5 πρακτικές αυτοφροντίδας για κάθε τομέα της ζωής σας

Όλες οι δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος στον κόσμο δεν θα βοηθήσουν εάν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας. Ο διαλογισμός δεν θα σας κάνει καλό εάν δεν κοιμάστε επαρκώς. Στην πραγματικότητα, όταν προσπαθείτε να διαλογιστείτε, μπορεί να κοιμηθείτε επειδή δεν φροντίζετε τις ανάγκες του σώματός σας για ύπνο.

Ομοίως, το να πας στο γυμναστήριο κάθε τόσο δεν θα ανακουφίσει από το άγχος εάν δεν τροφοδοτείς τακτικά το σώμα σου με υγιεινά τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Πρέπει πρώτα να φροντίσετε τις βασικές σας ανάγκες εάν θέλετε οι δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος να είναι αποτελεσματικές.

 

Τι είναι η αυτοφροντίδα;

Η αυτοφροντίδα έχει οριστεί ως «μια πολυδιάστατη, πολύπλευρη διαδικασία σκόπιμης δέσμευσης σε στρατηγικές που προάγουν την υγιή λειτουργία και ενισχύουν την ευημερία».  Ουσιαστικά, ο όρος περιγράφει μια συνειδητή πράξη που κάνει ένα άτομο για να προωθήσει τη δική του σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.  Υπάρχουν πολλές μορφές που μπορεί να πάρει η αυτοφροντίδα. Θα μπορούσε να διασφαλίζει ότι κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ ή να βγαίνετε έξω για λίγα λεπτά για καθαρό αέρα.

Η αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι σε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή που δεν μπορείτε να εξαλείψετε. Όταν λάβετε μέτρα για να φροντίσετε το μυαλό και το σώμα σας, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να ζήσετε την καλύτερη ζωή σας.

Δυστυχώς, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι βλέπουν την αυτοφροντίδα ως πολυτέλεια και όχι ως προτεραιότητα. Κατά συνέπεια, αισθάνονται καταπονημένοι, κουρασμένοι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι για να χειριστούν τις αναπόφευκτες προκλήσεις της ζωής.

Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε πώς φροντίζετε τον εαυτό σας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, ώστε να μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας.

 

Η αυτοφροντίδα δεν είναι μόνο η εύρεση τρόπων χαλάρωσης. Έχει να κάνει με το να φροντίζεις τον εαυτό σου ψυχικά, σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και πνευματικά. Προκειμένου να φροντίσετε την υγεία και την ευημερία σας, είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία που σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη αυτοφροντίδα σε έναν συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να αποκαταστήσετε την ισορροπία ή να βρείτε ανακούφιση από έναν στρεσογόνο παράγοντα στη ζωή σας.

Φυσική Αυτοφροντίδα

Πρέπει να φροντίζετε το σώμα σας εάν θέλετε να λειτουργεί αποτελεσματικά. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του σώματός σας και του μυαλού σας. Όταν φροντίζετε το σώμα σας, θα σκέφτεστε και θα αισθάνεστε καλύτερα.

Η σωματική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτείτε το σώμα σας, πόσο κοιμάστε, πόση σωματική δραστηριότητα κάνετε και πόσο καλά φροντίζετε τις σωματικές σας ανάγκες. Η παρακολούθηση ραντεβού για τους τακτικούς ελέγχους υγείας, η λήψη φαρμάκων όπως συνταγογραφούνται και η διαχείριση της υγείας σας αποτελούν μέρος της καλής σωματικής αυτοεξυπηρέτησης.

Όσον αφορά τη σωματική αυτοεξυπηρέτηση, κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις για να αξιολογήσετε εάν υπάρχουν ορισμένοι τομείς που πρέπει να βελτιώσετε:

  • Κοιμάστε επαρκώς;
  • Η διατροφή σας τροφοδοτεί καλά το σώμα σας;
  • Φροντίζετε την υγεία σας;
  • Ασκείστε αρκετά;

Κοινωνική Αυτοφροντίδα

Η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για την αυτοφροντίδα. Αλλά, συχνά, είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για φίλους και είναι εύκολο να παραμελήσεις τις σχέσεις σου όταν η ζωή είναι απασχολημένη.

