9 πράγματα που πρέπει να κάνετε μόλις πατήσετε τα 30 για να αλλάξετε την ζωή σας

Στη δεκαετία των 30 αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα στη ζωή σας.

Κάποιοι άνθρωποι επιτέλους καταλήγουν στο τι καριέρα επιθυμούν να ακολουθήσουν.

Άλλοι παντρεύονται.

Και μερικοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ποιοι πραγματικά είναι, ενώ άλλοι ακόμα αναζητούν τον εαυτό τους.

Δείτε παρακάτω δέκα βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνετε στα 30 σας και οι οποίες θα αναζωογονήσουν την προοπτική σας για την ζωή και θα σας προετοιμάσουν για μια ζωή γεμάτη ευτυχία:

  1. Δώστε προτεραιότητα στις πιο σημαντικές σχέσεις σας

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στα 30 σας είναι να αρχίσετε να είστε προνοητικοί όσον αφορά τις σχέσεις σας. Ο φίλος που πάντα ακυρώνει την τελευταία στιγμή δεν πρόκειται να είναι εκεί για εσάς όταν τον χρειάζεστε. Το ραντεβού σας στο tinder που συνεχώς ακυρώνει, πιθανότατα δεν θα συμβεί. Τα 30 είναι μια ευκαιρία να ρίξετε μια καλή και σκληρή ματιά στη ζωή σας και να φιλτράρετε τους ανθρώπους που είναι ένα τεράστιο χάσιμο χρόνου.

Περάστε χρόνο με ανθρώπους που μετράνε. Δώστε προτεραιότητα στις πιο σημαντικές σχέσεις που θα σας πάνε μπροστά και θα εκπληρώσουν το πραγματικό νόημα των λέξεων “αληθινός φίλος”.

  1. Απλοποιήστε τη ζωή σας και επικεντρωθείτε σε αυτά που έχουν σημασία

Όταν έχετε πάρα πολλές προτεραιότητες, είναι δύσκολο να σκεφτείτε καθαρά.

Σίγουρα, μπορεί να έχετε ένα εκατομμύριο πράγματα στη λίστα με τις δουλειές σας, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν ασκείτε υπερβολική πίεση στον εαυτό σας.

Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν συνήθως έναν μικρό αριθμό προτεραιοτήτων και επικεντρώνονται αποκλειστικά σε αυτές.

Όπως αναφέρει ο Morten T. Hansen,  στο «From Great at Work: How Top Performers Do Less, Work Better, and Achieve More», περιγράφει πώς οι κορυφαίοι εκτελεστές εστιάζουν σε ένα μικρό αριθμό εργασιών για να παράγουν έργο υψηλής ποιότητας:

“Μόλις επικεντρώθηκαν σε λίγες προτεραιότητες, είχαν εμμονή με αυτά τα καθήκοντα για να παράγουν ποιοτική εργασία. Αυτή η ακραία αφοσίωση στις προτεραιότητές τους δημιούργησε εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι κορυφαίοι εκτελεστές έκαναν λιγότερα και περισσότερα: λιγότερος όγκος δραστηριοτήτων, πιο συγκεντρωμένη προσπάθεια”.

Οι άνθρωποι που ζουν μια ακατάστατη και αποδιοργανωμένη ζωή σπάνια είναι σε θέση να συγκεντρωθούν πλήρως. Καταλήγουν να κάνουν πολλαπλές εργασίες και να κάνουν πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα, χωρίς αντίκρισμα.

Η δεκαετία των 30 είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να πείτε “όχι” στα περισσότερα πράγματα, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε την προσοχή σας καθαρή.

  1. Αναλογιστείτε τις πιο σημαντικές αξίες σας

Τι σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους; Είναι το να βγάζετε περισσότερα χρήματα; Είναι το να περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας; Είναι το έργο-πάθος σας;

Η δεκαετία των 30 είναι η κατάλληλη στιγμή για να επαναπροσδιορίσετε τι είναι σημαντικό για εσάς.  Είχατε χρόνο στα 20 σας για να καταλάβετε πώς λειτουργεί ο κόσμος και τι ρόλο μπορείτε να παίξετε σε αυτόν.

Τώρα ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε τη ζωή σας που είναι σύμφωνη με τις αξίες σας.

Το να ζείτε μια ζωή με γνώμονα τις αξίες είναι μια σπουδαία ιδιότητα. Αλλά τι άλλο σας κάνει μοναδικούς και εξαιρετικούς;

  1. Αφήστε τις ενοχές και το θυμό

Οι ενοχές και ο θυμός δεν θα σας πάνε πολύ μακριά. Η δεκαετία των 30 είναι μια περίοδος για περισσότερη προσγείωση, για να είστε ευγενικοί και ψύχραιμοι.

Το να είστε ευγενικοί με τους άλλους είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αφήσετε τις ενοχές. Χτίζετε τους ανθρώπους όταν μπορείτε. Σκέφτεστε τους άλλους. Βοηθάτε τους άλλους. Καταλαβαίνετε ότι δεν είστε το κέντρο του σύμπαντος.

Αν κάνετε την καλοσύνη μια από τις προτεραιότητές σας στη ζωή, πιθανότατα θα είστε και πιο ευτυχισμένοι.

  1. Πείτε ναι σε πράγματα που σας φοβίζουν

Δεν πρέπει να φοβάστε τον φόβο!

