5 Μύθοι για τις ψείρες – Πως μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε

Μύθοι για τις ψείρες

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από τις ψείρες. Εδώ είναι μερικά:

Οι ψείρες μπορούν να πηδήξουν από άτομο σε άτομο.

Οι ψείρες δεν μπορούν να πηδήξουν, ούτε να πετάξουν. Οι ψείρες του κεφαλιού για να μην έχουν πίσω πόδια για να χοροπηδούν ή να πηδούν. Επίσης δεν έχουν φτερά και δεν μπορούν να πετάξουν.   Μεταφέρονται από το ένα κεφάλι στο άλλο αν υπάρχει στενή επαφή πρόσωπο με κεφάλι ή αν κολλήσουν σε ένα αντικείμενο που θα μοιραστεί, όπως μια χτένα ή ένα καπέλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά πρέπει να αποθαρρύνονται από το να μοιράζονται αυτά τα προσωπικά αντικείμενα.  Οι ψείρες της κεφαλής δεν πηδούν ούτε πετούν και γενικά δεν μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο από 24 ώρες μακριά από τον ξενιστή.

Οι ψείρες μεταδίδουν λοιμώξεις ή ασθένειες.

Εκτός από το να προκαλούν φαγούρα και τον παράγοντα ερπυσμού, οι ψείρες είναι αβλαβείς. Δεν μεταφέρουν ούτε μεταδίδουν ασθένειες.

Οι ψείρες είναι σημάδι κακής υγιεινής.

Οι ψείρες θέλουν να φτάσουν στο αίμα στο οποίο έχουν πρόσβαση στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν τους νοιάζει αν τα μαλλιά σας είναι βρώμικα ή καθαρά.

Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από τις ψείρες είναι με ένα φαρμακευτικό σαμπουάν.

Για δεκαετίες, οι γονείς βασίζονται σε φαρμακευτικά σαμπουάν για να καθαρίσουν τα μαλλιά των παιδιών τους από τις ψείρες. Ωστόσο, οι ψείρες του κεφαλιού αρχίζουν να αποκτούν ανοσία σε ορισμένα από τα σαμπουάν, καθιστώντας πιο δύσκολη την απαλλαγή τους. Επίσης, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν να έχουν αυτά τα προϊόντα στο κεφάλι τους, οπότε χρειάζονται άλλες επιλογές. Αν και χρονοβόρο, το υγρό χτένισμα με χτένα με κόνιδα λειτουργεί. Βρέξτε τα μαλλιά με κοντίσιονερ ή λάδι και μετακινήστε αργά τη χτένα κατά μήκος της τρίχας ανά τμήμα. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό μερικές συνεχόμενες ημέρες για να είστε σίγουροι ότι έχετε πάρει όλες τις κόνιδες.

Οι ψείρες κρύβονται σε επικαλυμμένα έπιπλα και χαλιά.

Οι ψείρες δεν μπορούν να ζήσουν από ανθρώπινο κεφάλι για περισσότερο από 1 ή 2 ημέρες το πολύ.  Υπάρχει επίσης η πιθανότητα εξάπλωσης των ψειρών μέσω μαξιλαριού, προσκέφαλου ή παρόμοιων αντικειμένων.

Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε ψείρες

Αποφασίστε για τη θεραπεία που θα χρησιμοποιήσετε, είτε το φαρμακευτικό σαμπουάν είτε το χτένισμα. Εάν χρησιμοποιείτε ένα φαρμακευτικό προϊόν, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Δεν είναι καιρός για «αν κάποιοι είναι καλό, το περισσότερο είναι καλύτερο». Υπάρχουν επίσης κομμωτήρια και άλλοι που ειδικεύονται στη φροντίδα των ψειρών, αν θέλετε να απευθυνθείτε σε κάποιον άλλον.  

Δεν υπάρχουν θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή ή συνταγογραφούμενες θεραπείες για την εξόντωση των ψειρών που να είναι απόλυτα ασφαλείς και επιστημονικά αποδεδειγμένες ότι είναι 100% αποτελεσματικές κατά των ψειρών και των κόνιδων. Η αφαίρεση “με το χέρι”  των ζωντανών ψειρών και των κόνιδων είναι η ασφαλής εναλλακτική και απαραίτητο συστατικό οποιουδήποτε σχήματος θεραπείας για τις ψείρες της κεφαλής.

Ελέγξτε μετά τη θεραπεία γιατί μερικοί άνθρωποι χρειάζονται 2 ή περισσότερες θεραπείες για να απαλλαγούν με επιτυχία από όλες τις ψείρες.

Πρέπει να απολυμάνω το σπίτι;

Οι ψείρες του κεφαλιού είναι ανθρώπινα παράσιτα και απαιτούν ανθρώπινο αίμα για να επιβιώσουν. Δεν είναι περιβαλλοντικά παράσιτα, επομένως οι ψεκασμοί με φυτοφάρμακα για έπιπλα και κλινοσκεπάσματα είναι περιττοί και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Η σκούπα με ηλεκτρική σκούπα είναι ο ασφαλέστερος και καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε ψείρες ή πεσμένες τρίχες με προσαρτημένες κόνιδες από ταπετσαρισμένα έπιπλα, χαλιά, λούτρινα ζωάκια και αυτοκίνητα.

Μπορείτε επίσης να πλύνετε τα αντικείμενα που ήρθαν σε επαφή με το άτομο για την περίοδο 2 ημερών πριν από τη θεραπεία. Αυτά τα είδη περιλαμβάνουν καπέλα, κασκόλ, κορδέλες για το κεφάλι, πετσέτες, λευκά είδη και μαξιλαροθήκες. Το ζεστό νερό και η θερμότητα από το στεγνωτήριο θα σκοτώσουν και τις ψείρες και τις κόνιδες (αυγά). Τα αντικείμενα που δεν μπορούν να μπουν στο πλυντήριο μπορούν να απολυμανθούν κλείνοντάς τα σε πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες. Οι χτένες και οι βούρτσες μπορούν να μουλιάσουν σε ζεστό νερό (να καλυφθούν πλήρως)  για 5 έως 10 λεπτά.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από headlice.org και medicalDaily

ψείρες