9 αποφάσεις για το νέο έτος που θα βελτιώσουν την υγεία σας

Εάν κάνατε ποτέ πλάνο να βελτιώσετε την υγεία σας  για τον νέο χρόνο, δεν είστε μόνοι. Μια μελέτη PLOS ONE 2020 σημείωσε ότι περίπου το 44% των ατόμων στις Η.Π.Α. πιθανότατα θα έκανε το ίδιο.

Όμως μερικές  φορές, οι άνθρωποι που κάνουν τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς δεν είναι  σε θέση να τον διατηρήσουν. Περίπου το 77% των ατόμων αποτυγχάνουν στο να πετύχουν τους στόχους τους

Ακόμα, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε τον ενθουσιασμό σας μήνες μετά την Πρωτοχρονιά , αλλά δεν είναι αδύνατο. Ακολουθούν ορισμένα πλάνα για να δοκιμάσετε με συμβουλές που μπορούν να τα κάνουν ευκολότερα να διατηρηθούν στην ζωή σας.

  1. Αρχίστε να ασκείτε συνήθειες καλές για την υγεία 

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό: να τρώτε πιο υγιεινά και να ξεκινήσετε μια ρουτίνα άσκησης. Ο στόχος του να γίνετε πιο υγιείς είναι από τους πιο δημοφιλής όταν φτιάχνονται τα Πρωτοχρονιάτικα πλάνα

Το να αποκτήσεις υγιεινές συνήθειες ακούγεται αρκετά εύκολο, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να δεσμευτείς. “Θέλετε αποτελέσματα χθες, και η κατάσταση απόγνωσης ξεκινά”, είπε η Pamela Peeke, MD, συγγραφέας του Body for Life for Women.

Ωστόσο, μπορείτε να πετύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε, εάν δεν περιμένετε επιτυχία από τη μια μέρα στην άλλη. Για αλλαγές στη διατροφή σας, ξεκινήστε αργά εισάγοντας νέες υγιεινές τροφές μία κάθε φορά για να δείτε ποιες θα απολαύσετε περισσότερο.

Επίσης, συμπεριλάβετε την άσκηση στο πρόγραμμά σας με βάση έναν συνδυασμό σωματικής δραστηριότητας που απολαμβάνετε και τυχόν συστάσεις από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε είναι το να ανακαλύψετε πόσο μπορείτε να αντέξετε να ασκείστε, μέχρι να φτάσετε, το προτεινόμενο από ειδικούς, 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα

Τέλος, να είστε έτοιμοι για μικρές ατασθαλίες. Ένα σύστημα υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει. «Γύρω στην τέταρτη έως την έκτη  εβδομάδα… οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν αμέτρητες δικαιολογίες», είπε ο Δρ Peeke. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχεις κάποιον εκεί σε τακτική βάση για να σε περνάει από αυτές τις δύσκολες στιγμές»..

  1. Κρατήστε επαφή με τους αγαπημένους σας

Νιώθετε ότι οι παλιοί φίλοι (ή η οικογένεια) έχουν απομακρυνθεί από εσάς ; Είναι καλό για την υγεία σας να επανασυνδεθείτε μαζί τους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι, από τους 9.392 ενήλικες συμμετέχοντες, το 12,3% των ενηλίκων ηλικίας 18-79 ετών αναφέρθηκε ότι βίωνε κοινωνική απομόνωση. Η ίδια μελέτη σημείωσε ότι, γενικά, η έλλειψη κοινωνικών δεσμών μπορεί να βλάψει την υγεία σας όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε μια εποχή που καθορίζεται από την τεχνολογία, δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να μείνετε σε επαφή —ή να αναζωογονήσετε τη σχέση σας— με τους φίλους και την οικογένειά σας, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τα αγαπημένα σας μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, στη συνέχεια, συνεχίστε με προσωπικές επισκέψεις.

