8 πράγματα που μπορούν να βλάψουν το συκώτι σας

Ζάχαρη

Η υπερβολική ζάχαρη δεν είναι μόνο κακό για τα δόντια σας. Μπορεί επίσης να βλάψει το συκώτι σας. Το όργανο αυτό χρησιμοποιεί ένα είδος ζάχαρης, που ονομάζεται φρουκτόζη, για να παράγει λίπος. Η υπερβολική ποσότητα ραφιναρισμένης ζάχαρης και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη προκαλεί συσσώρευση λίπους που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής για το συκώτι όσο το αλκοόλ, ακόμα κι αν δεν είστε υπέρβαροι. Είναι ένας ακόμη λόγος για να περιορίσετε τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα, όπως η σόδα, τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά.

Φυτικά συμπληρώματα

Ακόμα κι αν η ετικέτα λέει “φυσικό”, μπορεί να μην είναι καλό για εσάς. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι παίρνουν ένα βότανο που ονομάζεται kava kava για συμπτώματα εμμηνόπαυσης ή για να τους βοηθήσουν να χαλαρώσουν. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να εμποδίσει το συκώτι να λειτουργεί σωστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ηπατίτιδα και ηπατική ανεπάρκεια. Ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει το βότανο, αλλά εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ. Θα πρέπει πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας προτού πάρετε οποιοδήποτε βότανο για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή.

Επιπλέον κιλά

Το επιπλέον λίπος μπορεί να συσσωρευτεί στα ηπατικά σας κύτταρα και να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.  Ως αποτέλεσμα, το συκώτι σας μπορεί να διογκωθεί. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σκληρύνει και να ουλώσει τον ηπατικό ιστό (οι γιατροί το αποκαλούν κίρρωση). Είναι πιο πιθανό να το  πάθετε  εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μεσήλικες ή έχετε διαβήτη. Ίσως μπορέσετε να ανατρέψετε τα πράγματα. Η δίαιτα και η άσκηση μπορούν να σταματήσουν την ασθένεια.

Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη Α και είναι καλό να τη λαμβάνετε από φυτά όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ειδικά αυτά που είναι κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα. Αλλά εάν παίρνετε συμπληρώματα που έχουν υψηλές δόσεις βιταμίνης Α, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για το συκώτι σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού πάρετε οποιαδήποτε επιπλέον βιταμίνη Α γιατί πιθανότατα δεν τη χρειάζεστε.

Αναψυκτικά

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολλά αναψυκτικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι τα ποτά ήταν η αιτία. Αλλά αν καταναλώνετε πολλά αναψυκτικά και σκέφτεστε να μειώσετε, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας καλός λόγος για να αλλάξετε αυτό που πίνετε.

Ακεταμινοφαίνη

Έχετε πονέσει στην πλάτη, ή πονοκέφαλο ή κρυολόγημα και ψάχνετε για ένα παυσίπονο. Φροντίστε να πάρετε τη σωστή ποσότητα! Εάν κατά λάθος πάρετε πάρα πολύ από οτιδήποτε έχει ακεταμινοφαίνη — για παράδειγμα, ένα χάπι για τον πονοκέφαλό σας και κάτι άλλο για το κρυολόγημά σας, και τα δύο περιέχουν ακεταμινοφαίνη — μπορεί να βλάψει το συκώτι σας. Ελέγξτε τη δόση και πόση ποσότητα είναι εντάξει να πάρετε σε μία ημέρα. Μείνετε σε αυτά τα όρια και θα πρέπει να είστε εντάξει.

Trans-λιπαρά οξέα

Τα τρανς λιπαρά είναι ένα τεχνητό λίπος σε ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα και αρτοσκευάσματα. (Θα τα δείτε να αναφέρονται ως “μερικώς υδρογονωμένα” συστατικά). Μια δίαιτα πλούσια σε τρανς λιπαρά σας κάνει πιο πιθανό να πάρετε βάρος. Αυτό δεν είναι καλό για το συκώτι σας. Ελέγξτε τη λίστα συστατικών. Ακόμα κι αν λέει μηδέν γραμμάρια τρανς λιπαρών, μπορεί να έχει μικρή ποσότητα και αυτό αθροίζεται.

Λιγότερο αλκοόλ από όσο νομίζετε

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το να πίνετε πολύ είναι κακό για το συκώτι σας. Αλλά μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι «πάρα πολλά» μπορούν να συμβούν χωρίς να είστε αλκοολικός ή εθισμένος στο αλκοόλ. Είναι εύκολο να πιεις περισσότερο από όσο νομίζεις. Πολλά ποτήρια μπορούν να χωρέσουν πολύ περισσότερες από μία τυπική μερίδα,.  Εάν πίνετε, φροντίστε να το κρατάτε μέτριο — αυτό είναι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως και 2 την ημέρα για τους άνδρες.