Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση: ένας διάλογος με τον εαυτό μας που δίνει νόημα στη ζωή

 

«Ξέρω τι είναι καλύτερο για μένα. Φοβάμαι, όμως, να προσπαθήσω. Θα τα καταφέρω ή θ’ αποτύχω;»

«Μα, αν δεν προσπαθήσεις, δεν θα μάθεις ποτέ αν θα τα καταφέρεις».

«Τρέμω ακόμη και στη σκέψη ότι μπορεί ν’ αποτύχω».

«Γιατί; Τι φοβάσαι; Ακόμη και μέσα από την αποτυχία μαθαίνουμε, βελτιωνόμαστε και κάνουμε πιο σίγουρα τα επόμενα βήματά μας».

«Δεν ξέρω. Αισθάνομαι μικρή, λίγη. Η ψυχή μου τρέμει πριν από κάθε βήμα μου».

«Μην τρέμεις. Ο φόβος που βιώνεις είναι ανύπαρκτος. Εμείς τον δημιουργούμε και κατατρώει το είναι μας. Απαλλάξου απ’ αυτόν. Πέτα τον όπως το ρούχο που δεν σου αρέσει και δεν πρόκειται να το ξαναφορέσεις».

«Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο. Από μικρή μ’ έμαθαν να σκέφτομαι τι θα πουν οι άλλοι. Σε κάθε μου βήμα, σε κάθε μου ενέργεια, σκέφτομαι την πιθανότητα απόρριψης, το ειρωνικό χαμόγελο των άλλων. Έχω πάψει πια να έχω πίστη στον εαυτό μου. Η αυτοπεποίθησή μου έχει κάνει φτερά».

«Δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά που λες. Τον φόβο που σου έχουν ενσπείρει τον δυναμώνεις εσύ κι αυτό σου αφαιρεί κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Μίλα με τον εαυτό σου, αλλά μην τον κρίνεις αυστηρά, μην τον συρρικνώνεις, συγχώρεσέ τον και απελευθερώσου. Ο θετικός εσωτερικός διάλογος είναι το μυστικό σου για να πετύχεις υψηλή αυτοπεποίθηση».

«Μακάρι να μπορούσα να το πετύχω. Το θέλω τόσο πολύ. Θέλω να νιώσω ότι είμαι ο αληθινός εαυτός μου, να στηρίζομαι στα πόδια μου κι όχι σε δεκανίκια».

«Μπράβο σου! ‘Θέλεις’ κι αυτό σου δίνει τη δύναμη να ‘μπορείς’. Βέβαια, είναι δύσκολο να ελέγχουμε τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και μας επηρεάζουν στον τρόπο σκέψης και στην ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας. Όμως, η νοηματοδότηση της ύπαρξής μας μας καθιστά υπεύθυνους για τις αποφάσεις και τις πράξεις μας».

«Και πώς θα το πετύχω αυτό; Πώς θα καταλάβω τι πραγματικά είμαι και τι θέλω;»

«Εσύ είπες πως ξέρεις τι είναι καλύτερο για σένα. Άρα, γνωρίζεις και τον εαυτό σου και τις επιθυμίες σου».

 


Γράφει ο Στέφανος Σκουτέλας, MSc Ψυχολόγος

 

«Ωραία. Ας το δεχτώ. Όμως, πώς θ’ αλλάξω τη νοοτροπία μου, τα στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσα και τις φοβίες που μου προκαλούν οι αλλαγές;»

«Κοιτάξου στον καθρέφτη και πες μου τι βλέπεις».

«Μια γυναίκα καλοβαλμένη, αλλά χωρίς επιμελημένη εμφάνιση. Χλωμή, φοβισμένη, με γυρτούς ώμους και υποτονική».

«Τι σου λέει το είδωλό σου;»

«Άλλαξε. Μπορείς. Ξεκίνα από την εξωτερική σου εμφάνιση, γιατί αυτό που βλέπεις εσύ αυτό βλέπουν και οι άλλοι. Μην καμπουριάζεις, πρότεινε το στήθος σου, περπάτα με άνεση και σιγουριά, κοίτα τους άλλους στα μάτια και νιώσε περήφανη γι’ αυτό που είσαι».

«Βλέπεις, λοιπόν; Ο εαυτός σου στον καθρέφτη ξέρει την αλήθεια και δεν φοβάται να στην πει. Σε παροτρύνει να κάνεις αυτό που πρέπει και που χρειάζεσαι, για να δεις την αυτοπεποίθησή σου να εκτινάσσεται στα ύψη».

«Δεν έχω το κουράγιο να κάνω οτιδήποτε, ούτε καν αυτό που θα με κάνει να νιώσω όμορφα και θα κάνει και τους άλλους να με προσέξουν».

«Πάψε να νιώθεις υποτονικά. Γέμισε από ενέργεια και αύξησε την αυτοπεποίθησή σου. Είναι τόσο απλό, εύκολο και ανέξοδο. Ασκήσου κάθε πρωί και η μέρα σου θα ξεκινήσει σωστά. Φάε υγιεινά και αθλήσου. Άλλαξε τον τρόπο ζωής σου και βάλε την κίνηση στην καθημερινότητά σου».

«Και τι θ’ αλλάξει μ’ αυτό; Η ζωή μου κυλά μ’ έναν τρόπο βαρετό, έναν τρόπο που δεν μ’ αρέσει καθόλου».

