Ατμοσφαιρική ρύπανση – Επηρεάζει (και) τη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αναπνευστικά νοσήματα, καρδιακές παθήσεις, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, πλέον και με την μεταβολική και νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cincinnati και του Νοσοκομείου Παίδων της πόλης εξέτασαν τη συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση – που σχετίζεται με την κυκλοφορία των οχημάτων – και στο παιδικό άγχος, εξετάζοντας την αλλοιωμένη νευροχημεία στην προεφηβεία.

“Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην ατμοσφαιρική ρύπανση, υποδηλώνοντας τον ρόλο της στην αιτιολογία ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη”, λέει η Kelly Brunst, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, που χρησιμοποιεί τη νευροαπεικόνιση για την εκτίμηση της επίπτωσης, που έχει η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των οχημάτων, της δυσλειτουργίας του μεταβολίτη στον εγκέφαλο και των γενικευμένων συμπτωμάτων άγχους μεταξύ υγιών παιδιών”.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environmental Research. 

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την απεικόνιση 145 παιδιών, μέσης ηλικίας 12 ετών, εξετάζοντας ειδικά τα επίπεδα μυο-ινοσιτόλης, που βρέθηκαν στον εγκέφαλο, μέσω ειδικής τεχνικής με μαγνητική τομογραφία, της λεγόμενης φασματοσκοπίας μαγνητικού συντονισμού.

Η μυο-ινοσιτόλη είναι ένας μεταβολίτης, που απαντάται στη φύση και βρίσκεται κυρίως σε εγκεφαλικά κύτταρα, που είναι γνωστά ως γλοιακά κύτταρα.

Βοηθάει στην διατήρηση του όγκου και της ισορροπίας των κυττάρων στον εγκέφαλο και χρησιμεύει ως ρυθμιστής των ορμονών και της ινσουλίνης στο σώμα. Αυξήσεις στα επίπεδα μυο-ινοσιτόλης συσχετίζονται με αυξημένο πληθυσμό νευρογλοιακών κυττάρων, φαινόμενο συχνό σε καταστάσεις φλεγμονής.

Διαπίστωσαν ότι μεταξύ εκείνων, που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις μυο-ινοσιτόλης στον εγκέφαλο.

Παρατήρησαν, επίσης, ότι η αύξηση της μυο-ινοσιτόλης σχετίζεται με γενικευμένα συμπτώματα άγχους. “Στην ομάδα, που εκτέθηκε περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση, παρατηρήσαμε 12% αύξηση στα συμπτώματα άγχους“, υπογράμμισε η επικεφαλής ερευνήτρια.

 

 

 

 

άγχοςατμοσφαιρική ρύπανση