Απώλεια λίμπιντο: Όταν οι άντρες δεν θέλουν σεξ

Η επιθυμία για σεξ – η λίμπιντο – τείνει να μειώνεται με την ηλικία στους άνδρες. Μια μελέτη του 2019 σε περισσότερους από 12.000 άνδρες 45 ετών διαπίστωσε ότι περίπου 1 στους 20 ανέφερε χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ή χαμηλή λίμπιντο.Αλλά η σεξουαλική ορμή διαφέρει μεταξύ των ανδρών, οπότε πόσο χαμηλή είναι πολύ χαμηλή;

Δεν υπάρχει κανένας καθολικά αποδεκτός ορισμός της χαμηλής λίμπιντο, αλλά το κλειδί είναι ότι είναι ενοχλητικό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τι ακριβώς μετράει λοιπόν ως ενοχλητικό; Εάν η σεξουαλική σας ορμή έχει πέσει, αλλά δεν είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας και δεν σας «ενοχλεί», ίσως είναι καλό να το αγνοήσετε. Αλλά αν η χαμηλή λίμπιντο προκαλεί προσωπικό άγχος, κατάθλιψη ή άγχος στη σχέση, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε βοήθεια.

Εν μέρει αυτό είναι συνάρτηση του πόσο διαρκεί. Είναι φυσιολογικό να χάνεις περιστασιακά το ενδιαφέρον σου για το σεξ. Για παράδειγμα, εάν δεν κοιμηθήκατε καλά το προηγούμενο βράδυ ή αν αναρρώνετε από έναν τραυματισμό, η λίμπιντο σας μπορεί να πέσει.

Αλλά αν η απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ διαρκεί αρκετά ώστε να γίνει ενοχλητική, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να είναι σημαντικό τόσο για τη σωματική και ψυχική σας υγεία όσο και για την υγεία των στενών σας σχέσεων.

Τι είναι η χαμηλή λίμπιντο;

Οι άνδρες συχνά συγχέουν τη χαμηλή λίμπιντο με τη στυτική δυσλειτουργία ή ΣΔ.

Το ΣΔ είναι η αδυναμία να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε μια στύση. Η λίμπιντο είναι απλά η επιθυμία σας για σεξ. Ενώ το ΣΔ και η χαμηλή λίμπιντο μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα και συχνά συνδέονται στενά, είναι αρκετά διαφορετικά προβλήματα.

Η επιθυμία για σεξ πέφτει φυσικά σε κάποιο βαθμό καθώς γερνάμε, αλλά δεν υπάρχει λόγος απαραίτητα να εξαφανιστεί εντελώς, ακόμη και στα 60, τα 70 και μετά.

Είναι η χαμηλή τεστοστερόνη ο ένοχος;

Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ορμόνη του φύλου για τους άνδρες. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο σε ορισμένους άνδρες. Αλλά δεν θα χάσει κάθε άντρας τη σεξουαλική ορμή με αυτή την πτώση. Επίσης, ορισμένοι ηλικιωμένοι άνδρες μπορεί να μην ενοχλούνται από την πτώση της σεξουαλικής ορμής.

Εάν η χαμηλή λίμπιντο είναι πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει δοκιμάζοντας το επίπεδο τεστοστερόνης σας. Εάν είναι χαμηλή, ο εξειδικευμένος γιατρός πιθανά να συστήσει θεραπεία αποκατάστασης, μετά την οποία οι  περισσότεροι άνδρες θα δουν την σεξουαλική τους ορμή να αρχίζει να αυξάνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται στους άνδρες καθώς γερνούν. Και πέφτει επίσης στους άνδρες με διαβήτη τύπου 2 και σε αυτούς που είναι παχύσαρκοι. Στην πραγματικότητα, έως και το 35% των ανδρών άνω των 45 ετών έχουν χαμηλή τεστοστερόνη ή υπογοναδισμό.

