Ανθρώπινα όργανα συντηρούνται τριπλάσιο χρόνο ενόψει μεταμόσχευσης

Τα ανθρώπινα όργανα μπορούν τώρα να συντηρηθούν για τρεις φορές περισσότερο χρόνο, σε μια σημαντική ανακάλυψη, που προσφέρει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που περιμένουν ένα σωτήριο μόσχευμα, για να κρατηθούν στη ζωή.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο κρυοσυντήρησης, η οποία επιτρέπει τη διατήρηση του ήπατος από ανθρώπινο δότη σε θερμοκρασία υπό το μηδέν, χωρίς το μόσχευμα να καταστρέφεται.

Σήμερα τα συκώτια, που προορίζονται για μεταμόσχευση, μπορούν να διατηρηθούν έξω από το σώμα μόλις για εννέα ώρες, πριν υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Προηγούμενες προσπάθειες για την κατάψυξη των οργάνων και τη διατήρησή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχουν αποτύχει, διότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν βλάβη στον ιστό.

Η νέα τεχνική μπορεί να τριπλασιάσει από 9 σε 27 ώρες το χρονικό περιθώριο, που το όργανο προς μεταμόσχευση παραμένει εκτός σώματος ασφαλές και βιώσιμο, κατά τη μεταφορά του μέχρι τον λήπτη.

Χάρη σε αυτήν, διευρύνεται σημαντικά το χρονικό «παράθυρο» για τη μεταφορά μοσχευμάτων και μειώνεται η πίεση χρόνου για την όλη διαδικασία της εύρεσης κατάλληλου οργάνου προς μεταμόσχευση. Σήμερα, λόγω της έλλειψης οργάνων, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών τελικού σταδίου μπορεί να κάνει μεταμόσχευση ήπατος.

Τώρα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Harvard και από το Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης κατάφεραν να καταψύξουν το προς μεταμόσχευση ήπαρ σε θερμοκρασία μείον τεσσάρων βαθμών, χωρίς να υφίστανται βλάβη οι ιστοί του, πράγμα που επεκτείνει τον χρόνο διατήρησης σε πάνω από μία μέρα, κάτι που καθιστά εφικτή τη μεταφορά του ακόμη και από μεγάλη απόσταση.

Πριν από τη βαθιά ψύξη του οργάνου, αυτό εμβαπτίζεται σε ένα προστατευτικό «κοκτέιλ», που το προστατεύει από το κρύο. Όταν φθάσει στο σημείο, όπου θα γίνει η μεταμόσχευση, το ήπαρ θερμαίνεται και αναζωογονείται με ένα ειδικό μηχάνημα, που διοχετεύει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, οπότε επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση.

Η Dr Shannon Tessier δήλωσε: “Αυτό σημαίνει ότι έχουμε λιγότερες απορρίψεις οργάνων, πηγαίνουν περισσότερα όργανα στους αποδέκτες και τα όργανα αυτά είναι πιο συμβατά, ταιριάζουν καλύτερα στους αποδέκτες, πράγμα που σημαίνει ότι το όργανο μπορεί να ζήσει περισσότερο στο νέο του σώμα”.

Τη σημαντική ανακάλυψη δημοσίευσε το Nature Biotechnology

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: HARVARD MEDICAL SCHOOL

ήπαρμεταμόσχευση