Άγγιγμα από το μέλλον με γάντι, που αναπαράγει την αίσθηση της αφής

Ένα γάντι, που επιτρέπει στον χρήστη να αγγίζει αντικείμενα στην εικονική πραγματικότητα, έφτιαξαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας.

Το gadget είναι φτιαγμένο από καουτσούκ και από σιλικόνη και περιτυλίσσεται γύρω από το χέρι. Λειτουργεί με τη χρήση αισθητήρων, που ανιχνεύουν τις κινήσεις στα δάχτυλα, καθώς αυτά πάνε να πιάσουν ένα αντικείμενο και τότε αναπαράγουν την αντίστοιχη αίσθηση.

Για να αναπαραγάγουν την αίσθηση της αφής, μικρές τσέπες από πυρίτιο διογκώνονται με αέρα και δονούν ελαφρώς τα άκρα, για να δώσουν την αίσθηση ότι τα δάχτυλα είναι στην πραγματικότητα σε επαφή με κάτι.

Οι Κορεάτες επιστήμονες δοκίμασαν τη νέα συσκευή σε μια παρτίδα σκάκι, με τους χρήστες να χρησιμοποιούν ένα ακουστικό εικονικής πραγματικότητας, οπότε να φαίνεται και να αισθάνονται σαν να κινούν ένα τρισδιάστατο πιόνι του σκακιού μπροστά τους.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Youngsu Cha είπε ότι το γάντι θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να εκτελέσουν χειρουργικές επεμβάσεις από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, ή ακόμη να βοηθήσει τους ανθρώπους να μείνουν σε επαφή φυσικά.

“Άλλες εφαρμογές του γαντιού θα μπορούσαν να είναι παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας ή τηλεϊατρική”, είπε.

“Επίσης οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συναντηθούν στον εικονικό κόσμο. Και το γάντι είναι χρήσιμο για να τους επιτρέπει να αγγίζουν ο ένας τον άλλον”.

Οι χειρουργοί πραγματοποιούν ήδη χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση, αλλά το κάνουν χρησιμοποιώντας χειριστήρια. Η νέα μέθοδος θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να αισθάνονται και να χειρίζονται χειρουργικά τον εξοπλισμό με ακρίβεια ή να ασκούν ιατρικές πράξεις.

Το γάντι επιτρέπει στον χρήστη να αναγνωρίσει το σχήμα του εκάστοτε αντικειμένου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικ΄ο Scientific Reports.

γάντιεικονική πραγματικότητα