Αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Υγεία στις μέρες του κοροναϊού

Αυξημένες κατά 210 εκατ. ευρώ εμφανίστηκαν το Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς προμηθευτές και δικαιούχους, με το 90% αυτών να αφορά στον τομέα της Υγείας. Εκτιμάται ότι το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊου στον πλανήτη και η διαδικασίες προετοιμασίας της χώρας για την εξάπλωσής και εντός των συνόρων, οδήγησε στην προσπάθεια εξοικονόμησης δημοσίου χρήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν ελαφρά σε σχέση με τον Ιανουάριο και παραμένουν στα 185 εκατ. ευρώ όπως ήταν το τέλος του 2019. Την ίδια στιγμή όμως τα χρέη προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν από τα 344 εκατ. ευρώ στα 533 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο, δηλαδή κατά 189 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο σύνολο των χρεών της Γενικής Κυβέρνησης τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2020 κατά 210 εκατ. ευρώ γεγονός που αποδεικνύει ότι η αύξηση αποδίδεται στα χρέη προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων.

Η αύξηση των χρεών το Φεβρουάριο, πριν δηλαδή ακόμη διαφανεί η σοβαρότητα της εξάπλωσης του ιού στη χώρα και η ανάγκη της συνδρομής των προμηθευτών υγείας στην αντιμετώπιση της κρίσης, δείχνει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, όσον αφορά στην αύξηση των χρεών. Αυτή τη στιγμή λόγο της κρισιμότητας πάροχοι υγείας και φαρμακευτικές δεν εγείρουν αξιώσεις και δεν αναμένεται να το κάνουν.

Ειδικά οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να συνδράμουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των πιθανών ελλείψεων που μπορεί να υπάρξουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές, διαθέτει ένα μοναδικό πλεονέκτημα καθώς περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ασθενείς καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες τους με φάρμακα που παράγονται εγχωρίως από ελληνικά εργοστάσια.

“Τα υψηλής ποιότητας ελληνικά φάρμακα μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον το 75% του όγκου των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα και το 85% των νοσοκομειακών. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες διαθέτουν επαρκή αποθέματα φαρμάκων για τους επόμενους μήνες, ενώ έχουν προχωρήσει στον έγκαιρο εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες και ότι άλλο χρειάζεται ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παραγωγή” σημειώνει η ΠΕΦ.

δημόσια νοσοκομείαληξιπρόθεσμαΓΛΚΕΟΠΥΥχρέηΠΕΦ