Αλτσχάιμερ: Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει τη νόσο τουλάχιστον μια 10ετία πριν

Η ίδια εξέταση, μάλιστα, μπορεί να δείξει και τυχόν βλάβες στον εγκέφαλο, οι οποίες προκλήθηκαν από πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλικό ή τραυματισμό στο κεφάλι.

Ανιχνεύει μια πρωτεΐνη (νευροϊνίδια), που αποτελεί δομικό στοιχείο του εσωτερικού σκελετού των νευρώνων. Όταν οι τελευταίοι καταστρέφονται, η εν λόγω πρωτεΐνη διαρρέει στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και από εκεί εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, οπότε μπορεί να μετρηθεί ως βιοδείκτης.

Η ανίχνευση υψηλών επιπέδων της πρωτεΐνης αυτής (Neurofilament light chain-NfL) από την εξέταση αίματος αποτελεί σαφή ένδειξη για την ύπαρξη τοξικής δράσης στον εγκέφαλο, ακόμη και κι αν δεν έχουν γίνει αισθητά κάποια συμπτώματα. Η ανίχνευση της νευροεκφύλισης είναι δυνατό να γίνει έως και 16 χρόνια πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών του Τίμπινγκεν και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, με επικεφαλής τον Γερμανό καθηγητή κυτταρικής νευρολογίας Ματίας Γιούκερ, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Medicine.

Εδώ και λίγα χρόνια άλλοι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν τεστ αίματος που εστιάζουν στην ανίχνευση της τοξικής για τον εγκέφαλο πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές. Όμως η γερμανο-αμερικανική ερευνητική ομάδα ακολούθησε μια άλλη προσέγγιση.

«Η δική μας εξέταση αίματος δεν ψάχνει για το ίδιο το αμυλοειδές, αλλά για το τι αυτό κάνει στον εγκέφαλο, δηλαδή για τη νευροεκφύλιση. Με άλλα λόγια, ψάχνουμε για τον θάνατο των νευρώνων», δήλωσε ο Δρ. Γιούκερ.

Όσα περισσότερα κύτταρα σκοτώνει το Αλτσχάιμερ, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίπεδο της πρωτεΐνης-στόχου στο αίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα εξέταση μπορεί να μην είναι επαρκώς εξειδικευμένη, αφού η πρωτεΐνη, που ανιχνεύει στο αίμα, μπορεί να μην οφείλεται μόνο στο Αλτσχάιμερ, αλλά και σε άλλες παθήσεις.