Αντιβιοτικά: ποια η σχέση τους με τη νεφρολιθίαση;

Με τη νεφρολιθίαση να εμφανίζεται σε όλο και νεαρότερες ηλικίες και με τα ποσοστά της να αυξάνονται κατά 70% τα τελευταία χρόνια, μια νέα έρευνα την συνδέει με τα αντιβιοτικά. Συγκεκριμένα, η λήψη αντιβιοτικών από το στόμα, προκαλεί διαταραχή στις μικροβιακές κοινότητες οι οποίες εμφανίζονται ως υπαίτιες για νεφρολιθιάσεις ακόμη και σε παιδιά και εφήβους, κάτι που στο παρελθόν ήταν σπάνιο σε τόσο νεαρές ηλικίες.
 
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας και διεξήχθη από το Νοσοκομείο Παίδων στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, η εμφάνιση πέτρας στα νεφρά είναι υψηλού κινδύνου σε παιδιά και εφήβους ενώ ο κίνδυνος νεφρολιθίασης αυξάνεται για 3 έως 5 έτη μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Για τους σκοπούς της έρευνας εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 26.000 ατόμων με νεφρολιθίαση και άλλων 26.000 ατόμων χωρίς νεφρολιθίαση. Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι η πιθανότητα εμφάνισης νεφρολιθίασης μπορεί να αναπτυχθεί από 1,3 έως 2,3, με τα στοιχεία να σχετίζονται με τη λήψη αντιβιοτικών και τον κίνδυνο αύξησης να ανέρχεται στα 27%. Ειδικότερα στα παιδιά και τους εφήβους φαίνεται ότι ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. 
 
Όπως είναι γνωστό, η λήψη αντιβιοτικών κάποιες φορές προκαλεί ανισορροπία του εντέρου, γεγονός που επιδρά θετικά στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, πολλών μορφών καρκίνου αλλά ακόμη και άνοιας. Η χορήγηση αντιβιοτικών πρέπει πάντοτε να γίνεται με ιατρική συνταγή ενώ όπως έχει διαπιστωθεί σε ποσοστό 30% είναι περιττή. Στη χώρα μας μέχρι πρόσφατα μπορούσε κανείς να προμηθευτεί ένα αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή, ευτυχώς αυτό έχει αλλάξει. Ζητούμενο πλέον είναι να μην συνταγογραφούνται με ευκολία παρά μόνον όταν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη. 
αντιβιοτικάνεφρολιθίαση