Ασκηση: ισχυρό φάρμακο για την κατάθλιψη

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ή έχουν ακούσει ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία τους.

Μια νέα ανασκόπηση δείχνει ότι μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά στη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 15 υπάρχουσες μελέτες με δεδομένα για την άσκηση και την κατάθλιψη, βρίσκοντας μια συσχέτιση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και του κινδύνου κατάθλιψης . Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σχεδόν το 12% των περιπτώσεων κατάθλιψης θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με μια συγκεκριμένη ποσότητα άσκησης.

Η σωματική δραστηριότητα συνδέθηκε με σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία, ακόμη και όταν κάποιος δεν ασκούνταν τόσο σκληρά ή τόσο συχνά όσο οι συστάσεις για τη δημόσια υγεία , σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τους Soren Brage και James Woodcock, από τη Σχολή Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στο Αγγλία.

Οι άνθρωποι που έκαναν γρήγορο περπάτημα για 2,5 ώρες την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης από εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι 15 μελέτες που αναλύθηκαν για αυτή τη νέα εργασία περιελάμβαναν περισσότερους από 191.000 συμμετέχοντες συνολικά. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 13 Απριλίου στο JAMA Psychiatry.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που συσσώρευαν το ήμισυ της συνιστώμενης ποσότητας σωματικής δραστηριότητας είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με ενήλικες χωρίς δραστηριότητα. Όσοι συγκέντρωναν τις συνιστώμενες ώρες είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Τα οφέλη μειώθηκαν με την άσκηση πάνω από αυτό το επίπεδο.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη μένουν αδιάγνωστοι και είναι δύσκολο να παρακινηθούν τα άτομα που ζουν με κατάθλιψη να κινηθούν, επομένως η πληροφορία ότι οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να προσφέρει οφέλη μπορεί να είναι χρήσιμη για αυτά τα άτομα αυτά. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν να κινούνται λίγο κάθε μέρα. Θα μπορούσε να είναι από 5 έως 10 λεπτά με τα πόδια ή θα μπορούσε να είναι ένα διάλειμμα κίνησης δύο λεπτών κάθε 30 λεπτά για άτομα που κάθονται όλη μέρα.

Οι λόγοι για τους οποίους η άσκηση μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία είναι πολλοί:   Μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία στον εγκέφαλο και να έχει αντίκτυπο στη φλεγμονή και την ανοσολογική απόκριση του σώματος. Υπάρχει σχέση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και της κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να υπάρχουν άυλα οφέλη, όπως το να νιώθεις δύναμη με το να γίνεσαι πιο δυνατός ή να έχεις μια αίσθηση ευημερίας.

 

 

άσκηση και κατάθλιψηfront-stories