Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο: Πώς η τεχνολογία BiTE® αλλάζει τα δεδομένα

Πολλά υποσχόμενη είναι η καινοτόμος τεχνολογία BiTE®, που ήδη χρησιμοποιείται ενάντια στην οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Το Healthmag είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ιθύνοντα νου της σημαντικής ανακάλυψης.

H ανοσοθεραπεία είναι το νέο «όπλο» των τελευταίων ετών στη «μάχη» κατά του καρκίνου και η τεχνολογία BiTE® έχει, ήδη, αποδείξει τη χρησιμότητά της στην καθημερινή κλινική πράξη, επιδεικνύοντας όφελος ως προς τη συνολική επιβίωση των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Ο καθηγητής Dr. Peter Kufer, ιδρυτής της καινοτόμου αυτής τεχνολογίας, διοικητικό στέλεχος της τεχνολογίας BiTE® της Amgen και γενικός διευθυντής της εταιρείας Amgen Research Munich, που βραβεύθηκε ως ο εφευρέτης της χρονιάς για την ανακάλυψή του το 2016, μίλησε για τη νέα ανοσοθεραπεία, που έμελλε να αλλάξει την αντιμετώπιση του καρκίνου.

«Όλο αυτό έγινε σαφές σε μένα και στους συνεργάτες μου ότι είχε δυνατότητες και, παρόλο που ήμουν πολύ νέος, αποφάσισα να του δώσουμε μια ευκαιρία», είπε ο Dr Kufer.

Και συνέχισε: «Στην ανακάλυψη συνεισέφεραν πολλοί άνθρωποι, δεν ήμουν μόνος. Είμαι αληθινά ευγνώμων για όλο αυτό, ήταν πολύ σπουδαίο. Και χαίρομαι που όλες αυτές οι μελέτες και οι έρευνες τόσα χρόνια δεν αποδείχθηκαν μάταιες. Η καλύτερη ανταμοιβή για εμένα είναι να βλέπω ότι βοηθάμε τους ασθενείς. Οι ασθενείς είναι ξεχωριστές οντότητες, όχι νούμερα στατιστικής».

Ο καθηγητής απάντησε και στο ερώτημα, αν η ανοσοθεραπεία θα καταργήσει τη χημειοθεραπεία.

«Η χημειοθεραπεία παραμένει η πρώτη επιλογή. Όλη η «ενορχήστρωση» είναι απαραίτητη, για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Δεν βλέπω να αντικαθίσταται η χημειοθεραπεία», ξεκαθάρισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους από 17 χώρες από όλον τον κόσμο, που κυριολεκτικά «κρέμονταν από τα χείλη του».

Με μότο «εξουδετερώστε το πρόβλημα, πριν μεγαλώσει, αυτό είναι μια καλή πρακτική», ο έγκριτος Γερμανός επιστήμονας ανέλυσε τα στάδια, από τα οποία πέρασε η έρευνα για το BiTE®. Χρονολογία – σταθμός το 1994 και δεν ήταν παρά το 2012, οπότε υπήρξαν οι πρώτες επίσημες κλινικές αποδείξεις για τη δράση του φαρμάκου, που το 2014 ενέκρινε ο FDA για την τη λευχαιμία.

Σχετικά με την Τεχνολογία BiTE®

Η τεχνολογία BiTE® μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση οποιουδήποτε καρκινικού αντιγόνου, το οποίο εκφράζεται σε κάθε τύπο καρκίνου.

Τα τροποποιημένα αντισώματα είναι σχεδιασμένα για να καταστρέφουν κακοήθη κύτταρα, χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς, αντιπαραθέτοντας τα T-κύτταρα με τα καρκινικά κύτταρα.

Τα ειδικά κατασκευασμένα αντισώματα BiTE® βοηθούν στην τοποθέτηση των Τ-κυττάρων σε απόσταση βολής από το στοχευόμενο κύτταρο, με την επιδίωξη να επιτρέψουν στα Τ-κύτταρα να απελευθερώσουν τοξίνες και να οδηγήσουν στην καταστροφή (απόπτωση) των καρκινικών κυττάρων.

Επίσκεψη στα εργαστήρια

Όλα αυτά συνέβησαν στο πλαίσιο media tour στα εργαστήρια της εταιρείας Amgen στο Μόναχο.

Κορυφαίοι ερευνητές ξενάγησαν τους δημοσιογράφους εκεί, που κυριολεκτικά «χτυπά η καρδιά» της ανοσοθεραπείας και τους έδωσαν την ευκαιρία να ενημερωθούν «από πρώτο χέρι» για τους τομείς υγείας, στους οποίους δραστηριοποιείται η εν λόγω φαρμακευτική εταιρεία, αλλά και για τις προκλήσεις στους νευραλγικούς τομείς έρευνας και ανάπτυξης.

Φάρμακα για το καρδιαγγειακό, για τα οστά, για τον καρκίνο, 33 κλινικές μελέτες σε εξέλιξη, με έναν μεγάλο αριθμό νέων και βιοομοειδών μορίων, όλα στην υπηρεσία των ασθενών, υποστηρίζοντας ένα «οικοσύστημα» υγειονομικής περίθαλψης.

«Είμαστε πέρα από τις ασθένειες. Αντιμετωπίζουμε τον ασθενή, όχι τη νόσο», όπως είπε χαρακτηριστικά η Isma Benattia, Vice President Europe Medical της εταιρείας.

ανοσοθεραπείατεχνολογία BiTE®