8 oφέλη για την υγεία αν περνάτε χρόνο στη φύση

Η Μητέρα Φύση δεν μπορεί να προσφέρει τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης, κλιματισμό ή WiFi. Αλλά μπορεί να προσφέρει κάτι ακόμα πιο σημαντικό: βελτιωμένη υγεία, μέσω ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος, καλύτερου ύπνου και μειωμένου στρες.

Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να ενισχύσει τη σωματική και ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους.

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2019 που περιελάμβανε στοιχεία από 19.806 συμμετέχοντες, που δαπανούσαν τουλάχιστον120 λεπτά στη φύση την εβδομάδα έδειξε οτι αυτό, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την υγεία και την ευεξία.   Ακόμη και χωρίς πράσινο τριγύρω, το να περνάτε χρόνο στο φως του ήλιου και στον καθαρό αέρα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα στο μυαλό και το σώμα.

8 οφέλη για την υγεία από το να περνάτε χρόνο έξω.

1. Καλύτερη αναπνοή: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες, τις οποίες ίσως γνωρίζετε ήδη. Μπορεί να σας εκπλήξει, ωστόσο, να μάθετε ότι οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων σε εσωτερικούς χώρους είναι συχνά δύο έως πέντε φορές υψηλότερες από τις εξωτερικές συγκεντρώσεις.  Αλλά το να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο σε φυσικούς χώρους πρασίνου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων.

2. Βελτιωμένος ύπνος: Συνήθως, το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας ακολουθεί τον ήλιο, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπνηλία τη νύχτα. Αν και ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να μιμηθεί το φυσικό φως, το άμεσο ηλιακό φως έχει200 φορές ένταση των φώτων γραφείου σε ένα κλειστό δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, το ηλιακό φως επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό σας περισσότερο από το ηλεκτρικό φως.

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας με:

  • βοηθώντας σας να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι τη νύχτα
  • μειώνοντας το χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθείτε
  • βελτιώνοντας την ποιότητα της ξεκούρασής σας

Το ωραίο με το φως του ήλιου; Δεν κοστίζει τίποτα. Για να πάρετε μια ημερήσια δόση, χρειάζεται μόνο να βγείτε έξω.

3. Μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης: Το φως του ήλιου μπορεί συχνά να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης όπως η κακή διάθεση και η κόπωση.  Εάν η κατάθλιψη έχει εξαντλήσει την ενέργειά σας, μπορείτε ακόμα να πάρετε το φως του ήλιου αρκετά εύκολα. Προσπαθήστε να απορροφήσετε την ημερήσια δόση σας ενώ τρώτε μεσημεριανό γεύμα, διαβάζετε ένα βιβλίο ή κάνετε κάποιο καλό, παλιομοδίτικο μπάνιο στον ήλιο — απλώς μην ξεχνάτε το αντηλιακό.

4. Περισσότερο κίνητρο για άσκηση: Η άσκηση σε χώρους πρασίνου θα μπορούσε να σας βοηθήσει ως κίνητρο να ασκηθείτε στο μέλλον, εν μέρει επειδή η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι μία ευχάριστη αλλαγή από το γυμναστήριο, να βοηθήσει στην κοινωνικοποίηση και να είναι λιγότερο επίπονη.

5. Ψυχική αποκατάσταση: Ο σύγχρονος κόσμος περιέχει πολλά παρεμβατικά ερεθίσματα —οθόνες που αναβοσβήνουν, τηλέφωνα που δονούνται, δρόμοι που βουίζουν — που ανταγωνίζονται για την περιορισμένη προσοχή μας. Αυτή η συνεχής υπερδιέγερση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους σας χωρίς καν να το καταλάβετε.  Ο φυσικός κόσμος, από την άλλη, μπορεί να προσφέρει ένα ψυχικό και συναισθηματικό καταφύγιο όταν χρειάζεται να χαλαρώσετε και να επαναφορτιστείτε. Στη φύση, τα καταπραϋντικά αξιοθέατα για τις αισθήσεις σας, από το άρωμα των λουλουδιών μέχρι τη μουσική του τραγουδιού των πουλιών, μπορούν να κρατήσουν την προσοχή σας χωρίς να εξαντλήσουν την ψυχική σας ενέργεια.  Έρευνα από το 2020 δείχνει ότι το να περνάτε χρόνο στη φύση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χαλαροί και συγκεντρωμένοι, ειδικά όταν αφιερώνετε χρόνο για να παρατηρήσετε το περιβάλλον σας. Για να έχετε αυτά τα οφέλη, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε αργούς ρυθμούς, στοχαστικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία στο δάσος ή καγιάκ σε μια λίμνη.
6. Ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας: Ακόμη και αν αγνοήσετε την πανδημία προς το παρόν, το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργήσει βέλτιστα. Μικροοργανισμοί που βρίσκονται στη φύση και δεν είναι επικίνδυνοι μπορούν να κάνουν ασκήσεις εξάσκησης με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μιλώντας, για να το βοηθήσουν στην προετοιμασία του για πιο σοβαρές λοιμώξεις.
7. Προστασία από μυωπία: Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά που περνούν άφθονο χρόνο έξω έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία.  Οι ειδικοί έχουν προτείνει μερικούς πιθανούς λόγους για τους οποίους ο χρόνος έξω μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη μυωπία:  α) Το φυσικό φως προσφέρει μια φωτεινότερη και πιο πλούσια συλλογή μηκών κύματος φωτός για να δείτε β) Ο εξωτερικός χώρος επιτρέπει στο μάτι σας να εξασκείται κοιτάζοντας αντικείμενα από διάφορες αποστάσεις.  η)  Το φως διεγείρει τον αμφιβληστροειδή να παράγει ντοπαμίνη, η οποία αποτρέπει το βολβό του ματιού σας από το τέντωμα και τη στρέβλωση της όρασής σας. Ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει δοκιμαστεί μόνο σε ζώα.  Αυτό το όφελος φαίνεται να επηρεάζει το μάτι μόνο ενώ μεγαλώνει, επομένως το να περνάτε χρόνο έξω δεν μπορεί να αναστρέψει τη μυωπία στην ενήλικη ζωή.

 

8. Βελτιωμένη συναισθηματική ευεξία:  Ο εξωτερικός χρόνος μπορεί να κάνει περισσότερα από το να βοηθήσει στην ανακούφιση ανεπιθύμητων ή επώδυνων συναισθημάτων όπως ο φόβος, η ανησυχία και η λύπη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση των συναισθημάτων που θέλετε να νιώθετε περισσότερο, όπως η ευτυχία, η ειρήνη και η αισιοδοξία .

φυσική δραστηριότηταάσκηση στη φύσηυγεία και φύση