Ανεμιστήρες: Πότε δεν είναι ασφαλείς

Για πολλούς ο ανεμιστήρας είναι πιο υγιεινή επιλογή για την αντιμετώπιση της ζέστης, από ό,τι το κλιματιστικό. Νέα μελέτη, ωστόσο, αποκαλύπτει πότε η χρήση του ενέχει κινδύνους.

Όπως φαίνεται, όταν κάνει ζέστη, αλλά παράλληλα υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες όχι μόνο ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά μειώνουν το καρδιαγγειακό στρες και βελτιώνουν το αίσθημα ευεξίας των ανθρώπων.

Αντίθετα, όταν επικρατούν ζεστές και ξηρές συνθήκες, με πολύ χαμηλή υγρασία, τότε οι ανεμιστήρες μπορεί να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον Νέιθαν Μόρις, μελέτησαν τις επιπτώσεις των ανεμιστήρων σε εθελοντές, που ζούσαν σε κατασκηνώσεις, αναλύοντας διάφορους δείκτες, όπως το θερμικό στρες, το καρδιαγγειακό στρες (παλμοί καρδιάς, αρτηριακή πίεση κ.ά.), τον κίνδυνο αφυδάτωσης (βαθμός εφίδρωσης σε όλο το σώμα), τη θερμική δυσφορία κ.ά.

Η παρακολούθηση των ατόμων που έκαναν χρήση ανεμιστήρα έγινε επί δίωρο στη διάρκεια δύο διαφορετικών καυσώνων, ενός με καυτές και ξηρές συνθήκες και ενός με κάπως μικρότερη ζέστη, αλλά με περισσότερη υγρασία.

Διαπιστώθηκε ότι στη δεύτερη περίπτωση οι ανεμιστήρες είχαν ευεργετική επίδραση, επιφέροντας μείωση θερμοκρασίας σώματος (άρα και θερμικού στρες), μείωση καρδιαγγειακού στρες και μικρότερη θερμική δυσφορία. Στην πρώτη περίπτωση, ωστόσο, οι ανεμιστήρες έκαναν τα πράγματα χειρότερα.

 

ανεμιστήραςανεμιστήρεςυγρασία