέλας και μοσχοκάρυδου.  Ταιριάζει με μήλα, παντζάρια, λάχανο, καρότο, κολοκύθα, γλυκοπατάτες και γογγύλια. Τα πάει καλά με κρέατα όπως το αρνάκι και το μοσχάρι, και μπαίνει ωραιότατα σε σούπες, επιδόρπια και ψωμί.

Για την υγεία: Οι ερευνητές μελετούν μερικά από τα μέρη του μπαχάρι για να δουν αν μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του προστάτη και άλλων μορφών καρκίνου.

Σελινόριζα 

Έχει ελαφρώς πικάντικη (και λίγο πικρή) γεύση. Είναι ιδανικό για να αναζωογονήσει τη γεύση των φαγητών. Πασπαλίστε τις μπριζόλες πριν από το μαγείρεμα, προσθέστε το σε σούπες, στιφάδο, πατάτες, μπιφτέκια και μαρινάδες.

Για την υγεία:  Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε μπορεί να χρησιμοποιείτε λιγότερο αλάτι. Έχει επίσης ασβέστιο και σίδηρο.
 

Κόλιανδρος

Οι σπόροι αυτού του βοτάνου έχουν μια ήπια, ελαφρώς λεμονώδη γεύση.   Χρησιμοποιήστε αλεσμένο κόλιανδρο σε σούπες, κατσαρόλες, κατσαρόλες, κέικ και άλλα ψητά. Οι θρυμματισμένοι σπόροι κόλιανδρου είναι νόστιμοι για να τους βάλετε σε μπιφτέκια, μαρινάδες και σάλτσες (dressing)

Για την υγεία: Ερευνάται εάν ο κόλιανδρος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.

Πηγή:  WEBMD

μπαχαρικά