Οι στενές σχέσεις είναι σημαντικές για την ευημερία σας. Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσετε και να διατηρήσετε στενές σχέσεις είναι να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια για να χτίσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ωρών που πρέπει να αφιερώσετε στους φίλους σας ή να εργαστείτε για τις σχέσεις σας. Ο καθένας έχει ελαφρώς διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες. Το κλειδί είναι να καταλάβετε ποιες είναι οι κοινωνικές σας ανάγκες και να δημιουργήσετε αρκετό χρόνο στο πρόγραμμά σας για να δημιουργήσετε μια βέλτιστη κοινωνική ζωή.

Για να αξιολογήσετε την κοινωνική σας αυτο-φροντίδα, σκεφτείτε:

  • Έχετε αρκετό χρόνο πρόσωπο με πρόσωπο με τους φίλους σας;
  • Τι κάνετε για να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας με τους φίλους και την οικογένειά σας;

 

Ψυχική Αυτοφροντίδα

Ο τρόπος που σκέφτεστε και τα πράγματα με τα οποία γεμίζετε το μυαλό σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική σας ευεξία.

Η ψυχική αυτο-φροντίδα περιλαμβάνει να κάνετε πράγματα που κρατούν το μυαλό σας αιχμηρό, όπως παζλ ή να μάθετε για ένα θέμα που σας συναρπάζει. Μπορεί να βρείτε ότι η ανάγνωση βιβλίων ή η παρακολούθηση ταινιών που σας εμπνέουν τροφοδοτεί το μυαλό σας.  Η ψυχική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει επίσης να κάνετε πράγματα που σας βοηθούν να παραμείνετε ψυχικά υγιείς. Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας και της αποδοχής, για παράδειγμα, σας βοηθά να διατηρήσετε έναν υγιέστερο εσωτερικό διάλογο.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σκέφτεστε την ψυχική σας αυτο-φροντίδα:

  • Αφιερώνετε αρκετό χρόνο για δραστηριότητες που σας διεγείρουν πνευματικά;
  • Κάνετε προληπτικά πράγματα για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ψυχικά υγιείς;

 

Πνευματική Αυτοφροντίδα

Η έρευνα δείχνει ότι ένας τρόπος ζωής που περιλαμβάνει τη θρησκεία ή την πνευματικότητα είναι γενικά ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής.  Η καλλιέργεια του πνεύματός σας, ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει τη θρησκεία. Μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε σας βοηθά να αναπτύξετε μια βαθύτερη αίσθηση νοήματος, κατανόησης ή σύνδεσης με το σύμπαν.   Είτε σας αρέσει ο διαλογισμός, είτε παρακολουθείτε μια θρησκευτική λειτουργία είτε προσεύχεστε, η πνευματική φροντίδα του εαυτού σας είναι σημαντική.

Καθώς εξετάζετε την πνευματική σας ζωή, αναρωτηθείτε:

  • Τι ερωτήσεις κάνετε στον εαυτό σας για τη ζωή και την εμπειρία σας;
  • Ασχολείστε με πνευματικές πρακτικές που σας ικανοποιούν;

 

Συναισθηματική Αυτοφροντίδα

Είναι σημαντικό να έχετε υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης για να αντιμετωπίσετε άβολα συναισθήματα , όπως θυμό, άγχος και θλίψη. Η συναισθηματική αυτο-φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες που σας βοηθούν να αναγνωρίζετε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας τακτικά και με ασφάλεια.  Είτε μιλάτε σε έναν σύντροφο ή στενό φίλο για το πώς αισθάνεστε, είτε αφιερώνετε χρόνο για δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου που σας βοηθούν να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, είναι σημαντικό να ενσωματώσετε τη συναισθηματική αυτοφροντίδα στη ζωή σας.