«Τότε, άλλαξέ τον. Δοκίμασε κάτι καινούριο και διαφορετικό. Μία απλή αλλαγή συνηθειών μπορεί να δράσει καταλυτικά επάνω σου. Αν κάθε μέρα παρκάρεις στο ίδιο σημείο, πάρκαρε κάπου διαφορετικά. Αγόρασε καφέ από κάπου αλλού και δοκίμασε ένα διαφορετικό ομαδικό άθλημα στο γυμναστήριο. Προφανώς και δεν μπορείς να αλλάζεις σπίτι, δουλειά, φίλους και σύντροφο κάθε εβδομάδα. Υπάρχουν, όμως, μικρά πράγματα που μπορείς να αλλάξεις και να σε ανανεώσουν».

«Και με την εμφάνιση τι γίνεται; Αυτή δεν μπορώ να την αλλάξω».

«Να μην ανησυχείς για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις. Η εμφάνιση είναι κάτι που μας δόθηκε. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και θα πετύχεις θαύματα».

«Και πώς θα το πετύχω;»

«Ο τρόπος που ντύνεσαι και επιμελείσαι την εμφάνισή σου επηρεάζει την εικόνα που έχουν οι άλλοι για σένα. Ανάδειξε τα δυνατά σου σημεία, φρόντισε να είσαι πάντα καθαρή, φρεσκολουσμένη, όμορφα ντυμένη και περιποιημένη. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να θεωρείσαι καλοντυμένη. Αρκεί καλό γούστο, καλή διάθεση και αγάπη για τον εαυτό σου και γίνεσαι αμέσως η Μiss Αυτοπεποίθηση».

«Δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να έχω και διάθεση για να το κάνω».

«Σ’ αυτό έχεις δίκιο. Η διάθεση είναι ίσως το πιο σημαντικό συστατικό για να αποκτήσεις ισχυρή αυτοπεποίθηση, αλλά ταυτόχρονα και το πιο δύσκολο, αφού επηρεάζει τα πάντα. Αν νομίζεις ότι θα αποτύχεις, τότε προκαλείς αρνητικό πλαίσιο και ‘αυτοσαμποτάρεσαι’. Αν πιστέψεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις και να πετύχεις, τότε θα πετύχεις. Προσπάθησε να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου θετική σκέψη και θα δεις θεαματικές αλλαγές στην αυτοπεποίθηση αλλά και στη ζωή σου».

«Κι αν δεν μπορέσω, τι θα κάνω;»

«Τότε, απλά χαμογέλα. Όταν χαμογελάς, επηρεάζεις τόσο τη δική σου διάθεση όσο και των γύρω σου. Έτσι απλά και ξεκούραστα η αυτοπεποίθησή σου τονώνεται και γιγαντώνει».

«Αυτό μ’ αρέσει. Είναι πραγματικά απλό και εύκολο, αλλά φοβάμαι. Φοβάμαι πολύ».

«Ξεπέρασε τους φόβους σου. Βάλε στην άκρη όλα τα αρνητικά συναισθήματα και αντιμετώπισε το πρόβλημα στη ρίζα του. Όσο κι αν φοβάσαι, μην ξεχνάς πως υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στη ζωή που δεν τα ελέγχουμε ούτε τα ορίζουμε εμείς. Έτσι, μένουμε κι επιμένουμε σ’ αυτά που βρίσκονται μέσα στις δυνατότητές μας».

«Και πώς θα το πετύχω;»

«Βάλε στόχους. Σκέψου ποιες είναι οι βαθύτερες επιθυμίες και τα όνειρά σου, εντόπισε τα θετικά σου σημεία, εκμεταλλεύσου τα προτερήματά σου και προσπάθησε να εκπληρώσεις όσο περισσότερους στόχους μπορείς. Η εκπλήρωση κάθε μικρού ή μεγάλου στόχου θα σε γεμίζει με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση».

«Κι αν δεν προλαβαίνω να ολοκληρώσω τους στόχους μου; Σχεδόν πάντα αφήνω ατελείωτο ό,τι αρχίζω και δεν έχω το θάρρος να ξαναρχίσω».

«Εδώ, χρειάζεσαι καλύτερη οργάνωση. Ξεκαθάρισε τους στόχους και τα καθήκοντά σου. Είναι τόσο εύκολο. Απλά, αγόρασε ένα ημερολόγιο και γράψε τι πρέπει να κάνεις κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα προλαβαίνεις να ολοκληρώνεις περισσότερους στόχους στη ζωή σου. Θα τα καταφέρνεις συνεχώς καλύτερα και η αυτοπεποίθησή σου θα τονώνεται».

«Μια χαρά τ’ ακούω. Μικρά βήματα, σαφείς στόχοι, εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, οργάνωση, επιμελημένη εμφάνιση και χαμόγελο. Όμως, κάτι μου λείπει. Τι είναι αυτό;»

«Η επιβράβευση. Για κάθε εκπλήρωση στόχου, για κάθε επιτυχία μας, μικρή ή μεγάλη, μας χρειάζεται ένας έπαινος, ένα χειροκρότημα, είτε αυτό είναι μια όμορφη σκέψη, είτε ένα φόρεμα, είτε μια γουλιά κεχριμπαρένιο κρασί».

Και μην ξεχνάς: Η αυτοπεποίθηση υπάρχει σε όλους μας. Στο χέρι μας είναι να την αναπτύξουμε.

αυτοεκτίμηση