9 Συμβουλές για να βρείτε τον κατάλληλο θεραπευτή ψυχικής υγείας

Εάν σκέφτεστε τη θεραπεία – είτε πρόκειται για αποκατάσταση μιας σχέσης, ανάκτηση από ένα τραύμα, προσαρμογή σε μια νέα φάση ζωής ή βελτίωση της ψυχικής σας υγείας – η εύρεση του κατάλληλου θεραπευτή είναι το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσετε.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο δεσμός ανάμεσα σε εσάς και τον θεραπευτή σας είναι πιθανό να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξή σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας, να κάνετε ερωτήσεις και να δώσετε προσοχή στις δικές σας απαντήσεις στην αναζήτησή σας για τον θεραπευτή που είναι κατάλληλος για εσάς.

Ακολουθούν μερικές δοκιμασμένες και αληθινές μέθοδοι για να βρείτε έναν θεραπευτή που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους θεραπευτικούς σας στόχους.

1. Συμβουλευτείτε τον κατάλογο της ασφαλιστικής σας εταιρίας (αν διαθέτετε ιδιωτική ασφάλιση) 

Εάν σκοπεύετε να πληρώσετε για τη θεραπεία μέσω του ασφαλιστικού σας προγράμματος, το πρώτο σας βήμα μπορεί να είναι να αναζητήσετε το δίκτυο παρόχων του προγράμματός σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να μάθετε εάν το σχέδιό σας περιορίζει τον αριθμό των συνεδριών που μπορείτε να παρακολουθήσετε κάθε χρόνο και εάν η χρήση ενός θεραπευτή εκτός δικτύου θα επηρεάσει το κόστος σας.

2. Ρωτήστε κάποιον που εμπιστεύεστε

Μια παραπομπή από έναν φίλο, συνάδελφο ή γιατρό που εμπιστεύεστε είναι ένας άλλος τρόπος για να βρείτε έναν θεραπευτή που μπορεί να είναι κατάλληλος για εσάς.

Αν και μια παραπομπή είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι μπορεί να έχετε διαφορετικές ανάγκες και στόχους με τη θεραπεία σας από το άτομο που σας δίνει τη σύσταση.

3. Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη ηλεκτρονική βάση δεδομένων

Ορισμένοι οργανισμοί ψυχικής υγείας διατηρούν ενημερωμένες βάσεις δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης αδειοδοτημένων θεραπευτών.

Η αναζήτησή σας θα μπορούσε να ξεκινήσει τόσο απλά όσο πληκτρολογώντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα για να δημιουργήσετε μια λίστα συμβούλων στην περιοχή σας. Μπορεί επίσης να μπορείτε να αναζητήσετε ειδικούς, όπως συμβούλους γάμου και οικογένειας ή θεραπευτές που εστιάζουν στη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.

4. Εξερευνήστε θεραπευτές μέσω κέντρων υγείας, ΤΟΜΥ ή άλλων δημόσιων φορέων στην περιοχή σας. 

Η κοινότητά σας μπορεί επίσης να έχει πόρους για να σας βοηθήσει. Εάν είστε μαθητής , το σχολείο σας μπορεί να παρέχει πρόσβαση σε ένα συμβουλευτικό κέντρο.

Εάν εργάζεστε, η ομάδα ανθρώπινου δυναμικού σας μπορεί να προσφέρει μια λίστα με θεραπευτές που είναι διαθέσιμοι μέσω ενός προγράμματος ευεξίας στο χώρο εργασίας ή βοήθειας εργαζομένων.

Εάν χρειάζεστε συμβουλευτική σχετικά με την οικιακή ή σεξουαλική κακοποίηση , ίσως μπορείτε να βρείτε ομαδική ή ατομική θεραπεία μέσω ενός τοπικού οργανισμού.

5. Απευθυνθείτε σε οργανισμούς που απευθύνονται σε κάτι πιο συγκεκριμένο 

Αν ψάχνετε για έναν θεραπευτή για να σας βοηθήσει με μια συγκεκριμένη πάθηση ψυχικής υγείας, μπορεί να βρείτε τοπικούς θεραπευτές μέσω του Υπουργείου Υγείας ή άλλων φορέων υγείας.    Εάν η δουλειά σας είναι πηγή άγχους και άγχους, μπορείτε η εταιρεία σας να έχει συμβληθεί με κάποιους ειδικούς που μπορεί να σας βοηθήσουν.

6. Σκεφτείτε τους στόχους σας εκ των προτέρων

Τι θέλετε να πετύχετε στη θεραπεία; Σπουδές έχουν διαπιστώσει ότι όταν εσείς και ο θεραπευτής σας εργάζεστε μαζί για τους ίδιους στόχους, η προοπτική σας θα είναι καλύτερη.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο είδος φαρμάκου μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματά σας, θα θελήσετε να βρείτε έναν ψυχίατρο ή επαγγελματία που μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα.   Οι στόχοι σας μπορεί να αλλάξουν καθώς εργάζεστε με έναν θεραπευτή. Είναι εντάξει να μιλήσετε με τον θεραπευτή σας σχετικά με την αλλαγή της κατεύθυνσης του σχεδίου θεραπείας καθώς εξελίσσονται οι ανάγκες σας.

