5 τροφές εύκολες στην πέψη

Εάν έχετε υποφέρει ποτέ από μια κακή περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, πιθανότατα γνωρίζετε ότι η επιλογή απλών, εύπεπτων τροφών όπως τα απλά κράκερ μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή των συμπτωμάτων της δυσπεψίας.

Οι πιο εύπεπτες τροφές τείνουν να είναι χαμηλές σε διαιτητικές ίνες και λιπαρά. Είναι επίσης πιο ήπια στη γεύση, που σημαίνει ότι συνήθως δεν έχουν οξύτητα και θερμότητα. Οι τροφές που είναι μαλακές ή εύκολο να μασηθούν και να καταπίνονται είναι επίσης πιο εύπεπτες από τις ξηρές, μασώμενες ή σκληρές τροφές.

Οι τροφές που είναι εύπεπτες δίνουν ένα μικρό διάλειμμα στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Εξάλλου, η πέψη απαιτεί ενέργεια. Αυτό περιλαμβάνει μηχανική ενέργεια, όπως το μάσημα που συμβαίνει στο στόμα, καθώς και χημική ενέργεια, όπως η εργασία που γίνεται από το οξύ στο στομάχι και τα πεπτικά ένζυμα στο λεπτό έντερο.

Η επιλογή εύπεπτων τροφών όταν αισθάνεστε άρρωστοι ή αντιμετωπίζετε δυσπεψία ή άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως διάρροια, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε το γαστρεντερικό σας σύστημα.

Παρακάτω, πέντε εύπεπτες ομάδες τροφίμων για να τονίσετε πότε το στομάχι ή το έντερό σας αισθάνεται ατονία.

Προϊόντα με λευκό αλεύρι 

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών, αλλά εάν αντιμετωπίζετε γαστρεντερικές διαταραχές, μπορεί να συνιστάται η προσωρινή επιλογή τροφών με χαμηλότερες ίνες.

Οι φυτικές ίνες είναι ένας δύσπεπτος υδατάνθρακας που κινείται μέσω του πεπτικού σας συστήματος χωρίς να διασπάται.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα της άπεπτης τροφής που διακινείται μέσω του γαστρεντερικού συστήματος και να επιταχύνουν την κινητικότητα του εντέρου, καθιστώντας τα περισσότερο επιβλαβή παρά χρήσιμα εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως φούσκωμα στην κοιλιά και διάρροια.

Τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά έχουν υποστεί επεξεργασία για να αφαιρεθούν από τα συστατικά τους οι φυτικές ίνες. Η προσωρινή επιλογή αυτών των τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να δώσει στα έντερά σας ένα διάλειμμα όταν αντιμετωπίζετε πεπτικές ενοχλήσεις.

Φρούτα αποφλοιωμένα, σε κονσέρβα 

Ορισμένα φρέσκα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες και ως εκ τούτου είναι πιο σκληρά στην πέψη. Ο κύριος όγκος των διαιτητικών ινών των φρούτων βρίσκεται στη φλούδα και τους σπόρους τους. Για παράδειγμα, τα σμέουρα είναι ένα από τα φρούτα με τις υψηλότερες ίνες λόγω των μεγάλων σπόρων τους.

Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να επιλέγετε φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως ώριμες μπανάνες ή πεπόνι, εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος όπως ναυτία ή διάρροια. Η αφαίρεση της φλούδας φρούτων όπως τα μήλα και τα αχλάδια συνιστάται επίσης όταν αντιμετωπίζετε ενεργά πεπτικά θέματα.

Τα πιο μαλακά φρούτα όπως τα βραστά δαμάσκηνα ή τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα είναι επίσης καλές επιλογές. Εάν αγοράζετε κονσέρβες φρούτων, αναζητήστε προϊόντα που έχουν συσκευαστεί σε νερό αντί για σιρόπι για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη.

Καλοψημένα λαχανικά

Ακριβώς όπως τα φρέσκα φρούτα, τα ωμά λαχανικά είναι πιο δύσκολα αφομοιώσιμα σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα λαχανικά.

Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται, τα φυτικά κυτταρικά τους τοιχώματα γίνονται πιο μαλακά και τα συστατικά τους (όπως το άμυλο) γίνονται πιο εύκολα προσβάσιμα στα πεπτικά ένζυμα του σώματος.10 Ως αποτέλεσμα, είναι πιο ήπια για το πεπτικό σύστημα.

Τα εύπεπτα λαχανικά περιλαμβάνουν καλά μαγειρεμένα:

  • Κολοκυθάκια και κολοκυθάκια
  • Σπανάκι
  • Πατάτες (με την αφαίρεση της φλούδας)
  • Φασολάκια
  • Παντζάρια
  • καρότα

Μαλακές Πρωτεΐνες

Αν και οι ζωικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν φυτικές ίνες, μπορεί να είναι δύσκολες στην πέψη αν είναι σκληρές ή πλούσιες σε λιπαρά.

Επιλέξτε τρυφερές, εύκολες στη μάσηση πρωτεΐνες που περιέχουν χαμηλές ή μέτριες ποσότητες διατροφικού λίπους. Παραδείγματα περιλαμβάνουν: ομελέτα και άπαχο κιμά.

Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως τα λεία βούτυρα ξηρών καρπών κα ομελέτα είναι επίσης θρεπτικές επιλογές .

Σούπες, Smoothies και πουρές

Ο τρόπος παρασκευής των τροφίμων μπορεί να επηρεάσει την πεπτικότητα τους. Ενώ οι στρατηγικές τροποποίησης υφής, όπως η ανάμειξη, δεν αλλάζουν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του μεγέθους των σωματιδίων ινών στα φυτικά τρόφιμα, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να τα κάνει πιο ήπια για το πεπτικό σύστημα.

Σκεφτείτε το ωμό και το μαγειρεμένο λάχανο. Ενώ το ωμό λάχανο είναι ογκώδες και σκληρό, το λάχανο που έχει μαγειρευτεί και αναμειχθεί σε σούπα είναι μαλακό. Αυτή η αλλαγή στην υφή μπορεί να επιτρέψει βελτιωμένη πεπτικότητα.

Το ίδιο ισχύει και για τα ινώδη φρούτα, όπως τα μούρα, που αναμειγνύονται σε smoothies. Η κονιοποίηση των σπόρων των μούρων στο μπλέντερ δεν θα μειώσει την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην έναρξη της μηχανικής διαδικασίας πέψης που κανονικά ξεκινά στο στόμα σας.

Ποιες είναι οι πιο δύσκολες στην πέψη τροφές;

Τα δύσκολα εύπεπτα τρόφιμα μπορεί να εξαρτώνται από τη βασική αιτία των συμπτωμάτων σας. Για παράδειγμα, το τσάι μέντας μπορεί να είναι προβληματικό για άτομα που παλεύουν με ΓΟΠΝ, αλλά χρήσιμο για άτομα που αγωνίζονται με ήπια στομαχική διαταραχή ή ναυτία.

Δεν είναι όλα τα τρόφιμα που αναφέρονται παρακάτω κακά για όλους. Οι τροφές που μπορείτε και δεν μπορείτε να ανεχτείτε είναι μεμονωμένες και θα εξαρτηθούν από το γιατί αντιμετωπίζετε αρχικά συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος.

Συνήθως τα δύσκολα στην πέψη τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες ή/και ωμά, όπως ωμό μπρόκολο ή κουνουπίδι, αγκινάρες, σκόρδο και κρεμμύδια14
  • Τροφές με σκληρές ίνες ή χοντρούς μίσχους, φλούδες και σπόρους, όπως μπρόκολο, σπαράγγια και ρόδια
  • Όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, των ρεβιθιών και των φακών
  • Ολόκληροι ξηροί καρποί και σπόροι
  • Ποπ κορν
  • Όξινα τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα
  • Πικάντικα φαγητά
  • Αλκοόλ
  • Ροφήματα με καφεΐνη όπως ο καφές και το μαύρο τσάι
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τηγανητά
  • Επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα
  • Αποξηραμένα κρέατα, όπως σπασμωδικά
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Τεχνητά γλυκαντικά

Ποιος μπορεί να χρειαστεί εύπεπτες τροφές;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να τρώτε εύκολα εύπεπτα τρόφιμα.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν το γαστρεντερικό σωλήνα απαιτούν συχνά μια σταδιακή δίαιτα που μπορεί να ξεκινήσει με διαυγή υγρά, ακολουθούμενη από πουρέ και άλλα εύπεπτα τρόφιμα πριν επιστρέψετε σε μια κανονική διατροφή. Η κατανάλωση εύπεπτων τροφών μπορεί να μειώσει το στρες στο πεπτικό σύστημα και προάγουν την επούλωση μετεγχειρητικά.

Μερικές φορές είναι χρήσιμο να δίνετε έμφαση σε ήπια, εύπεπτα τρόφιμα όταν αντιμετωπίζετε σοβαρά αέρια, ναυτία, έμετο ή διάρροια.

Άτομα που έχουν διαγνωστεί με οποιαδήποτε από τις παρακάτω ιατρικές καταστάσεις μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την προσωρινή επιλογή εύπεπτων τροφών:

  • Εκκολπωματίτιδα, ένας τύπος φλεγμονής στο λεπτό έντερο
  • Ενεργή γαστρίτιδα, ένας τύπος φλεγμονής στο στομάχι
  • Πεπτικό έλκος
  • Γαστροπάρεση ή επιβράδυνση της κένωσης του στομάχου
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ)
  • Εξάρσεις της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD)
  • Καρκίνοι που απαιτούν ακτινοθεραπεία στη λεκάνη ή στην κάτω κοιλιακή χώρα6

Η αποκλειστική κατανάλωση εύπεπτων τροφών μπορεί να είναι περιοριστική. Εάν αντιμετωπίζετε συνεχιζόμενη πεπτική δυσφορία, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν γαστρεντερολόγο για να προσδιορίσετε τη βασική αιτία των συμπτωμάτων σας. Η συνάντηση με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βρείτε μια ποικίλη δίαιτα που να είναι διατροφικά πλήρης και καλά ανεκτή.

 

Πηγή

Υγείαδιατροφήεύπεπτες τροφες