  1. Κόψε το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι η λύση που πρέπει να επιλέξετε εάν καπνίζατε. Ωστόσο, θα πρέπει να εργαστείτε σκληρά για να καταφέρετε να κρατήσετε την απόφασή σας να σταματήσετε.

«Είναι μία από τις πιο δύσκολες συνήθειες να το κόψεις», είπε ο Merle Myerson, MD, πρώην Διευθυντής του Προγράμματος Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων στα Νοσοκομεία St. Luke’s και Roosevelt, στη Νέα Υόρκη.

Εάν φοβάστε ότι έχετε αποτύχει πάρα πολλές φορές να το κόψετε, απλώς μιλήστε με οποιονδήποτε έχει κόψει το κάπνισμα. Θα διαπιστώσετε ότι πολλές απόπειρες είναι συχνά ο δρόμος προς την επιτυχία.

Ένας τρόπος που μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε είναι να δημιουργήσετε ένα σχέδιο διακοπής, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Επιλογή ημέρας διακοπής και λόγους για τους οποίους το κόβετε
  • Ενημερώστε τους αγαπημένους σας ότι το κόβετε
  • Προσδιορίστε τους λόγους για τους οποίους διακόψατε το κάπνισμα, τους παράγοντες που σας προκαλούν το κάπνισμα και τα μέρη για να αναζητήσετε άμεση βοήθεια
  • Κατάργηση υπενθυμίσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα
  • Εύρεση στρατηγικών αντιμετώπισης
  • Ρύθμιση ανταμοιβών για διαφορετικά ορόσημα διακοπής του καπνίσματος (π.χ. απαγόρευση καπνού για 24 ώρες ή μία εβδομάδα)

Τελικά, το να είσαι προετοιμασμένος να το κόψεις μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχία της οριστικής διακοπής.

  1. Εξοικονομήσετε χρήματα

Εκτός από τη διακοπή του καπνίσματος, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα κάνοντας άλλες αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν είναι δυνατόν, περπατήστε ή οδηγήστε το ποδήλατό σας στη δουλειά ή εξερευνήστε τις επιλογές ομαδικής χρήσης αυτοκινήτου ή κοινής χρήσης. (Αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα στην τσέπη σας και λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.)

Μπορείτε επίσης να μειώσετε το κόστος συνδρομής στο γυμναστήριο κάνοντας γυμναστική στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια του γεύματος στη δουλειά. Πολλές δωρεάν εφαρμογές γυμναστικής και διαδικτυακά βίντεο προπόνησης μπορούν να σας κάνουν να ιδρώσετε.

Κάντε έναν απολογισμό του τι έχετε στο ψυγείο και κάντε μια λίστα με τα παντοπωλεία. Οι άσκοπες αγορές στο σούπερ μάρκετ μπορούν να οδηγήσουν σε κακές επιλογές για τη διατροφή και το πορτοφόλι σας.

  1. Προσπαθήστε να ελέγξετε το άγχος σας

Το άγχος δεν είναι πάντα κακό και μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο για μικρά χρονικά διαστήματα. Αλλά το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την υγεία σας ή να επιδεινώσει το άγχος, την κατάθλιψη, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα.

«Οι πολλές ώρες εργασίας, ο λίγος ύπνος, η καθόλου άσκηση, η κακή διατροφή και το να μην αφιερώνουμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μπορούν να συμβάλουν στο άγχος», δήλωσε η Roberta Lee, MD, πρώην Ειδικός Ολοκληρωμένης Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel στη Νέα Υόρκη και η συγγραφέας. του The Super Stress Solution.

Παρόλα αυτά, το άγχος είναι κάτι που όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να βιώσουμε κάποια στιγμή. «Το άγχος είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής», πρόσθεσε η Δρ Ρομπέρτα. «Η χαλάρωση, ο ύπνος, η κοινωνικοποίηση και οι διακοπές είναι όλα όσα λέμε στους εαυτούς μας ότι αξίζουμε, αλλά δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να έχουμε».

