7 στους 10 ασθενείς υποφέρουν από προβλήματα συγκέντρωσης μετά από νόσηση με Covid-19

Επτά στους δέκα μακροχρόνιους ασθενείς με COVID-19 υποφέρουν προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης αρκετούς μήνες μετά την πάλη τους με τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Μακρά συμπτώματα COVID

Έχει γίνει μια αυξανόμενη προσπάθεια χαρτογράφησης και κατανόησης των παρατεταμένων συμπτωμάτων που υπάρχουν σε ασθενείς με COVID-19 για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία υποδεικνύουν δύο συμπτώματα με τα οποία παλεύουν πολλοί ασθενείς αρκετούς μήνες μετά την αρχική εμφάνιση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό – προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέφεραν   ότι αρκετοί μακροχρόνια πάσχοντες από COVID αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκεφαλικής ομίχλης και συγκέντρωσης. Σε μια μελέτη που διεξήγαγαν, το 78% των 181 ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Άλλοι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης άλλα ζητήματα. 

Περίπου το 69% των ερωτηθέντων παραπονέθηκαν για ομίχλη του εγκεφάλου ή σύγχυση. Από την άλλη, το 68% ανέφερε λήθη, ενώ το 60% δυσκολεύτηκε να βρει τις σωστές λέξεις όταν μιλούσε. 

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν να βρουν επαγγελματίες που θα έπαιρναν σοβαρά τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματά τους, καθώς τα περισσότερα γνωστικά ζητήματα που προέρχονται από τον COVID-19 δεν δίνονται τόσο μεγάλη προσοχή από την ιατρική κοινότητα. 

Για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορες εργασίες που είχαν σχεδιαστεί για να αξιολογήσουν τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη τους. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν συνεπή με προβλήματα μνήμης και τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα σε ασθενείς που αντιμετώπιζαν πιο σοβαρά συμπτώματα του COVID-19. 

Μεταξύ του συνολικού αριθμού των συμμετεχόντων, το 75% είπε ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID τους έκαναν ανίκανους να εργαστούν. Δεδομένου ότι τα προβλήματα επηρέασαν τη μνήμη και τη συγκέντρωσή τους, δυσκολεύονταν να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους. 

COVID και Ψυχική Υγεία

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Public Health  επικεντρώθηκε στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου του κοροναϊού στην ψυχική υγεία. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι κατάκοιτοι ασθενείς διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο για κατάθλιψη, άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Οι επιστήμονες ζήτησαν «αυξημένη επαγρύπνηση για δυσμενή ανάπτυξη της ψυχικής υγείας» μεταξύ των ασθενών με σοβαρή μορφή COVID-19 για την καλύτερη αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της νόσου στην ψυχική υγεία. 

Εν τω μεταξύ, ειδικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο τόνισαν τον Φεβρουάριο ότι ο εμβολιασμός ήταν το κλειδί για την πρόληψη της μακροχρόνιας εμφάνισης του COVID. Είπαν ότι με βάση την ανασκόπησή τους σε 15 μελέτες, τα εμβολιασμένα άτομα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροχρόνια COVID σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα άτομα.