Ασυνήθιστες συμπεριφορές στο φαγητό μπορεί να κρύβουν αυτισμό

Οι λεγόμενες άτυπες συμπεριφορές διατροφής μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ένα παιδί πρέπει να εξεταστεί για αυτισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Penn State College of Medicine.

Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής Susan Mayes, διαπίστωσε ότι στο 70% των παιδιών με αυτισμό παρατηρήθηκε άτυπη διατροφική συμπεριφορά, η οποία είναι 15 φορές συχνότερη από ό,τι στα άλλα παιδιά.

Οι άτυπες συμπεριφορές διατροφής μπορεί να περιλαμβάνουν περιορισμένες προτιμήσεις, υπερευαισθησία στις υφές των τροφίμων ή σε θερμοκρασίες και μάσημα τροφίμων χωρίς κατάποση.

Σύμφωνα με την Dr Mayes, αυτές οι συμπεριφορές είναι παρούσες σε πολλά μικρά παιδιά ηλικίας 1 έτους και πάνω με αυτισμό και θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι για την ύπαρξη της διαταραχής.

“Αν ένας επαγγελματίας υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ακούει για τέτοιες συμπεριφορές του παιδιού στο φαγητό από τους γονείς, θα πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο να παραπέμπει το παιδί για έναν έλεγχο αυτισμού”, δήλωσε η Dr Mayes.

Από την πλευρά της η Keith Williams, διευθύντρια στο Πρόγραμμα Διατροφής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων Penn State, σημείωσε ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ των ανησυχητικών συμπεριφορών κατανάλωσης φαγητού και των τυπικών επιλεκτικών διατροφικών συνηθειών των μικρών παιδιών.

Εξήγησε ότι τα περισσότερα παιδιά χωρίς ειδικές ανάγκες θα προσθέσουν αργά τα νέα τρόφιμα στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αλλά τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, χωρίς παρέμβαση, θα παραμείνουν συχνά επιλεκτικά σε αυτά που θα τρώνε.

“Βλέπουμε παιδιά, που συνεχίζουν να τρώνε παιδικές τροφές ή που δεν θα δοκιμάσουν διαφορετικές υφές. Βλέπουμε ακόμη και παιδιά, που δεν σταματάνε να χρησιμοποιούν το μπιμπερό”, είπε χαρακτηριστικά.

Πολλά παιδιά με αυτισμό προτιμούν μια διατροφή, που αποτελείται κυρίως από προϊόντα σιτηρών, όπως ζυμαρικά και ψωμί, αλλά και κοτόπουλο πανέ.

Επειδή τα παιδιά με αυτισμό αντιπαθούν τις αλλαγές, μπορεί να μην θέλουν να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και να είναι ευαίσθητα σε ορισμένες υφές. Συχνά τρώνε μόνο τρόφιμα με συγκεκριμένη μάρκα, χρώμα ή σχήμα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συμπεριφορές διατροφής σε πάνω από 2.000 παιδιά σε δύο μελέτες. Οι άτυπες διατροφικές συνήθειες είναι επτά φορές πιο συχνές στον αυτισμό απ’ ό, τι σε άλλες διαταραχές, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

 

διαταραχές του φάσματος του αυτισμού