Αυτοκτονικές σκέψεις – Μπορούν να ανιχνεύονται στον εγκέφαλο;

Οι αυτοκτονικές σκέψεις μπορεί να είναι ανιχνεύσιμες, πιστεύουν οι επιστήμονες, μετά την εύρεση μιας χημικής ουσίας στους εγκεφάλους ατόμων, που σκέφτονταν να τερματίσουν τη ζωή τους.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου Yale συμμετείχαν 29 άτομα, που βίωναν μετατραυματικό στρες (PTSD), τα οποία συγκρίθηκαν με άλλα 29 ΄άτομα, χωρίς κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, καθώς και με άτομα με μείζονα κατάθλιψη.

Όλοι τους ρωτήθηκαν αν έκαναν αυτοκτονικές σκέψεις, πριν οι ερευνητές σκανάρουν τους εγκεφάλους τους με σαρωτή τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET), για να ψάξουν για mGluR5.

Ο ρόλος της χημικής ουσίας – κλειδί

Το mGluR5 είναι μια ουσία, που βοηθά τα κύτταρα του εγκεφάλου να επικοινωνούν, αλλά συνδέεται με το άγχος, τις διαταραχές της διάθεσης και την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση αυτής της ουσίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση των ατόμων, που κινδυνεύουν περισσότερο να αυτοκτονήσουν, όπως άτομα που έχουν υποστεί σοβαρό ατύχημα ή κάποιας μορφής επίθεση.

Είναι ενδεικτικό ότι οι άνθρωποι, που πάσχουν από μετατραυματική διαταραχή άγχους έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν, ενώ μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ένα στα τέσσερα θύματα βιασμού έχει επιχειρήσει να τερματίσει τη ζωή του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μείωση της παραγωγής της εν λόγω χημικής ουσίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των αυτοκτονικών σκέψεων ή των προσπαθειών να βάλει κάποιος τέρμα στη ζωή του.

Τι διαπιστώθηκε

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα, που πάσχουν από PTSD, που ανέφεραν αυτοκτονικές σκέψεις, είχαν έως και 24% υψηλότερα επίπεδα mGluR5 από τις άλλες ομάδες, που δεν σκέφτονταν να αυτοτραυματιστούν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, η επικεφαλής συγγραφέας Dr Margaret Davis δήλωσε: “Το μετατραυματικό στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονικό ιδεασμό, για απόπειρες αυτοκτονίας και για θανάτους από αυτοκτονία.

Παρά την συνειδητοποίηση αυτού του κινδύνου, υπάρχει περιορισμένη κατανόηση της βιολογικής διαδικασίας, στην οποία βασίζεται η αυτοκτονία στην PTSD. Εδώ δείχνουμε ότι η υψηλότερη διαθεσιμότητα mGluR5 συσχετίστηκε με αυτοκτονικό ιδεασμό στην εξέταση σάρωσης”.

 

μετατραυματικό στρεςκατάθλιψηαυτοκτονίααυτοκτονικές σκέψεις