7. Δοκιμάστε μια διαδικτυακή εφαρμογή θεραπείας

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι μια πλατφόρμα ψηφιακής θεραπείας είναι πιο βολική και πιο προσιτή από την προσωπική θεραπεία.  Μπορεί τελικά να σας ταιριάξει, αν βρείτε έναν   θεραπευτή με τον οποίο μπορείτε να εργαστείτε στο διαδίκτυο ή μέσω τηλεφώνου.

Τουλάχιστον μία μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη ένιωσαν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν μετά από διαδικτυακές συνεδρίες.

8. Κάντε ερωτήσεις για τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν

Όταν συναντάτε τον θεραπευτή σας, είτε είναι διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως, δεν είναι ασυνήθιστο να ξεχνάτε εντελώς κάθε ερώτηση που θέλετε να κάνετε.

Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να πάρετε μια καλή απόφαση, κρατήστε εύχρηστο χαρτί και στυλό ή μια εφαρμογή σημειώσεων για μερικές ημέρες πριν από τη συνάντησή σας. Σημειώστε τις ερωτήσεις καθώς σας έρχονται.

9. Δώστε μεγάλη προσοχή στις δικές σας απαντήσεις

Ανεξάρτητα από το πόσες επαγγελματικές διαπιστεύσεις έχει ο θεραπευτής σας, τα δικά σας συναισθήματα εμπιστοσύνης και άνεσης θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Η θεραπεία θα είναι άβολη από καιρό σε καιρό; Πιθανώς. Μετά από όλα, πιθανότατα θα συζητάτε δύσκολα, προσωπικά θέματα.

Αλλά αν αισθάνεστε άβολα με τον θεραπευτή σας για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δεν πειράζει να αναζητήσετε κάποιον άλλο.

Δεν χρειάζεστε λόγο για να αλλάξετε θεραπευτή. Φτάνει το αν δεν νιώθετε άνετα.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε καθώς μιλάτε με τον θεραπευτή σας:

  • Σας διακόπτει ο θεραπευτής ή ακούει προσεκτικά τι λέτε;
  • Πώς νιώθει το σώμα σας κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας θεραπείας; Νιώθετε  ένταση;
  • Ο θεραπευτής σέβεται τον χρόνο σας με το να είναι άμεσος στα ραντεβού;
  • Ο θεραπευτής απομακρύνει ή ακυρώνει τις ανησυχίες σας;
  • Νιώθετε ότι σας βλέπουν, σας ακούνε και σας ανεβάζουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας;
Θεραπευτής εναντίον ψυχίατρου

Οι θεραπευτές και οι ψυχίατροι στοχεύουν στη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας και στη βελτίωση της συναισθηματικής ευεξίας. Υπάρχουν όμως βασικές διαφορές μεταξύ των δύο επαγγελμάτων.

θεραπευτές

Οι θεραπευτές είναι αδειοδοτημένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και συμβούλων. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να δημιουργήσουν πιο υγιείς σχέσεις και να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν τεχνικές ομιλίας και τροποποίησης συμπεριφοράς για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορούν να αξιολογήσουν, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Η θεραπεία συνήθως ταιριάζει σε άτομα που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και να κάνουν μακροχρόνιες αλλαγές στη ζωή τους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει άτομα με ήπιες παθήσεις ψυχικής υγείας.

Οι περισσότεροι θεραπευτές έχουν μεταπτυχιακό και μπορεί να έχουν διδακτορικό. Όλοι οι αδειοδοτημένοι θεραπευτές πρέπει να έχουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό δίπλωμα.

Γενικά, οι θεραπευτές δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα. Αλλά σε ορισμένες πολιτείες, ψυχολόγοι με ειδική εκπαίδευση στη φαρμακολογία μπορούν να συνταγογραφήσουν ορισμένα φάρμακα.

Ψυχίατροι

Οι ψυχίατροι είναι γιατροί που ειδικεύονται στη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας. Επειδή είναι κάτοχοι πτυχίων ιατρικής, οι ψυχίατροι μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα.

Οι ψυχίατροι χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό ομιλίας και φαρμακευτικής αγωγής για τη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας. Ο ψυχίατρος μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα που παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα και χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για να τα βοηθήσουν στη θεραπεία τους.

Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας;

Η θεραπεία έχει πολλά οφέλη, όπως η βελτίωση της ψυχικής υγείας, η επίλυση προσωπικών ζητημάτων και η αύξηση της αυτογνωσίας. Η θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν νέες δεξιότητες αντιμετώπισης και να διαχειριστούν το άγχος.

Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τη θεραπεία ως έναν τρόπο πρόληψης προβλημάτων ψυχικής υγείας ή ως τρόπο αντιμετώπισης των υποκείμενων αιτιών των καταστάσεων ψυχικής υγείας. Άλλοι χρησιμοποιούν θεραπεία για να αντιμετωπίσουν τραύματα ή δύσκολα γεγονότα της ζωής.

Η θεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλές παθήσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης, του PTSD και των διατροφικών διαταραχών.

 

ψυχολόγοςθεραπευτής ψυχικής υγείαςψυχίατρος