Άνοια – Το σημάδι που δείχνει ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο

Η άνοια είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των απανταχού ηλικιωμένων και οι επιστήμονες δεν σταματούν να ψάχνουν τις αιτίες της νόσου και τα σημάδια, που δείχνουν ότι κάποιος θα νοσήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο βρήκαν άλλη μια παράμετρο, που φαίνεται ότι σχετίζεται άμεσα με τη νευροεκφυλιστική ασθένεια. Το σωματικό βάρος και πιο συγκεκριμένα την σημαντική αύξηση ή απώλεια βάρους στους ηλικιωμένους, που δείχνει ότι ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open, βρήκε μια σύνδεση μεταξύ των αλλαγών του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στις τελευταίες δεκαετίες της ζωής και της εμφάνισης της νευρολογικής ασθένειας.

Οι ερευνητές από τη Νότια Κορέα δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν τη σημασία, που έχει η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής στην τρίτη και στην τέταρτη ηλικία.

Τα δεδομένα από περισσότερες από 67.000 ανθρώπους, ηλικίας μεταξύ 60 και 79 ετών, αναλύθηκαν ως μέρος της μελέτης.

Ο ΔΜΣ μετρήθηκε από το 2002 έως το 2003 και πάλι από το 2004 έως το 2005, ενώ η επίπτωση της άνοιας παρακολουθείτο κατά μέσο όρο για πέντε χρόνια μεταξύ του 2008 και του 2013.

Η σημασία του να διατηρεί κάποιος ένα υγιές σωματικό βάρος

Οι άνδρες και οι γυναίκες, που παρουσίασαν ταχεία αλλαγή στο σωματικό βάρος τους – που ορίζεται ως 10% αύξηση ή μείωση του ΔΜΣ σε διάστημα δύο ετών – είχαν περίπου 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων το σωματικό βάρος παρέμεινε σταθερό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο ΔΜΣ στην αρχή της μελέτης δεν συνδέθηκε με την εμφάνιση άνοιας σε κανένα από τα δύο φύλα, εκτός από τους άνδρες με χαμηλό σωματικό βάρος.

Οι ερευνητές λένε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους και η σχετική αύξηση της λιπώδους μάζας μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της άνοιας. Επίσης και η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της πάθησης.

“Η μελέτη αποκάλυψε ότι η σοβαρή αύξηση βάρους, ο ανεξέλεγκτος διαβήτης, το κάπνισμα και η μικρότερη σωματική δραστηριότητα στο τέλος της ζωής είχαν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της άνοιας.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο συνεχής έλεγχος του σωματικού βάρους, η διαχείριση της νόσου και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ευεργετικά στην πρόληψη της άνοιας, ακόμη και στη μεταγενέστερη ζωή”, επεσήμαναν οι ερευνητές.

 

 

άνοιαΔΜΣ