Αποτελούν τελικά τα μάτια μας μέσο μετάδοσης του κοροναϊού;

Οι ειδικοί αναφέρουν πως προστατεύοντας τα μάτια μας, το στόμα και τα χέρια, μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του κοροναϊού. Ο κοροναϊός προκαλεί ήπια έως και σοβαρά συμπτώματα, όπως βήχα, αναπνευστικά προβλήματα, πυρετό, μυαλγίες, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν 2 – 14 ημέρες, αφού το άτομο έχει εκτεθεί σε κάποιον φορέα του ιού. Τα μάτια μας δεν εξαιρούνται από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, όπως τονίζει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογία, για τους εξής λόγους :

  • Όταν ένα άτομο που φέρει τον ιό, βήχει ή φτερνίζεται, σωματίδια του ιού μπορούν να εισχωρήσουν στο στόμα ή την μύτη ενός άλλου ατόμου, το οποίο βρίσκεται σε επαφή με τον ασθενή. Η πιθανότητα τα σταγονίδια τα εισέλθουν στον οργανισμό, μέσω των οφθαλμών είναι μικρή, αλλά υπαρκτή.
  • Άτομα που έχουν κολλήσει τον κοροναϊό, μπορούν να τον μεταδώσουν μέσω των δακρύων τους. Ακουμπώντας δάκρυα ή μία επιφάνεια στην οποία βρίσκονται αυτά, αποτελεί μία ακόμα δίοδο για μόλυνση από τον ιό.
  • Επίσης, πιθανό είναι να μεταδοθεί ο ιός, αγγίζοντας επιφάνειες, οι οποίες ενδέχεται να είναι μολυσμένες (π.χ. πόμολα πόρτας κτλ) και στη συνέχεια βάζοντας στα χέρια στα μάτια.

Κοροναϊός και επιπεφυκίτιδα

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, υπάρχει 1-3% πιθανότητα, η μόλυνση από κοροναϊό να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα. Επομένως, εάν δούμε κάποιον με ερεθισμένα μάτια, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε. Η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Παρόλα αυτά, αποφεύγουμε να αγγίξουμε αντικείμενα, όπως οι φακοί επαφής, ή οι πετσέτες του ατόμου που πάσχει.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους;

  1. Εάν φοράτε φακούς επαφής, για λίγο καιρό δοκιμάστε ξανά τα γυαλιά σας

Οι χρήστες φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο. «Δοκιμάστε να φοράτε γυαλιά πιο συχνά, ειδικά αν τείνετε να αγγίζετε τα μάτια σας πολύ όταν φοράτε τους φακούς σας. Αυτή η αλλαγή μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό και να σας κάνει να ακουμπάτε λιγότερο αυθόρμητα και μηχανικά τα μάτια σας», συμβουλεύει ο Dr. Tuli

  1. Τα γυαλιά αποτελούν μία ασπίδα προστασίας για τα μάτια μας

Τα γυαλιά όρασης ή ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας από μολυσμένα σταγονίδια. Αλλά δεν παρέχουν 100% ασφάλεια. Ο ιός μπορεί να φτάσει στα μάτια σας από τα εκτεθειμένα σημεία γύρω από τον σκελετό των γυαλιών. Εάν φροντίζετε κάποιον ασθενή με COVID-19 ή πιθανό κρούσμα του ιού, τα γυαλιά θα σας προστατεύσουν λίγο περισσότερο.

  1. Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας

Το κάνουμε όλοι. Παρότι δεν είναι εύκολο να σταματήσουμε αυτή την κακή  συνήθεια, αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν νιώθετε την επιθυμία να τρίψετε το μάτι σας, ή ακόμα και να προσαρμόσετε τα γυαλιά σας στην μύτη, χρησιμοποιήστε έναν χαρτομάντιλο. Τα ξηρά μάτια μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερη τριβή, οπότε εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ενυδατικές σταγόνες στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη και για να χορηγήσετε φάρμακο για τα μάτια, πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

 “Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι παρόλο που υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον κοροναϊό, οι απλές και λογικές προφυλάξεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Έτσι, μην αμελείτε να πλένετε τα χέρια σας πολύ συχνά και πολύ καλά, να ακολουθείτε καλή υγιεινή των φακών επαφής και να αποφύγετε να αγγίζετε, ή τρίβετε την μύτη, το στόμα και ειδικά τα μάτια σας”, λέει ο οφθαλμίατρος Sonal Tuli, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Πηγή: https://www.aao.org

 

ΜάτιαΑμερικανική Ακαδημία ΟφθαλμολογίαςΚοροναϊός