Αεροπορικό ταξίδι με παιδί – Πώς θα το κρατήσετε σε ηρεμία

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πτήσεις με παιδιά μπορεί να είναι αγχωτικές. Το θέμα και μόνο είναι αρκετό για να δημιουργήσει άγχος και στρες σε κάθε γονέα. Ωστόσο, είναι σημαντικό τα παιδιά να συμπεριλαμβάνονται στα ταξίδια, έτσι το να πάρει κανείς το παιδί του μαζί σε μια πολύωρη πτήση θα χρειαστεί να γίνει κάποια στιγμή.

Δείτε μερικές συμβουλές για να ελαττώσετε το άγχος και να διευκολύνετε το ΄ταξίδι για το παιδί σας αλλά και για εσάς:

Τα ταξίδια είναι ήδη αγχωτικά, οπότε η προσθήκη ενός μικρού παιδιού μπορεί πραγματικά να αυξήσει το άγχος των γονέων. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας γονιός εκ των προτέρων για να προβλέψει τη δυσφορία που μπορεί να βιώνει το μικρό του και να λάβει μέτρα για να την θέσει υπό έλεγχο νωρίς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και στρατηγικές για τους γονείς που μπορούν να κάνουν το ταξίδι λίγο πιο εύκολο.

Φροντίστε να έχετε τα κατάλληλα ρούχα του μαζί: Μέσα στα αεροπλάνα οι θερμοκρασίες αλλάζουν κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, οπότε ενώ το μικρό σας μπορεί να είναι πολύ ζεστό κατά τη διάρκεια της επιβίβασης, μπορεί γρήγορα να κρυώσει πολύ μόλις το αεροπλάνο φτάσει σε σημαντικό ύψος. Τυλίξτε το μικρό σας με ρούχα που μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν και να ξαναφορεθούν, ώστε το παιδί σας να μην αισθάνεται ποτέ πολύ άβολα με τη θερμοκρασία.

Ετοιμαστείτε για αλλαγή πίεσης: Η πίεση στο αυτί μπορεί πραγματικά να πιάσει τα παιδιά απροετοίμαστα και να τα κάνει να φοβούνται και να νιώθουν άβολα. Προετοιμάστε τα παιδιά σας εκ των προτέρων λέγοντάς τους για την πίεση και εξασκηθείτε σε τεχνικές για να απομακρύνετε την πίεση, όπως με χασμουρητό ή μάσημα. Όταν τα παιδιά αρχίζουν να γίνονται ανήσυχα λόγω της πίεσης κατά την απογείωση και την προσγείωση, προσπαθήστε να τους αποσπάσετε την προσοχή ή κάντε την εμπειρία πιο διασκεδαστική για το παιδί σας κάνοντας χαζές γκριμάτσες ενώ εξασκείτε τα μεγάλα χασμουρητά και έχετε πάντα νερό πρόχειρο. Η κατανάλωση νερού αμέσως μετά την απογείωση και λίγο πριν από την προσγείωση μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση πίεσης.

Να είστε προετοιμασμένοι με σνακ: Καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι με σνακ που το παιδί θα απολαύσει ή φροντίστε να ενημερώσετε το πλήρωμα του αεροσκάφους για την παρουσία του μωρού, ώστε να φροντίσουν για την ύπαρξη των κατάλληλων σνακ.

Φέρτε μαζί σας περισπασμούς, αλλά όχι πάρα πολλούς: Φροντίστε να έχετε μαζί σας τουλάχιστον ένα αντικείμενο παρηγοριάς, όπως μια πιπίλα ή ένα λούτρινο ζωάκι. Μπορείτε επίσης να φέρετε βιβλία ζωγραφικής ή χαρτί για ξύσιμο, καθώς και κραγιόνια, βιβλία για διάβασμα και άλλους περισπασμούς. Σε περίπτωση που το παιδί παίζει με smartphone ή tablet, θυμηθείτε τα ακουστικά του!

Πετάτε σε μεγάλες αποστάσεις; Σκεφτείτε τις συνδέσεις. Όταν πετάτε μεγάλες αποστάσεις με μικρά παιδιά, οι απευθείας πτήσεις μπορεί να μην είναι οι καλύτερες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε μια ανταπόκριση στην πτήση σας, ώστε τα παιδιά σας να έχουν λίγο χρόνο για να κινηθούν, να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα και να διοχετεύσουν κάποια από τη συσσωρευμένη ενέργεια.

Μείνετε ήρεμοι. Στο τέλος της ημέρας, τα παιδιά πάντοτε μπορεί να έχουν ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, ειδικά σε περιστάσεις που αισθάνονται άβολα. Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο ξέσπασμα στο αεροπλάνο, παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε για το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι γύρω σας και αντ’ αυτού επικεντρωθείτε στο παιδί σας και στο τι πρέπει να κάνετε για να το βοηθήσετε να ρυθμίσει ξανά τα συναισθήματά του.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς είναι να φτάσετε στον προορισμό σας με τα παιδιά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.