Αλτσχάιμερ: Πιο κοντά σε αιματολογική εξέταση, που “μαρτυράει” τη νόσο

Ένα βήμα πιο κοντά σε αιματολογική εξέταση, που δείχνει την ύπαρξη Αλτσχάιμερ 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Neurology, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington, μέτρησαν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης, της βήτα-αμυλοειδούς, στο αίμα 158 ενηλίκων ηλικίας άνω των 50, για να δουν εάν ταυτίζονται με τα ευρήματα από τις μαγνητικές τομογραφίες.

Συνέβη, αλλά στο 88% των περιπτώσεων, που δεν στοιχειοθετεί εξέταση ακριβείας, σύμφωνα με τους αμερικανούς ειδικούς.

Όταν οι ερευνητές συνδύασαν αυτές τις πληροφορίες με άλλους δύο παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια – ηλικία άνω των 65 ετών και άτομα με γενετική παραλλαγή, που ονομάζεται APOE4, η οποία τριπλασιάζει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ – η ακρίβεια της εξέτασης αίματος ανέβηκε στο 94%.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής νευρολογίας Randall J Bateman, σχολίασε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξετάζονται πολλοί περισσότεροι άνθρωποι με μικρότερο κόστος, από ό,τι αν έκαναν τομογραφίες εγκεφάλου.

“Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εγγράψουμε πιο αποτελεσματικά τους συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες, κάτι που συμβάλλει στο να βρεθεί πιο γρήγορα θεραπεία. Αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο κόστος της νόσου και στην ταλαιπωρία των πασχόντων”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μάζες της πρωτεΐνης-κλειδί ξεκινούν να δημιουργούνται στον εγκέφαλο δύο δεκαετίες πριν από την έκπτωση της μνήμης.

Αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα μεγαλύτερων μελετών για το θέμα.

 

Αλτσχάιμερ