Όταν αξιολογείτε τις στρατηγικές συναισθηματικής αυτο-φροντίδας σας, λάβετε υπόψη αυτές τις ερωτήσεις:

  • Έχετε υγιείς τρόπους να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας;
  • Ενσωματώνετε δραστηριότητες στη ζωή σας που σας βοηθούν να αισθάνεστε ανανεωμένοι;

 

Γιατί είναι σημαντική η αυτοφροντίδα;

Η αποτελεσματική ρουτίνα αυτοφροντίδας έχει αποδειχθεί ότι έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μείωση άγχους και κατάθλιψης
  • Μείωση του στρες και βελτίωση της ανθεκτικότητας
  • Βελτίωση της ευτυχίας
  • Αύξηση ενέργειας
  • Μείωση της εξουθένωσης
  • Ισχυρότερες διαπροσωπικές σχέσεις

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αυτοφροντίδα είναι σημαντική γιατί μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη ασθενειών και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις ασθένειες.

Συγκεκριμένες μορφές αυτοφροντίδας έχουν επίσης συνδεθεί με διαφορετικά οφέλη για την υγεία και την ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ζωής. Η άσκηση, η εύρεση του σκοπού στη ζωή και ο ύπνος έχουν συνδεθεί με αυξημένη διάρκεια ζωής. 

 

Αναπτύξτε το σχέδιο αυτοεξυπηρέτησής σας

Ένα αποτελεσματικό σχέδιο αυτοφροντίδας θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στη ζωή και τις ανάγκες σας. Πρέπει να είναι κάτι που δημιουργήθηκε από εσάς, για εσάς. Η προσαρμογή του σχεδίου αυτοεξυπηρέτησής σας μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα κατακλύζεστε, θα υπερτονίζεστε και δεν θα καείτε.

Καθώς χτίζετε το σχέδιο αυτοεξυπηρέτησής σας, τα ακόλουθα βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Αξιολογήστε τις ανάγκες σας : Κάντε μια λίστα με τα διάφορα μέρη της ζωής σας και τις κύριες δραστηριότητες που ασχολείστε κάθε μέρα. Η εργασία, το σχολείο, οι σχέσεις και η οικογένεια είναι μερικά που μπορείτε να αναφέρετε.
  • Σκεφτείτε τους στρεσογόνους παράγοντες σας : Σκεφτείτε τις πτυχές αυτών των περιοχών που προκαλούν άγχος και εξετάστε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το άγχος.
  • Σχεδιάστε στρατηγικές αυτοεξυπηρέτησης : Σκεφτείτε μερικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς της ζωής σας. Το να περνάτε χρόνο με φίλους ή να αναπτύσσετε όρια , για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας τρόπος να χτίσετε υγιείς κοινωνικές συνδέσεις.
  • Σχέδιο για προκλήσεις : Όταν ανακαλύψετε ότι παραμελείτε μια συγκεκριμένη πτυχή της ζωής σας, δημιουργήστε ένα σχέδιο για αλλαγή.
  • Κάντε μικρά βήματα : Δεν χρειάζεται να τα αντιμετωπίζετε όλα ταυτόχρονα. Προσδιορίστε ένα μικρό βήμα που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας καλύτερα.
  • Προγραμματίστε χρόνο για να εστιάσετε στις ανάγκες σας : Ακόμα κι όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε χρόνο να στριμώξετε για κάτι ακόμα, θέστε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα . Όταν φροντίζετε για όλες τις πτυχές του εαυτού σας, θα διαπιστώσετε ότι είστε σε θέση να λειτουργείτε πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Ο στόχος είναι να κάνετε καθημερινά βήματα για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αυτό που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε το άγχος και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην καθημερινή σας ζωή.

 

αυτοφροντίδαfront-stories