7 συμβουλές για τη διατήρηση ενός καθαρού σπιτιού όταν είστε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη μπορεί πραγματικά να «ρίξει» την ενέργειά σας αλλά και να σας δυσκολέψει στην καθημερινότητα, ακόμα και σε δουλειές που πρέπει να κάνετε στο σπίτι. Και η αλήθεια είναι, ότι ένα ακατάστατο και παραμελημένο σπίτι, δεν βοηθά στο να νιώσετε καλύτερα.

Είναι εκπληκτικό το πώς η ηλεκτρική σκούπα στο πάτωμα, ο καθαρισμός της κουζίνας και το μάζεμα της ακαταστασίας μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας. Αν και δεν θέλετε να κάνετε τίποτα όταν είστε κατάθλιψη, μερικές φορές είναι χρήσιμο να σπρώξετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι, έστω και μικρό, μας  και το να κάνετε κάποιες μικροδουλειές μπορεί να δώσει ώθηση στη διάθεσή σας.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Ξεκινήστε με μικρά πράγματα

Όσο μεγαλύτερη είναι η δουλειά, τόσο πιο τρομακτικό είναι το να την κάνετε. Ωστόσο, μικρές εργασίες που μπορούν να γίνουν γρήγορα μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα καθαρό σπίτι.  Όπως:

  • Ξεπλύνετε και βάλτε αμέσως τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων αντί να τα αφήσετε να συσσωρευτούν
  • Ταξινομείτε την αλληλογραφία σας και να οργανώνετε ό, τι πρέπει να κρατήσετε. Είναι πολύ καλύτερο από το να ρίχνετε λογαριασμους και σημειώματα σε ένα καλάθι.
  • Ψεκάστε το ντους σας όταν τελειώσετε για να αποφύγετε τη δημιουργία μούχλας και για να μπορείτε να το καθαρίσετε πολύ πιο εύκολο.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα, αλλά είναι τα πιο απλά πράγματα που κάνουν τη διαφορά. Φροντίζοντας τα πράγματα αμέσως, το σπίτι σας θα παραμείνει καθαρό και χωρίς ακαταστασία.

 

Βάλτε στόχους που μπορείτε να διαχειριστείτε  

Δώστε στον εαυτό σας κάθε μέρα και μια εργασία που θεωρείτε ότι θα καταφέρετε να την φέρετε εις πέρας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να καθαρίσετε το μπάνιο την Κυριακή, να βάλετε πλυντήριο τη Δευτέρα, να σιδερώσετε την Τρίτη κ.ο.κ.

Κάθε εργασία μπορεί να σας πάρει τριάντα λεπτά, αλλά αυτό μπορεί να είναι πιο παραγωγικό από το να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα για τον καθαρισμό.

Επιπλέον, εάν δεν έχετε τη διάθεση να καθαρίσετε, μια δουλειά που απαιτεί λιγότερο χρόνο είναι πιο εύκολο να την διαχειριστείτε από μια μεγάλη και φαινομενικά ατελείωτη λίστα.

Μάθετε να εργάζεστε αποτελεσματικά

Οι εργασίες που μπορούν να γίνουν γρηγορότερα είναι πιο πιθανό να γίνουν όταν είστε κουρασμένοι. Σκεφθείτε «κολπάκια» που μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε το χρόνο που περνάτε καθαρίζοντας. Για παράδειγμα, μαζέψτε την ακαταστασία στο σαλόνι και ενώ είστε ακόμα εκεί, κάντε ένα ξεσκόνισμα πριν βάλετε σκούπα.

Σπάστε την αναβλητικότητα

Όταν αισθάνεστε άσχημα, είναι τόσο εύκολο να πείτε “άστο για αύριο”. Σταματήστε το. Κάντε το τώρα.  Μπορείτε να ξεκινήσετε γράφοντας την καθημερινή εργασία σε ένα ημερολόγιο και να ορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα για να το κάνετε.

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμο να προσθέσουν διασκέδαση σε μια ρουτίνα καθαρισμού. Προχωρήστε, ανεβάστε τη μουσική και χορέψτε ακόμα, ενώ κάνετε τις δουλειές σας. Κανείς δεν παρακολουθεί και ο χρόνος θα φύγει πολύ πιο γρήγορα, χωρίς να το καταλάβετε.

Χαλαρώστε λίγο από την «τελειότητα»

Το να περιμένετε την τελειότητα είναι παγίδα για απογοήτευση και άγχος. Είστε άνθρωπος και πρέπει να βάζετε λογικά πρότυπα που θα σας κάνουν να νιώθετε άνετα και να έχετε τον απαραίτητο βαθμό καθαριότητας χωρίς να σας καταβάλλει.

Δεν χρειάζεται να απολυμάνετε το μπάνιο ώστε να μπορείτε να φάτε εκεί, σωστά; Εάν τα ρούχα διπλωθούν και μπουν στη θέση τους, αυτό είναι υπέροχο και είναι μια καλά εκτελεσμένη δουλειά. Μην αγχώνεστε όμως ότι πρέπει πρώτα να καθαρίσετε και το συρτάρι  κάθε φορά που βάζετε ρούχα.   Βάλτε το στη λίστα για τις εβδομαδιαίες δουλειές. Μην φορτώνετε τον εαυτό σας και πολλά πράγματα την ίδια στιγμή.

Ζητήστε βοήθεια όποτε αυτό είναι δυνατό

Είναι λογικό ότι όσο περισσότερα άτομα ζείτε, τόσο περισσότερη δουλειά δημιουργείται. Ωστόσο, δεν είστε μόνοι, αυτό σημαίνει ότι έχετε περισσότερα χέρια για να κάνετε τη δουλειά.

Ζητήστε από όλους να κάνουν το ρόλο τους και να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το σπίτι. Εκχωρήστε εβδομαδιαίες ή καθημερινές δουλειές, έτσι ώστε το βάρος να μην πέφτει μόνο σε εσάς.    Ακόμα, μπορείτε αν έχετε παιδιά, να το κάνετε παιχνίδι,  με κλήρωση ποιος θα κάνει τι. Κι αν δυσκολεύεστε, βάλτε μια ειδική ανταμοιβή σε όσους βοηθάνε, η πίτσα και το παγωτό μπορεί να είναι καλό κίνητρο.

 

Πάρτε κάποιον ειδικό

Αν είναι εντός του προϋπολογισμού σας να προσλάβετε κάποιον για να σας βοηθήσει, ίσως θέλετε να το κάνετε. Γνωρίζοντας ότι κάποιος άλλος πρόκειται να κάνει λίγο από τον καθαρισμό του σπιτιού, μπορεί να απελευθερώσει μέρος του μυαλού και της ενέργειάς σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαρτάστε από αυτούς για να κάνουν τα πάντα. Ακόμα και όταν αισθάνεστε κατάθλιψη, είναι σημαντικό να εργαστείτε για τη διαχείριση ορισμένων καθημερινών εργασιών μόνοι σας.

Εάν αγωνίζεστε να λειτουργήσετε, είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεστε θεραπεία κατάθλιψης  Συζητήστε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διαχείριση του σπιτιού σας και τη διατήρηση της καθαριότητας.

 

 

 

Πηγή: Verywellmind

κατάθλιψη