Αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα του αβοκάντο

Το αβοκάντο, η καταπληκτική αυτή υπερτροφή, αποκαλύφθηκε στα μάτια των επιστημόνων, οι οποίοι αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμά της.

Το επίτευγμα όχι μόνο ρίχνει φως στην αρχαία καταγωγή του αβοκάντο, αλλά θα βοηθήσει στη μελλοντική βελτίωση της καλλιέργειάς του και πιθανώς, μεταξύ άλλων, στην ακόμη καλύτερη γεύση του γουακαμόλε.

Οι Αμερικανοί και Μεξικανοί ερευνητές των Πανεπιστημίων Texas Tech (Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Τέξας) και Μπάφαλο, καθώς και του Εθνικού Εργαστηρίου Γονιδιωματικής για τη Βιοποικιλότητα (LANGEBIO) του Μεξικού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PNAS, βρήκαν ότι το σημερινό αβοκάντο – η δημοφιλέστερη διεθνώς και ευρύτερα καλλιεργούμενη από το μεσοπόλεμο ποικιλία Hass – έχει κληρονομήσει το DNA του κατά 61% από παλαιότερες μεξικανικές ποικιλίες και κατά 39% από ποικιλίες της Γουατεμάλα.

Η ανάγνωση του γονιδιώματος θα επιτρέψει τη μελέτη της λειτουργίας επιμέρους γονιδίων, ώστε τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί η παραγωγικότητα του δένδρου του αβοκάντο, να βελτιωθεί η αντίστασή του στις ασθένειες και να δημιουργηθούν καρποί με νέες γεύσεις.

Η παγκόσμια αγορά αβοκάντο, που συνεχώς μεγεθύνεται, έχει ετήσιο τζίρο γύρω στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως είναι το Μεξικό, που εξάγει αβοκάντο αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Υπάρχουν πολλά είδη αβοκάντο, αλλά ο περισσότερος κόσμος διεθνώς έχει καταναλώσει μόνο την ποικιλία Hass. Αυτές οι άλλες ποικιλίες, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν σημαντικές γενετικές πηγές για το μέλλον του αβοκάντο.

Αν και διεθνώς έγινε γνωστό στον 20ό αιώνα, το αβοκάντο εδώ και πολλούς αιώνες αποτελούσε βασική τροφή στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Οι Αζτέκοι π.χ. έφτιαχναν από αβοκάντο μία σάλτσα που ονομαζόταν αχουακαμόλι. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι πόσο παλιό είναι το αβοκάντο και η ανάγνωσή του DNA του δεν έχει δώσει σαφή απάντηση μέχρι στιγμής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

αβοκάντο