6 τρόποι για να αισθάνεστε καλύτερα όταν είστε ελεύθεροι

Ακόμα κι αν παλεύετε με αισθήματα απομόνωσης και λαχτάρα για έναν σύντροφο – ή τουλάχιστον κάποιες ρομαντικές προοπτικές – υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα όταν είστε ελεύθεροι.

Η ζωή δεν είναι αγώνας δρόμου και δεν χρειάζεται να φτάσετε σε ορισμένα ορόσημα της ζωής με κάποιο συγκεκριμένο ρυθμό. Μπορείτε να έχετε μια πλούσια, ικανοποιητική, ευτυχισμένη ζωή χωρίς να είστε συνδεδεμένοι με έναν ρομαντικό σύντροφο. Είναι επίσης εντάξει αν δεν νιώθετε έτοιμοι να τακτοποιηθείτε με ένα άτομο.

Μερικές φορές το να είσαι ελεύθερος μπορεί σημαίνει ενδυνάμωση. Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, όποτε θέλετε χωρίς να ανησυχείτε για το τι κάνει ο σύντροφός σας. Υπάρχουν όμως και στιγμές που το να είσαι αδέσμευτος μπορεί να είναι  μοναχικό  και απογοητευτικό.

Η εύρεση τρόπων για να ξεπεράσετε  τη μοναξιά  και να νιώσετε καλύτερα με την εργένικη ζωή σας, δεν είναι μόνο σημαντική για την ψυχική σας κατάσταση. Είναι επίσης σημαντική για την υγεία σας. Τα αισθήματα μοναξιάς μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία.

Το να νιώθετε απομόνωση, χωρίς υποστήριξη και μοναξιά συνδέεται με μειωμένη ανοσία, χειρότερο ύπνο, χαμηλότερη καρδιαγγειακή υγεία και αυξημένα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η οπτική σας για την κατάσταση της σχέσης σας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς αισθάνεστε όταν είστε ελεύθεροι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έβλεπαν τον εαυτό τους και ήταν οικειοθελώς ελεύθεροι ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αισθήματα ρομαντικής μοναξιάς. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ένιωθαν ότι το να μην έχουν σύντροφο ήταν ακούσιο, ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται συναισθηματικά μόνοι.

Το πώς αισθάνεστε όταν είστε ελεύθεροι μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Στερεότυπα που απεικονίζουν τους ελεύθερους ανθρώπους ως λυπημένους, μοναχικούς, ανασφαλείς και λιγότερο ικανοποιημένους
  • Κοινωνική πίεση για εύρεση συντρόφου και δημιουργία οικογένειας
  • Αντιλήψεις για το single status ως πηγή ατομικισμού και ανεξαρτησίας

Άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις αντιλήψεις σας για το γιατί είστε ελεύθεροι, συμπεριλαμβανομένου του φύλου και της ηλικίας. Για παράδειγμα:

  • Οι νεότεροι άνδρες είναι πιο πιθανό να πουν ότι είναι ελεύθεροι επειδή θέλουν να είναι ελεύθεροι να βγαίνουν ραντεβού και να μην ηρεμήσουν.
  • Οι νεότερες γυναίκες είναι πιο πιθανό να πουν ότι είναι ανύπαντρες για να αποφύγουν να πληγωθούν ή επειδή δεν αισθάνονται ότι είναι επιθυμητοί σύντροφοι.
  • Οι νεότεροι ενήλικες – άνδρες και γυναίκες – είναι επίσης πιο πιθανό να πουν ότι ήταν ελεύθεροι επειδή δεν είχαν ισχυρές δεξιότητες φλερτ.
  • Οι νεαροί ενήλικες είναι επίσης πιο πιθανό να πουν ότι το να είναι μόνοι οφειλόταν σε αντιπάθεια για δέσμευση.
  • Οι ηλικιωμένοι, αντίθετα, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είναι ελεύθεροι για να έχουν την ελευθερία να κάνουν τα πράγματα που θέλουν.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να βρείτε τρόπους για να  επαναπροσδιορίσετε την προοπτική σας . Αντί να εστιάζετε στα μειονεκτήματα του να είστε ελεύθεροι, εστιάστε στις πτυχές που απολαμβάνετε ή στην ελευθερία που σας προσφέρει.

Τι μπορείτε να κάνετε; 

Επικεντρωθείτε στους στόχους σας: Οι στόχοι σας μπορεί να επικεντρωθούν στην επαγγελματική σας ζωή, τα χόμπι σας, την οικογένειά σας, την υγεία σας ή άλλα πράγματα που θα θέλατε να επιτύχετε.   

Σταματήστε τη σύγκριση: Αν νιώθετε απογοητευμένοι που είστε ελεύθεροι, μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε τους φίλους και την οικογένειά σας να προχωρούν στις σχέσεις τους. Αλλά είναι σημαντικό να  αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους , είτε είναι μέλη της οικογένειάς σας, στενοί φίλοι ή διαδικτυακοί γνωστοί.  Η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να μάθεις όλες τις λεπτομέρειες της ζωής ή της σχέσης ενός άλλου ατόμου. Αυτό που μοιάζει με μια τέλεια, ικανοποιητική σχέση σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετικό στην πραγματική ζωή.   Και μόνο και μόνο επειδή η σχέση κάποιου άλλου είναι τέλεια για εκείνους, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που απαραιτήτως θέλετε. Αντί να εμπλακείτε σε συγκρίσεις που σας αφήνουν να νιώθετε ότι δεν ανταποκρίνεστε, εστιάστε στο να βρείτε  την ευτυχία  στη ζωή και τα επιτεύγματά σας.

Επενδύστε σε Άλλες Σχέσεις: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους –τους φίλους, την οικογένειά σας και άλλους– είναι επίσης σημαντικές για την ευημερία σας.  Έρευνες διαπίστωσαν ότι ενώ οι άγαμοι ενήλικες τείνουν να έχουν χειρότερη ψυχική ευημερία από τους συναδέλφους τους που βρίσκονται σε ρομαντικές σχέσεις, η ποσότητα της  κοινωνικής υποστήριξης  που ένιωθαν οι άνθρωποι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντιστάθμιση αυτού. Με άλλα λόγια, το να νιώθετε ότι έχετε άφθονη κοινωνική υποστήριξη από σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας είναι απαραίτητο για την προστασία της ψυχικής σας υγείας.

Επικεντρωθείτε στα οφέλη της αγαμίας

Αν και υπάρχουν οφέλη από τη σχέση, η έρευνα δείχνει επίσης ότι το να είσαι μόνος σου μπορεί να έχει τα δικά του οφέλη.   Για παράδειγμα:

  • Αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο για να βρείτε τη σωστή σχέση σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να βρείτε έναν σύντροφο που να σας ταιριάζει.
  • Έχετε περισσότερο χρόνο για να επιδιώξετε στόχους όπως η απόκτηση εκπαίδευσης και η ανάπτυξη μιας ανταποδοτικής καριέρας.
  • Έχετε περισσότερο χρόνο για να γνωρίσετε τις δικές σας προτιμήσεις, ανάγκες και σπαστές συμφωνιών, κάτι που μπορεί τελικά να σας βοηθήσει να επιλέξετε έναν καλύτερο μακροπρόθεσμο συνεργάτη.

μοναξιά