8.000 βήματα μόνο 1-2 ημέρες την εβδομάδα συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία

Το γρήγορο περπάτημα 8.000 ή περισσότερων βημάτων κάθε μέρα της εβδομάδας σχετίζεται με σημαντική μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι που κάνουν μόλις 8.000 βήματα μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα είναι επίσης λιγότερο πιθανό να πεθάνουν σε μια περίοδο παρακολούθησης 10 ετών.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  JAMA Network Open διαπίστωσε ότι πάνω από μια δεκαετία παρακολούθησης, άτομα 20 ετών και άνω που έκαναν 8.000 ή περισσότερα βήματα μια ή δύο ημέρες την εβδομάδα είχαν 14,9% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με άτομα που έκαναν καθιστική ζωή. 

Το ίδιο μοτίβο ίσχυε για άτομα που επιτύχουν τους στόχους βημάτων από 6.000 έως 10.000 βήματα.

Προηγούμενη έρευνα   κατέδειξε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώνεται έως και 10.000 βήματα την ημέρα για άτομα κάτω των 60 ετών και 8.000 για άτομα άνω των 60 ετών.

Τα ευρήματα της μελέτης αφορούν τόσο τους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», τους ανθρώπους που περιορίζουν την άσκησή τους σε μη εργάσιμες ημέρες και τους ανθρώπους που ξεκλέβουν μερικές ώρες για να περπατήσουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η μελέτη παραθέτει  πρόσφατα δεδομένα   που δείχνουν ότι ο μέσος Αμερικανός κάνει μόλις 4.800 βήματα την ημέρα, πολύ λίγα για να προσφέρει μεγάλο όφελος για την υγεία. Το «γρήγορο περπάτημα»  ορίζεται  ως το περπάτημα τρία μίλια την ώρα.  

Για πολλούς ανθρώπους, το περπάτημα 8.000 βημάτων κάθε μέρα απαιτεί σημαντική αφοσίωση χρόνου. 8.000 βήματα είναι περίπου τέσσερα μίλια, τα οποία, περπατώντας με τρία μίλια την ώρα, φτάνει συνολικά σε περίπου μία ώρα και 20 λεπτά κάθε μέρα. Τα βήματα μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα ή σε μικρότερες περιόδους γρήγορου περπατήματος.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο  Δρ Kosuke Inoue  του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία, σε συνεργασία με ερευνητές από το UCLA στην Καλιφόρνια. Ο Δρ. Inoue εξήγησε γιατί πραγματοποιήθηκε η μελέτη:  «Ξεκινήσαμε αυτή τη μελέτη για να απαντήσουμε στην ερώτηση που έκανε ένας από τους ασθενείς μου κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξωτερικών ασθενών: «Είναι δύσκολο για μένα να κρατάω επαρκή βήματα κάθε μέρα. Είναι εντάξει να εστιάσετε στο περπάτημα μόνο το Σαββατοκύριακο;»  

Οι μελέτες βημάτων συχνά εξετάζουν την αξία μιας εβδομάδας διαφόρων στόχων βημάτων και ο Δρ. Inoue είδε έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα πιθανά οφέλη από το περπάτημα λίγες μόνο ημέρες την εβδομάδα.

«Δεδομένου ότι η έλλειψη χρόνου είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την άσκηση στη σύγχρονη κοινωνία», είπε ο Δρ. Inoue, «τα ευρήματά μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για να προτείνουμε το περπάτημα ακόμη και για μερικές ημέρες την εβδομάδα για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας».

«Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που χρησιμοποίησαν άμεσες μετρήσεις των καθημερινών βημάτων χρησιμοποιώντας φορητό επιταχυνσιόμετρο για μια περίοδο παρακολούθησης 10 ετών», δήλωσε ο  Δρ. Paul Arciero , καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Ανθρώπινης Φυσιολογίας στο Skidmore College, ο οποίος ήταν δεν συμμετέχουν στη μελέτη.

Πώς το περπάτημα ωφελεί τη συνολική υγεία

Το περπάτημα θεωρείται ως ένα απλό, χαμηλό αντίκτυπο μέσο για να κάνει τη ζωή ενός ατόμου λιγότερο καθιστική. Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο.

« Επιπλέον, ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων όπως η κοιλιακή παχυσαρκία, η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), ο διαβήτης τύπου 2, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένες φλεγμονώδεις καταστάσεις και καρκίνοι.  

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, να ενισχύσει τους μύες και τα οστά και να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Το περπάτημα έχει επίσης συνδεθεί με  την προώθηση μιας καλύτερης διάθεσης.  

Σύμφωνα με την  Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ , το να κάνει κανείς τα βήματά του έχει επιπλέον, λιγότερο προφανή οφέλη. Το περπάτημα αντισταθμίζει την επίδραση των γονιδίων που προάγουν το βάρος, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις που οφείλεται στην αρθρίτιδα και ακόμη και μια 15λεπτη βόλτα μπορεί να  περιορίσει τη λαχτάρα για σοκολάτα , τόσο γενικά όσο και ως απάντηση στο στρες.

περπατημαfront-storiesπερπάτημα για καλή υγεία