9+1 παράγοντες που ευθύνονται για αδύναμο ανοσοποιητικό

Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες να κολλήσουμε κάποιον ιό ή βακτήριο και σε πολλές περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα και την παράταση του χρόνου ανάρρωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν παράγει επαρκή αντισώματα, που καταπολεμούν τους εισβολείς.

Άγχος

Το άγχος δεν συμβάλλει σε καμία περίπτωση στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ακόμη και όταν έχουμε αρνητικές σκέψεις, που προκαλούν στρες το ανοσοποιητικό σύστημα καταπονείται και αποδυναμώνεται σε λιγότερο από 30 λεπτά. Το συνεχές στρες κάνει ακόμα πιο δύσκολη την καταπολέμηση, ιώσεων, λοιμώξεων από βακτήρια ή το κρυολόγημα.  Συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό, εφόσον δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος που μας καταβάλλει.

Ανεπάρκεια Βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συγκεκριμένη βιταμίνη προσλαμβάνεται από τροφές, όπως το αυγό, τα λιπαρά ψάρια, το γάλα και τα δημητριακά. Μία ακόμη πηγή της βιταμίνης είναι το φως του ήλιου. Οι ειδικοί συστήνουν 5-15 λεπτά, έκθεση στον ήλιο 2-3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και ίσως λίγο πιο συχνά τον χειμώνα, πάντοτε με προσοχή.

Ορισμένα φάρμακα

Μερικά από αυτά είναι αντιαλλεργικά, η αγωγή για την αρθρίτιδα, τον λύκο και η αγωγή μετά από μεταμόσχευση οργάνων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πάντα συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, για οποιαδήποτε αλλαγή στην φαρμακευτική αγωγή.

Χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν το σώμα να παράγει αντισώματα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, περιέχουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συστήνεται από τους ειδικούς, η καθημερινή κατανάλωση 2-3 μερίδων φρούτου και 2-3 μερίδων λαχανικών, για ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού αλλά και για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Διατροφή με λιπαρά

Η δίαιτα πλούσια σε λιπαρά οδηγεί σε αδυναμία του οργανισμού να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις. Επιπλέον, μπορεί να διαταράξει τα βακτήρια που υπάρχουν φυσικά στο ισορροπημένο περιβάλλον του εντέρου και τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.  Προτιμούμε τροφές χαμηλές σε λιπαρά, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και προσθέτουμε καλές πηγές πρωτεΐνης στην διατροφή μας, όπως κοτόπουλο ή ψάρι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως άτομα που είναι υπέρβαρα, είναι πιο επιρρεπή σε επιπλοκές από λοιμώξεις και καθυστερούν περισσότερο να αναρρώσουν, σε σχέση με εκείνους με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι γνωστό για τις βλαβερές του συνέπειες. Η νικοτίνη που διαθέτει, αποδυναμώνει τις άμυνες του οργανισμού, όπως και όλα τα άλλα χημικά που εισπνέει ένας καπνιστής. Ειδικά, όταν πρόκειται για αναπνευστικές λοιμώξεις, οι καπνιστές είναι αρκετά επιρρεπείς σε σοβαρές επιπλοκές.

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, συνδέεται άμεσα με το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σε ανικανότητα του οργανισμού να παράγει αντισώματα και να επουλώνει τις βλάβες του. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται περιορισμένα και όχι σε καθημερινή βάση.

Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά, είναι η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φαίνεται πως η τακτική αερόβια άσκηση, συμβάλλει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και ιών που εισβάλλουν στον οργανισμό. Οι ειδικοί ακόμη αναζητούν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει αυτό, και συστήνουν περίπου 30 λεπτά άσκησης καθημερινά.

Έλλειψη σεξ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τακτική ερωτική επαφή φαίνεται πως βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε μελέτη, φάνηκε πως ζευγάρια που είχαν επαφές εβδομαδιαία, είχαν στον οργανισμό τους αυξημένα επίπεδα μίας ουσίας, που καταπολεμά τα βακτήρια (IgA), σε αντίθεση με εκείνους που είχαν λιγότερο συχνά.

 

Πηγή: WebMB

 

αερόβια άσκησηαντισωματααλκοόλανοσοποιητικόκάπνισμα