Αλτσχάιμερ: Γιατί ο κίνδυνος είναι διαφορετικός σε άνδρες και σε γυναίκες

Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να ανακάλυψαν γιατί περισσότερες γυναίκες από ό, τι άνδρες παθαίνουν Αλτσχάιμερ. Ας δούμε τι ανακοίνωσαν στο διεθνές συνέδριο για τη νόσο στο Los Angeles.

Όπως εξήγησαν, πάντα πίστευαν ότι ο λόγος, που συνέβαινε αυτό, είναι επειδή οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες.

Αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι δεν είναι μόνο αυτό. Οι διαφορές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου και στα ειδικά γονίδια ανά φύλο, που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, θα μπορούσαν να εξηγήσουν τους αριθμούς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, που ζουν με Αλτσχάιμερ, είναι γυναίκες.

Οι πιο πολλοί, που αναπτύσσουν την ασθένεια, είναι άνω των 65 ετών, αλλά η εμφάνισή της δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, ενώ μπορεί να επηρεάσει και νεότερους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Πανεπιστημίου Vanderbilt μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου εκατοντάδων ανδρών και γυναικών, ελέγχοντας το μοτίβο της λεγόμενης πρωτεΐνης tau.

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ασθένειας είναι η συσσώρευση πρωτεϊνών, που ονομάζονται tau και οι πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Όταν σχηματίζουν τοξικές, μπερδεμένες συστάδες, αυτό αναγκάζει τα κύτταρα του εγκεφάλου να πεθάνουν, οδηγώντας σε προβλήματα μνήμης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, όσον αφορά στον τρόπο, με τον οποίο οι tau πρωτεΐνες εξαπλώνονται σε περιοχές του εγκεφάλου.

Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν καλύτερη σύνδεση μεταξύ των περιοχών, όπου δημιουργείται πρωτεΐνη tau, κι αυτό είχε επιπτώσεις στον εγκέφαλό τους, ανέφερε η μελέτη.

Με την καλύτερη σύνδεση οι εγκέφαλοι των γυναικών ενδέχεται να διατρέχουν τον κίνδυνο ταχύτερης εξάπλωσης της tau και της γνωσιακής παρακμής.

Και δεύτερη έρευνα

Μια άλλη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, βρήκε στοιχεία ότι συγκεκριμένα γονίδια για τις γυναίκες και για τους άνδρες θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μοναδικά προφίλ κινδύνου για όλους.

Ο Brian Kunkle, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η γενετική μπορεί να συμβάλει στις διαφορές στον κίνδυνο και στην εξέλιξη της νόσου μεταξύ των δύο φύλων.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί ορισμένα γονίδια συνδέονται με τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ στο ένα φύλο και όχι στο άλλο, αλλά η κατάργηση αυτού του γεγονότος θα μπορούσε να δώσει κάποιες απαντήσεις, σχετικά με το γιατί περισσότερες γυναίκες ζουν με άνοια από ό,τι άνδρες», δήλωσαν οι ερευνητές.

Και αυτή η έρευνα παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Los Angeles.

 

Αλτσχάιμερ