Ένα βήμα πιο κοντά στο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες. Ασφαλές και διατηρεί τη λίμπιντο, λέει η έρευνα

Οι άνδρες πρέπει να βασίζονται στο προφυλακτικό ή στη βαζεκτομή για αντισύλληψη, παρόλο που οι επιστήμονες προσπαθούν χρόνια να αναπτύξουν ένα αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες. Ενέσεις και τζελ έχουν, επίσης, μελετηθεί, αλλά δεν έχουν προχωρήσει για τη συγκεκριμένη χρήση.

Στη νέα μελέτη το μέσο επίπεδο τεστοστερόνης μειώθηκε στα επίπεδα της ανεπάρκειας ανδρογόνων, αλλά οι 30 συμμετέχοντες δεν παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες. Ούτε η λίμπιντο επηρεάστηκε.

Το πειραματικό αντισυλληπτικό χάπι είναι μια τροποποιημένη τεστοστερόνη, που συνδυάζει τις δράσεις του ανδρογόνου με την προγεστερόνη. Επιδιώκει να καταστείλει τα επίπεδα των ορμονών, που οδηγούν στην παραγωγή σπέρματος και τεστοστερόνης στους όρχεις.

Επειδή ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης ήταν να εκτιμήσει την ασφάλεια του φαρμάκου, δεν κράτησε τόσο καιρό, ώστε να πέσουν τα επίπεδα του σπέρματος – αλλιώς θα έπρεπε να κρατήσει 60-90 ημέρες. Ωστόσο η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα επιτυχώς μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών θα προκαλούσαν μείωση της παραγωγής σπέρματος μετά από λίγες ακόμη εβδομάδες.

Όπως ανακοίνωσε, στο πλαίσιο του ετήσιου ενδοκρινολογικού συνεδρίου, που γίνεται στη Νέα Ορλεάνη (ENDO 2019), το φάρμακο ονομάστηκε 11-beta-MNTDC και μιμείται την τεστοστερόνη.

Η μελέτη εξέτασε μία βασική δόση 200 mg ανά ημέρα σε 14 άτομα. Δεκαέξι άνδρες έλαβαν διπλάσια δόση (400mg) και άλλοι δέκα πήραν εικονικό φάρμακο (placebo). Πέντε άνδρες (17%) ανέφεραν μια ελαφρώς μειωμένη σεξουαλική ορμή. Δύο (7%) εμφάνισαν ήπια στυτική δυσλειτουργία, αν και, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, που εξέδωσε η ερευνητική ομάδα, «η σεξουαλική δραστηριότητα δεν μειώθηκε». Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν κόπωση, ακμή ή πονοκέφαλο και παρατηρήθηκαν σε τέσσερις έως έξι άνδρες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Stephanie Page, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington στο Seattle, δήλωσε ότι σχεδιάζει μακρύτερες χρονικά μελέτες για το φάρμακο. Η ίδια ομάδα εξετάζει ένα άλλο πιθανό αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες, τη λεγόμενη ενδεκανοϊκή διμεθανολόνη ή DMAU.

Η έτερη ερευνήτρια Dr Christina Wang, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Κλινικών και Μεταφραστικών Επιστημών στο Los Angeles Biomed Research Institute, είπε σχετικά: “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτό το χάπι, το οποίο συνδυάζει δύο ορμονικές δραστηριότητες σε μία, θα μειώσει την παραγωγή σπέρματος, διατηρώντας παράλληλα τη λίμπιντο. Η ασφαλής, αναστρέψιμη ορμονική αντισύλληψη των ανδρών υπολογίζουμε ότι θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε περίπου 10 χρόνια”.