Άνοια: Ο υγιεινός τρόπος ζωής αντιστρέφει τη γενετική προδιάθεση

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με καλή διατροφή και τακτική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει άτομα με μεγαλύτερη γενετική ευαισθησία στην άνοια να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Η νέα, ελπιδοφόρα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA και παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο για το Αλτσχάιμερ, που γίνεται αυτές τις μέρες στο Los Angeles.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος άνοιας μειώθηκε κατά 32% σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο, που ακολούθησαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο, που ακολουθούσαν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, με κακή διατροφή και καθόλου άσκηση, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

“Τα ευρήματά μας είναι συναρπαστικά, καθώς δείχνουν ότι μπορούμε να αναλάβουμε δράση, για να προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε τον γενετικό κίνδυνο για την άνοια”, δήλωσε η Elzbieta Kuzma, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Exeter και μία εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Η άνοια – μια νευροεκφυλιστική νόσος – επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με σχεδόν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις τον χρόνο, αριθμός που πρόκειται να τριπλασιαστεί έως το 2050, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 197.000 ενήλικες ευρωπαϊκής καταγωγής, ηλικίας 60 ετών και άνω.

Διαπίστωσε 1.769 περιπτώσεις άνοιας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης οκτώ ετών και ομαδοποίησε τις περιπτώσεις αυτές σε άτομα με υψηλό, μεσαίο και χαμηλό γενετικό κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας.

 

άνοιαυγιεινός τρόπος ζωής