6 λόγοι για τους οποίους η κηπουρική κάνει καλό στην υγεία σας

Η κηπουρική μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από έναν όμορφο κήπο ή φρέσκα λαχανικά. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας, να ενδυναμώσει την λειτουργία του εγκεφάλου και πολλά ακόμη που δεν φαντάζεστε.

Εντυπωσιακά οφέλη από την κηπουρική για την υγεία

Εάν αναζητάτε τρόπους για να διατηρηθείτε σε φόρμα και να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση, τότε σίγουρα σκέφτεστε απευθείας την γυμναστική. Έχετε σκεφτεί όμως πως και η κηπουρική μπορεί να είναι σημαντικά αποτελεσματική;

Πρόκειται για μια σωματική δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει πολλά απροσδόκητα οφέλη, ξεκινώντας από το γεγονός πως βγαίνετε από το σπίτι, αναπνέετε καθαρό αέρα και έτσι ωφελείτε το σώμα και το μυαλό σας.

Δείτε αναλυτικά τα οφέλη που θα σας πείσουν να βγείτε στον κήπο σας:

Συμβάλλει ώστε εσείς και τα παιδιά σας να αγαπήσετε τα λαχανικά

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση των μελετών του 2017 που δημοσιεύτηκε στο  περιοδικό της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολόγιας τα παιδιά που ασχολούνται με την κηπουρική καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Σας βοηθά να ελέγχετε το βάρος σας

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health η κηπουρική μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση αλλά και την μείωση του σωματικού βάρουςΟι κηπουροί έχουν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος , καθώς και χαμηλότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, από τους μη κηπουρούς, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η μέση απώλεια βάρους; Περίπου 11 κιλά για γυναίκες και 16 κιλά για άνδρες.

Τρέφει το πνεύμα σας

Η εργασία με φυτά παρέχει σοβαρή ανακούφιση από το άγχος και θετική διέγερση, σύμφωνα με ένα πείραμα που έκανε η NASA το 2016. Οι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για την αποστολή αστροναυτών στο διάστημα ανακάλυψαν ότι η κηπουρική μπορεί να τους διατηρήσει υγιείς και ευτυχισμένους στο δύσκολο και πρωτόγνωρο περιβάλλον του διαστήματος. Στην έρευνά τους, διαπίστωσαν ότι η φύτευση και η καλλιέργεια σπόρων, ακόμη και μόνο σε μικρές γλάστρες, παρείχαν βελτιωμένη διάθεση και μείωσαν το άγχος.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Παρόλο που η κηπουρική μπορεί να μην είναι μια υψηλής έντασης αερόβια δραστηριότητα, εξακολουθεί να παρέχει ισχυρά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, η κηπουρική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και να παρατείνει τη ζωή κατά 30%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο British Journal of Sports Medicine . Τα οφέλη φαίνεται να προέρχονται από τον συνδυασμό σωματικής άσκησης και μείωσης του άγχους που προκαλεί η κηπουρική.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Χάρη στα ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται στο έδαφος, η κηπουρική μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, βοηθώντας σας να αρρωστήσετε λιγότερο συχνά και να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις ευκολότερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  Immunotargets and Therapy .

Ακονίζει τον εγκέφαλό σας

Πέρα από την καλή άσκηση για το σώμα σας, η κηπουρική παρέχει επίσης μια υγιή προπόνηση για τον εγκέφαλό σας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health . Οι ερευνητές μέτρησαν τους αυξητικούς παράγοντες του εγκεφαλικού νεύρου που σχετίζονται με τη μνήμη στους συμμετέχοντες στη μελέτη – όλοι ηλικιωμένοι – πριν και μετά τη δημιουργία ενός φυτικού κήπου και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ανάπτυξης του εγκεφαλικού νεύρου είχαν αυξηθεί σημαντικά.

Αναμφισβήτητα «το πιο εκπληκτικό όφελος της κηπουρικής είναι η ικανότητα των κηπουρών να γίνουν δια βίου μαθητές», λέει ο Fried. «Είναι σημαντικό να τονώνουμε το μυαλό μας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής. Με την κηπουρική, υπάρχει πάντα κάτι να μάθουμε για νέα φυτά και τεχνικές».

κηπουρικήπρόληψη υγείαςκαλή υγεία