9  κακές συνήθειες που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλό σας

Όλοι οι άνθρωποι, κάνουν πράγματα, ενώ ξέρουν κατά βάθος ότι δεν πρέπει. Γνωρίζετε όμως, ότι μερικές από αυτές τις κακές συνήθειες μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλό σας; Δείτε ποιες:

1.      Δεν κοιμάστε αρκετά.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι αιτία άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ. Είναι καλύτερο να έχετε κανονικές ώρες ύπνου. Εάν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο, αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα ηλεκτρονικά το βράδυ και ξεκινήστε ένα χαλαρωτικό τελετουργικό πριν τον ύπνο.

2.  Περνάτε πολύ χρόνο μόνοι σας

Οι άνθρωποι με κοινωνικές επαφές, έστω και με λίγους στενούς φίλους είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί, ενώ ο κίνδυνος για Altzheimer μειώνεται. Εάν αισθάνεστε μόνοι, καλέστε μερικούς φίλους ή ξεκινήστε κάτι νέο – χορό,  τένις, μπριτζ – κάτι που περιλαμβάνει άλλους ανθρώπους.

3.      Τρώτε υπερβολικά junk food

Μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μάθηση, τη μνήμη και την ψυχική υγεία είναι μικρότερα σε άτομα που έχουν στη διατροφή τους πολλά χάμπουργκερ, πατάτες, πατατάκια και αναψυκτικά. Τα μούρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, από την άλλη, διατηρούν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

4.      Βάζετε υπερβολικά δυνατά τον ήχο στα ακουστικά σας

Με τα ακουστικά σας σε πλήρη ένταση, μπορείτε να βλάψετε μόνιμα την ακοή σας σε μόλις 30 λεπτά. Αλλά δεν είναι μόνο τα αυτιά σας: Η απώλεια ακοής σε ηλικιωμένους συνδέεται με εγκεφαλικά προβλήματα, όπως το Αλτσχάιμερ και την απώλεια εγκεφαλικού ιστού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλός σας πρέπει να δουλέψει τόσο σκληρά για να καταλάβει τι λέγεται γύρω σας, ώστε να μην μπορεί να αποθηκεύσει αυτά που ακούσατε στη μνήμη. Απενεργοποιήστε το – όχι περισσότερο από το 60% της μέγιστης έντασης της συσκευής σας – και προσπαθήστε να μην ακούτε για περισσότερες από δύο ώρες τη φορά.

5.      Δεν Κινείστε Αρκετά

Όσο περισσότερο περνάτε χωρίς τακτική άσκηση, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε άνοια. Είναι επίσης πιο πιθανό να πάθετε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση – όλα αυτά μπορεί να σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε να τρέχετε μαραθώνιους-μια μισή ώρα στον κήπο ή μια γρήγορη βόλτα στη γειτονιά θα λειτουργήσει. Το σημαντικό είναι να το κάνετε τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα.

6.      Καπνίζετε

Μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλό σας – και αυτό δεν είναι καλό. Κάνει τη μνήμη σας χειρότερη και σας κάνει διπλάσιες πιθανότητες να πάρετε άνοια, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ. Προκαλεί επίσης καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή αρτηριακή πίεση.

7.      Υπερφαγία

Εάν τρώτε πάρα πολύ φαγητό – ακόμη και το σωστό είδος τροφής – ο εγκέφαλός σας μπορεί να μην είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο συνδέσεων που θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε και να θυμηθείτε. Υπερφαγία για πολύ καιρό μπορεί να σας κάνει υπέρβαρους το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση – όλα συνδέονται με εγκεφαλικά προβλήματα και Αλτσχάιμερ.

8.      Μένετε αρκετό χρόνο στο σκοτάδι

Εάν δεν έχετε αρκετό φυσικό φως, μπορεί να πάθετε κατάθλιψη και αυτό μπορεί να επιβραδύνει τον εγκέφαλό σας. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλά.

 

ανθρώπινος εγκέφαλοςπρόληψη υγείαςκαλή υγεία