Ανδρικό αντισυλληπτικό. Νέα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο

Για το ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι γίνονται εδώ και χρόνια συζητήσεις επί συζητήσεων και μελέτες επί μελετών, αλλά κάθε φορά κάτι “σκαλώνει”. Τώρα μια νέα μελέτη ανέλυσε τον ρόλο των αναστολέων της βιταμίνης Α και τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα.

Αν αυτή τη φορά πάνε όλα καλά, οι άνδρες δεν θα βασίζονται αποκλειστικά στο προφυλακτικό ή στη βαζεκτομή για αντισύλληψη – που για κάποιους είναι ήδη “ντεμοντέ” – αλλά θα έχουν στη διάθεσή τους το χάπι, κατ’ αντιστοιχία με τις γυναίκες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στις Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώθηκαν στην αναστολή του ρετινοϊκού οξέος – κοινώς στη βιταμίνη Α – στους όρχεις. Χωρίς τη βιταμίνη Α, οι όρχεις δεν μπορούν να παραγάγουν σπέρμα, όπως εξήγησαν.

Η εισαγωγή κάθε ανδρικού αντισυλληπτικού στην αγορά απαιτεί να πληρούνται αρκετές προϋποθέσεις, τόνισε ο καθηγητής Gunda Georg, επικεφαλής του Τμήματος Φαρμακευτικής Χημείας της Μινεσότα.

“Θα πρέπει να είναι διαλυτό, ώστε να μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα. Να αρχίσει να λειτουργεί αρκετά γρήγορα και να μην μειώνει τη λίμπιντο. Και, φυσικά, να είναι ασφαλές, ακόμη και μετά από χρήση δεκαετιών. Και επειδή κάποια στιγμή ορισμένοι χρήστες θα θελήσουν να κάνουν παιδιά, ο αντίκτυπός του στη γονιμότητα θα πρέπει να είναι αναστρέψιμος, χωρίς επιβλαβείς επιπτώσεις στο σπέρμα ή στα έμβρυα”.

Σύμφωνα με τον Dr Paul Kogan και τον Dr Moshe Wald του Τμήματος Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, η έρευνα δείχνει ότι τα προφυλακτικά και η βαζεκτομή αντιπροσωπεύουν μόλις το 8,9% της παγκόσμιας χρήσης αντισυλληπτικών μεθόδων.

Οι ερευνητές κατανοούν, πλέον, όλο και περισσότερο τον τρόπο, με τον οποίο οι τροποποιήσεις στη χημική δομή των πειραματικών ενώσεών τους επηρεάζουν τις κυτταρικές αλληλεπιδράσεις των ουσιών στον οργανισμό.

Για παράδειγμα, μία από τις ενώσεις, που μελετώνται, είναι καλή για την αναστολή της γονιμότητας, αλλά δεν είναι πολύ διαλυτή, επομένως δεν μπορεί να ληφθεί από το στόμα.

«Κανείς δεν θέλει να κάνει ένεση μια φορά την ημέρα ή μία φορά την εβδομάδα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του», σημειώνουν οι ερευνητές, που κατάφεραν να βελτιώσουν τη χημική δομή της πειραματικής ένωσης, καθιστώντας τη πιο διαλυτή.

Τα ευρήματα για τους αναστολείς της βιταμίνης Α ανακοινώθηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο μία, ακόμη, έρευνα έδειξε ότι είμαστε κοντά στο ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι.

 

λίμπιντοανδρικό αντισυλληπτικό χάπιβιταμίνη Α