Έτσι, η προσθήκη περισσότερων τρόπων για την ανακούφιση του στρες στη ζωή σας που λειτουργούν για εσάς, όπως να κάνετε μια βόλτα ή να κάνετε διαλογισμό, μπορεί να είναι χρήσιμη.

  1. Εθελοντισμός

Η επιλογή του εθελοντισμού μπορεί να κάνει καλό στη διάθεσή σας. «Τείνουμε να πιστεύουμε ότι η δική μας ευδαιμονία βασίζεται στη βελτίωση του εαυτού μας, αλλά η ευτυχία μας αυξάνεται επίσης όταν βοηθάμε τους άλλους», είπε στο Health ο Peter Kanaris, PhD, Συντονιστής Δημόσιας Εκπαίδευσης για την Πολιτειακή Ψυχολογική Εταιρεία της Νέας Υόρκης.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η ευτυχία μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σας. Οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ευτυχισμένοι:

  • Έχουν καλύτερη υγεία της καρδιάς και ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ζούνε περισσότερο
  • Ασχολούνται με πιο υγιεινές συμπεριφορές

Έτσι, ίσως αξίζει να προσθέσετε τον εθελοντισμό στη λίστα των λύσεων σας: «Κάποιος που κάνει αυτού του είδους την επίλυση είναι πιθανό να αποκομίσει ένα τεράστιο προσωπικό όφελος στο τμήμα ευτυχίας», είπε ο Kanaris.

  1. Δέσμευση στη μάθηση

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, το να επιστρέψετε στην τάξη μπορεί να σας βοηθήσει να ανανεώσετε την καριέρα σας ή να σας γνωρίσετε νέους φίλους.

Το να έχετε περισσότερη εκπαίδευση μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την εγκεφαλική σας δύναμη. Η καλύτερη γνωστική λειτουργία στο τέλος της ζωής και ο χαμηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας έχουν συνδεθεί και τα δύο με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπάρχουν και άλλα οφέλη από την επιστροφή στο σχολείο. «Αποκτάς μια αίσθηση ολοκλήρωσης αποκτώντας νέες γνώσεις και είσαι εκεί έξω, συναντάς ανθρώπους και δημιουργείς δυνατότητες που δεν υπήρχαν ποτέ πριν», είπε ο Kanaris.

Μπορείτε επίσης να δεσμευτείτε για αυτοδιδασκαλία, εγγραφή σε διαδικτυακά μαθήματα ή λήψη δωρεάν εφαρμογών σε μια περιοχή που σας ενδιαφέρει να μάθετε.

  1. Μειώστε το αλκοόλ

Ενώ πολλά έχουν γραφτεί για τα οφέλη για την υγεία μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση  εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης ή απώλειας μνήμης.

Ακόμη περισσότερο: Η χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για ηπατικές και καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, ψυχική επιδείνωση, ακόμη και καρκίνους του στόματος, του λαιμού, του ήπατος και του μαστού.

  1. Κοιμηθείτε περισσότερο

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι μια καλή βραδινή ξεκούραση μπορεί να κάνει θαύματα για τη διάθεσή σας και την εμφάνισή σας. Αλλά ο ύπνος είναι πιο ωφέλιμος για την υγεία σας από όσο φαντάζεστε.

Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.12 Και ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της μνήμης (μια διαδικασία που ονομάζεται ενοποίηση).

Ως εκ τούτου, στοχεύστε να έχετε ποιοτικό ύπνο και περισσότερο από αυτό, ασκώντας υγιεινή ύπνου ή καλές συνήθειες ύπνου. Αυτές οι συνήθειες μπορούν να περιλαμβάνουν ενέργειες όπως:

  • Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε σε σταθερές ώρες καθημερινά
  • Έχοντας μια άνετη ατμόσφαιρα κρεβατοκάμαρας (δηλαδή, μια που είναι σκοτεινή, ήσυχη και χαλαρωτική)
  • Άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας

 

Πηγή 

Υγείαfront-storiesΠρωτοχρονιάτικο πλάνο