Ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία του κοροναϊού από τον Σωτήρη Τσιόδρα: Περισσότεροι μπαίνουν στα νοσοκομεία από αυτούς που βγαίνουν (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Τα επιδημιολογικά στοιχεία της πορείας της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα παρουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στη χώρα μας.

«Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλει εκ νέου lockdown, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου.

«Εκ μέρους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει όλο αυτό το διάστημα, θα σας δείξω μερικά δεδομένα» ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, τα οποία παρουσίασε σε διαφάνειες. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή είναι η παρουσίαση που λαμβάνει και ο ίδιος τρεις φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, για να επισημάνει ότι η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό.

Χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%

Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορονοϊού. «Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο κ. Τσίοδρας και εξήγησε: Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορονοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορονοϊό είναι σημαντική.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίοδρας παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται. «Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας.

Από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%» σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως όταν το συνεκτιμήσει αυτός κανείς με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορονοϊό.

ΜΕΘ και θάνατοι

Παράλληλα, τόνισε ότι «στη Θεσσαλονίκη 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες» και σημείωσε ότι «ο θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά έχουμε και 4 περιστατικά στις ηλικίες 55-64 & 4 περιστατικά στις ηλικίες 45-54».

Ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «το ECDC στα μη φαρμακευτικά μέτρα που μπορεί να πάρει μια κοινωνία μιλάει για το απαγορευτικό ως αυτό με το μεγαλύτερο αναμενόμενο αποτέλεσμα και την μάσκα ως το πιο εύκολο, που θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους μέχρι να έρθει εμβόλιο».

Για τα σχολεία

Ειδικά για τα σχολεία, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «μας δίχασε το θέμα των σχολείων, το συζητήσαμε πολύ, με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων. Τα παιδιά είναι ο πρώτος πληθυσμός που θα επανέλθει στην κανονικότητα, θα επιστρέψουν στις τάξεις» και εξήγησε ότι τα παιδιά γίνονται πιο επίφοβα για μετάδοση του ιού σε ηλικίες από 10 ως 12 ετών και άνω.

ΚοροναϊόςΣωτήρης ΤσιόδραςΕλλάδα κοροναϊός