Άνδρες και ύψος. Η “εξίσωση” του διαβήτη

Το ύψος ενός άνδρα σχετίζεται με το αν θα νοσήσει από διαβήτη τύπου 2. Οι πιο ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο.

Νέα γερμανική έρευνα έδειξε ότι για κάθε δέκα εκατοστά μεγαλύτερου ύψους, ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον μειώνεται κατά 41% στους άνδρες και κατά 33% στις γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.660 άτομα για επτά χρόνια και στο διάστημα αυτό ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίστηκε σε 800 εθελοντές (ποσοστό 29%).

Ο Dr Clemens Wittenbecher, από το γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam-Rehbruecke, είπε ότι η συσχέτιση ύψους και κινδύνου για διαβήτη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους με κανονικό βάρος, καθώς, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κίνδυνος διαβήτη μειώνεται κατά 86% στους άνδρες και κατά 67% στις γυναίκες για κάθε δέκα παραπάνω εκατοστά ύψους.

Στους υπέρβαρους και στους παχύσαρκους τα αντίστοιχα ποσοστά για τα δύο φύλα είναι 36% και 30%.

Ο αυξημένος κίνδυνος των κοντών, πιθανώς οφείλεται στο ότι έχουν αναλογικά περισσότερο λίπος στο ήπαρ και χειρότερο «προφίλ» των παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου (αρτηριακή πίεση, λιπίδια αίματος, φλεγμονή κ.ά.), άρα και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ψηλοί εμφανίζουν συνήθως καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και πιο υγιή λειτουργία των βήτα κυττάρων, που παράγουν ινσουλίνη.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ειδικότερα το μεγαλύτερο μήκος των ποδιών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Diabetologia.

διαβήτης τύπου 2ύψος