Ίσως κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν φτάσετε στα 30, αυτές οι πεταλούδες στο στομάχι θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Αλλά δεν θα εξαφανιστούν. Ποτέ δεν θα εξαφανιστούν. Όμως όσο πιο γρήγορα αποδεχτείτε το φόβο, τόσο πιο πιθανό είναι να δράσετε παρά το φόβο. Όλοι βιώνουν φόβο, αλλά σημασία έχει πώς τον αντιμετωπίζεις. Αντί να αποτραβηχτείτε σε μια μακρινή γωνία εξαιτίας του φόβου, χρησιμοποιήστε τον για να αποδείξετε ότι έχετε άδικο. Το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι ξεπερνάτε τον φόβο σας και τον χρησιμοποιείτε ως κίνητρο.

  1. Μπορείτε να βρείτε ευκαιρίες στα εμπόδια

Ήρθε η ώρα να αναζητήσετε το καλό σε όλα τα πράγματα που συμβαίνουν – γιατί πάντα θα υπάρχει κάτι που μπορεί να είναι ωφέλιμο. Μια μελέτη, που διεξήχθη από τον ψυχολόγο Richard Wiseman, υπέδειξε ότι η προοπτική ενός ατόμου για τη ζωή επηρεάζει δραστικά το πόσο επιτυχημένο είναι στη ζωή του. Βασικά, τα άτομα που είναι λιγότερο αρνητικά για τη ζωή τους είναι πιο πιθανό να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται.

Κάθε γεγονός και εμπειρία στη ζωή έχει φυσικά μια καλή και μια κακή πλευρά.

Όταν αναζητάτε ενεργά τη θετικότητα, ο εγκέφαλός σας πρόκειται να δραστηριοποιηθεί για να τη βρει. Και στο τέλος, η επιτυχία δεν έχει απαραίτητα να κάνει με το τι καταφέρατε, αλλά με το τι ξεπεράσατε.

  1. Κατανοήστε ότι τα μικρά κέρδη αθροίζονται

Η επίτευξη μεγάλων στόχων σπάνια συμβαίνει γρήγορα, ούτε χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να επιτευχθεί. Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσετε ότι η καθημερινή επίτευξη μικρών επιτευγμάτων, σας επιτρέπει να πετύχετε τους μεγάλους σας στόχους, καθώς γίνεστε σιγά σιγά καλύτεροι κάθε μέρα.

Το να διαβάζετε 12 βιβλία το χρόνο ακούγεται μεγάλος στόχος, αλλά αν αλλάξετε το στόχο σε ανάγνωση 10 σελίδων την ημέρα (που οδηγεί στην ανάγνωση 12 βιβλίων το χρόνο) τότε δεν ακούγεται τόσο δύσκολος.

Οι μικρές συνήθειες κάθε μέρα οδηγούν σε σημαντικά αποτελέσματα.

  1. Καθορίστε πώς θα μοιάζει η ευτυχία για εσάς

Ο Rubin Khoddam PhD αναφέρει ότι “ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο φάσμα της ευτυχίας, κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να ορίζει την ευτυχία”.

Έίναι σημαντικό να έχουμε στόχους, αλλά δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε συνέχεια για να κάνουμε πράγματα. Αφήνει τόσο πολύ χαμένο χρόνο στο ταξίδι που δεν απορροφάται από τη ζωή. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αφήνουν τα καλά και τα κακά να εισχωρήσουν μέσα τους, ώστε να έχουν την πλήρη ανθρώπινη εμπειρία. Το “Stop and smell the roses” δεν είναι απλώς μια παλιά συμβουλή που ακούγεται ωραία, είναι μια συμβουλή της πραγματικής ζωής που μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο ευτυχισμένοι.

  1. Αγοράστε εμπειρίες, όχι πράγματα.

Μπορεί να έχετε την τάση να κατευθυνθείτε στο τοπικό σας εμπορικό κέντρο όταν η ζωή σας γίνεται δύσκολη- μια μικρή θεραπεία λιανικής δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, άλλωστε. Αλλά κάνει πραγματικά τους ανθρώπους ευτυχισμένους; Σίγουρα, μπορεί να πάρετε μια γρήγορη δόση ευχαρίστησης, αλλά ξέρετε όπως όλοι ότι η ευτυχία που προέρχεται από την αγορά πραγμάτων δεν διαρκεί.

Ο Dr. Thomas Gilovich, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell, ερευνά εδώ και δύο δεκαετίες την επίδραση των χρημάτων στην ευτυχία. Ο Gilovich λέει, “ένας από τους εχθρούς της ευτυχίας είναι η προσαρμογή. Αγοράζουμε πράγματα για να μας κάνουν ευτυχισμένους και το πετυχαίνουμε. Αλλά μόνο για λίγο. Τα νέα πράγματα μας συναρπάζουν στην αρχή, αλλά στη συνέχεια προσαρμοζόμαστε σε αυτά”.

Αν αισθάνεστε την ανάγκη να ξοδέψετε χρήματα, ξοδέψτε χρήματα για εμπειρίες. Πηγαίνετε να δείτε τον κόσμο. Ζήστε τη ζωή σας σε αεροπλάνα και τρένα και στο αυτοκίνητο στο δρόμο προς το πουθενά. Δεν πρόκειται να είστε νέοι για πάντα. Η δεκαετία των 30 είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζήσετε όλα όσα έχει να σας προσφέρει η ζωή.

 

 

 

 

Πηγή: hack spirit

 

front-storiesβελτίωση ζωήςδεκαετία των 30