Κανονικά, η τεστοστερόνη ενός άνδρα μετρά μεταξύ 300 και 1.000 νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο σε μια εξέταση αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να θεωρήσει χαμηλά επίπεδα κάτω από 300, ειδικά με συμπτώματα υπογοναδισμού, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλή λίμπιντο.

Πώς οι χρόνιες ασθένειες και το κάπνισμα επηρεάζουν τη λίμπιντο;

Μόλις οι άνδρες φτάσουν τα 60 τους, τείνουν να έχουν πιο χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή.

Το κάπνισμα φαίνεται να έχει παρόμοια επίδραση, αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν γιατί. Οι άνδρες καπνιστές ηλικίας 40 έως 70 ετών έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ΣΔ.

Και παρόλο που η ΣΔ και η λίμπιντο είναι διαφορετικά πράγματα, συχνά συνδέονται στενά επειδή οι άνδρες με ΣΔ συχνά χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ.

Η ψυχολογία της λίμπιντο: Είναι όλα στο κεφάλι μου;

Τα θέματα ψυχικής υγείας παίζουν επίσης ρόλο στην απώλεια της λίμπιντο στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε νεότερους άνδρες, για τους οποίους τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι λιγότερο πιθανά.

Το πρόβλημα μπορεί να είναι προσωπικό – όπως κατάθλιψη, άγχος ή θέματα κατάχρησης ουσιών – ή μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που αναπτύσσεται ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας.  Μερικές φορές, το θέμα είναι απλώς υπερβολικό ψυχολογικό στρες. Αυτό το άγχος μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως σημαντικές αλλαγές στη δουλειά ή στο σχολείο ή οικογενειακά ζητήματα.

Πώς επηρεάζει ο ύπνος τη σεξουαλική σας ορμή;

Η απώλεια ύπνου είναι ένας άλλος κοινός δολοφόνος της λίμπιντο. Και δεν είναι μόνο σε ηλικιωμένους άνδρες. Ο Jayadevan λέει ότι βλέπει συχνά νεαρούς άνδρες στην αρχή της καριέρας τους, των οποίων τη χαμένη λίμπιντο εντοπίζει στις πολλές ώρες που αφιερώνουν στη δουλειά τους.

Ένα άλλο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Αυτή η χρόνια πάθηση διακόπτει την αναπνοή σας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας δύσκολη την καθίζηση σε έναν βαθύ, ξεκούραστο ύπνο.

Το αποτέλεσμα είναι η κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας που μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική σας ορμή. Η άπνοια ύπνου συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, ένας άλλος πιθανός λόγος που η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ορμή. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με αυτό εάν:

  • Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε
  • Είστε πάντα κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Η σύντροφός σας λέει ότι ροχαλίζετε δυνατά ή σταματάτε να αναπνέετε για σύντομες περιόδους όλη τη νύχτα.

Τι μπορείτε να κάνετε?

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε στην αρχή είναι να αναγνωρίσετε το πρόβλημα και να το αναφέρετε στον γιατρό σας. Για μερικούς άνδρες, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.

  • Ο ιατρικός έλεγχος είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Μιλήστε με το γιατρό σας για μια πλήρη αξιολόγηση της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ορμονών και της ψυχικής υγείας. Ενημερώστε τους για τυχόν φάρμακα που παίρνετε και τυχόν παρενέργειες που έχετε παρατηρήσει.
  • Ακολουθήστε τη συνταγή του γιατρού σας για φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία και κρατήστε τα ενήμερα για τις παρενέργειες.
  • Εάν καπνίζετε, σκεφτείτε να το κόψετε. Το κάπνισμα είναι αιτία ΣΔ καθώς και καταστάσεων που οδηγούν σε ΣΔ, που μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο.
  • Μην ξεχνάτε τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης, που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας και να οδηγήσουν σε μια καλύτερη σεξουαλική ζωή.
σεξστυτική δυσλειτουργίατεστοστερόνηfront-storiesχαμηλή λίμπιντοτεστοστερόνη σε άνδρες